Doporučoval bych taky zvážit debian. Když nasbíráte zkušenosti s debianem, můžete se po čase třeba zase klidně vrátit k ubuntu a užijete si s ním víc legrace ;]
Osobně jsem začínal na Gentoo, pak na pár let přešel na Arch a pak se zase vrátil. Mé zkušenost (nechci vyvolat flame, oba systémy mám rád):
Arch je sice bezva konfigurovatelný, ale neexistuje, že by ho člověk déle než dva týdny neupdatoval. Ten systém se tak rychle mění pod rukama, že v podstatě není nikdy stabilní. Nejlepší způsob správy je denně po ránu napsat 'pacman -Syu' a pro jistotu kontrolovat news, jestli není náhodou třeba něco dodělat ručně.
Gentoo je v tomto o něco konzervativnější, pokud člověk používá stabilní větev, tak se nemusí tolik bát, že mu něco každý týden přestane fungovat. Na druhou stranu pokud už člověk updatuje, musí opět dávat pozor na portage news a občas něco dobastlit sám. A kompilace je kapitola sama pro sebe. Update == vyhradit si páteční odpoledne na kompilaci + výkend na řešení případných problémů ;]
Sečteno a podtrženo: Protože jsem v posledních měsících hodně přičichl k debianu a ubuntu je v podstatě debian s kvalitnějšími repozitáři (subjektivní názor), nabyl jsem dojmu, že bych si dopřál spoutu pohodlí, kdybych přešel na ubuntu a využil na něm své zkušenosti s debianem.
Něco podobného tedy radím i Vám: Máte-li pocit, že jste vyrostl z Ubuntu, naučte se konfigurovat debian a pak si třeba nainstalujte Ubuntu nějakým custom způsobem. I Ubuntu je možné konfigurovat ručně, ne všechna klikadla je nutné instalovat..