Ja som ti dal priklad s kryptologom - to nestaci?
Hele fakt nechci dávat další stovku, takže fakt naposledy něco, co už v diskusi (kterou jsi údajně četl) zaznělo snad tisíckrát: pokud z faktu že někdo někdy může dělat kryptografii nebo grafiku plyne, že každý informatik nutně potřebuje matematiku, pak z faktu, že někdo někdy může dělat automatizaci kravína plyne, že každý informatik nutně potřebuje zootechniku. QED
Netvrdil som, ze to kazdy potrebuje - akurat to ide tym smerom. Ostatne, to plati na vsetkych skolach uz od zakladnej, aby sa to dalo normalne ucit (#ziakov >> #ucitelov) - uci sa matiku a dokonca aj nasobilku (na ktoru mame kalkulacky), fyziku (mame Wolfram Alpha a ten to spocita; prip. tabulky), rodny jazyk (mame kontrolu pravopisu vo Worde), fungovanie ludskeho tela (mame lekarov), fungovanie prirody a zivocichov (mame biologov), veci ako hladanie severu (mame kompas / GPS), dejepis (da sa najst v encyklopedii).
Jasne, skoro nic nemusi clovek vediet, ale vacsina veci sa mu oplati vediet, aj ked ich mozno nepouzije priamo v zamestnani. Ak nechceme takuto vyuku, tak by sme mohli skusit druhy extrem a skoly ignorovat.
CO požaduje trh práce?
To mozes pisat kolkokrat chces - ako som pisal, tak tam explicitne ako matika nie je ani programovanie a teda konkretne tato vec podla mna nic neznamena - tym nechcem tvrdit, ze programovanie clovek nepotrebuje alebo potrebuje matiku viac; akurat si myslim, ze nejaky zoznam napisany HR nehovori nic o tom, co dnesnym absolventom chyba.
Ale, ked si to rozoberieme, tak:
* efektivní komunikace s technickou i netechnickou veřejností, hovořit „jazykem“ klienta,
Toto je IMHO hlavne z poriadneho pochopenia danej veci (aj teoretickeho), teda nic proti dnesnym skolam
* rozšířené vzdělání, nutné k pochopení řešení technických problémů v širších souvislostech – v globálním, ekonomickém,ekologickém a sociálním kontextu,
* schopnost práce v heterogenních týmech (s obchodníky,právníky atd),
To je zase predchadzajuce + rozhlad - teda poznat nieco, co clovek mozno nebude priamo potrebovat (a proti comu v matematike sa vyjadrujes).
* vysoká profesionální a etická zodpovědnost,
* plné uvědomění potřeby a osobní účasti v celoživotním vzdělávání,
To je podla mna o osobnosti cloveka, nie o skole.
* ochota riskovat, experimentovat, podílet se na inovacích,
Detto + este ide o sefov - ak je sef, ktory musi mat vzdy pravdu a vsetko musi byt podla neho aj ked na to nie su ine dovody a je to horsie riesenie, tak to bude s inovaciami vzdy horsie.
* perfektní znalost technologií v kombinaci s jejich využitím pro potřeby klienta,
* znalost poskytovaných služeb,
* znalost standardů.
Zase, perfektna znalost podla mna vyzaduje aj teoriu; tj. nie nieco ako "to tam napiseme a pocitac zareaguje. My vlastne ani nevieme, preco to tak funguje a ci airbag vystreli vcas alebo sa nieco nestihne spocitat a bude to minutu po nehode, to je nepotrebna teoria". A zakaznik na to urcite povie "to som rad, ze to neviete; aspon ste nestracali roky tou zbytocnou teoriou".
* multikulturní povědomí, znalost cizích jazyků, schopnost práce v mezinárodním prostředí,
Toto tiez podporuju aj skoly - napriklad mne moj veduci bc prace odporucil pisat po anglicky (lebo sa to nerobilo "do supliku"), tak aby to malo vyznam.