VŠ z trochu jiného úhlu

ded kenedy

Re:VŠ z trochu jiného úhlu
« Odpověď #885 kdy: 19. 10. 2012, 20:11:01 »
Citace
Já osobně se nemohu zbavit dojmu, že Zz hlavně kecá.

Keca nebo minimalne hodne prehani. Statnice nebo dizertace jsou spis takova tresinka na dortu. Vetsinou jsou (a musi byt) dizertace slozene z uz publikovanych clanku.

Jakub Galgonek

« Odpověď #886 kdy: 19. 10. 2012, 20:12:25 »
I kdyby to byla jen diplomka, je to stejně tragédie.

Jak jsem psal, u diplomky bych mu to ještě věřil ...

« Odpověď #887 kdy: 19. 10. 2012, 20:18:05 »
Chudák Mirek, pořád se mu nedaří vysvětlit, že on přínos matematiky (pro výzkum) nezpochybňuje :)
Nejenom pro výzkum. Přínost teorie nezpochybňuju ani pro praxi - koneckonců jsem to byl já, kdo tady zmínil Edgara Codda... Jenom tvrdím, že potřebujeme pár *pořádných* teoretiků a spoustu *pořádných* praktiků. Ne tisíce aniryb aniraků.

Neshodneme se především na tom, kolik matematiky takový praktik *nutně* potřebuje - já si myslím, že by bohatě stačila matematika v rozsahu té Mathematics for Computer Science a na nějakou lingebru a analýzu bych se s klidem vyprdl.

Je enormně zajímavý, jak málo stačí proto, aby se v očím zastánců matematiky stal zlým desperádem, který chce z VŠ dělat učňáky... No, je to zajímavá sociologická sonda... (a čímdál víc si myslím, že ta motivace k obhajobě matematiky je psychologického rázu...)

Patrik

« Odpověď #888 kdy: 19. 10. 2012, 20:21:57 »
Psychologického rázu?

« Odpověď #889 kdy: 19. 10. 2012, 20:23:59 »
protože sám povídá pořád to stejné bez důkazů a nic od ostatních nebere.
Připomeň mi prosím tři důkazy, které zazněly za strany obhájců matematiky, nějak si nemůžu na nic vzpomenout, kromě:
1. JS-ovy údajné "historické zkušenosti" (na což jsem odpověděl)
2. "posilování abstraktního myšlení" (což není důkaz, ale dogma a navíc potenciální falešná korelace stejná jako u 3) a
3. "zájmu podniků o matematiky" (k čemuž opět chyběly jakýkoli čísla a navíc se může jednoduše jednat o společnou příčinu dvou jevů - např. vyšší IQ lidí, kteří na matematiku jdou).
Jinak si fakt na nic nevzpomínám - zejména ne na to, že by zazněla nějaká tvrdá data, zkus mi to dvěma slovy připomenout... A už vůbec si nevzpomínám, že bych něco "nebral" (tj. ignoroval to, neodpověděl na to).

Zato si ale vzpomínám velmi dobře na to, že mi zatím nikdo nevysvětlil, proč nejvyšší platy mají absolventi informatiky VŠE.

« Odpověď #890 kdy: 19. 10. 2012, 20:24:33 »
Psychologického rázu?
Ano.

Jakub Galgonek

« Odpověď #891 kdy: 19. 10. 2012, 20:25:19 »
a čímdál víc si myslím, že ta motivace k obhajobě matematiky je psychologického rázu...

Ono je v tom z mé strany trochu toho staromilství.

Přiznávám :D

« Odpověď #892 kdy: 19. 10. 2012, 20:31:09 »
Přiznávám :D
Klobouk dolů za to.

Btw, to dokazuje, že vše podstatné bylo řečeno na prvních 10 stránkách a dalších 50 je čistá ztráta času s lidma, kteří neposlouchají, co druhý říká :(

Patrik

« Odpověď #893 kdy: 19. 10. 2012, 20:41:25 »
protože sám povídá pořád to stejné bez důkazů a nic od ostatních nebere.
Připomeň mi prosím tři důkazy, které zazněly za strany obhájců matematiky, nějak si nemůžu na nic vzpomenout, kromě:
1. JS-ovy údajné "historické zkušenosti" (na což jsem odpověděl)
2. "posilování abstraktního myšlení" (což není důkaz, ale dogma a navíc potenciální falešná korelace stejná jako u 3) a
3. "zájmu podniků o matematiky" (k čemuž opět chyběly jakýkoli čísla a navíc se může jednoduše jednat o společnou příčinu dvou jevů - např. vyšší IQ lidí, kteří na matematiku jdou).
Jinak si fakt na nic nevzpomínám - zejména ne na to, že by zazněla nějaká tvrdá data, zkus mi to dvěma slovy připomenout... A už vůbec si nevzpomínám, že bych něco "nebral" (tj. ignoroval to, neodpověděl na to).

Zato si ale vzpomínám velmi dobře na to, že mi zatím nikdo nevysvětlil, proč nejvyšší platy mají absolventi informatiky VŠE.

Historii bych neřešil.

Jako dogma to bereš ty, a proto si myslím, že teoreticky na tom nejsi moc dobře. Spíše mě překvapuje, že více lidí ti to tu nepotvrdilo. Ono na tom není co řešit. To je prostě fakt. Matematika je daleko čistší než nějaká praxe. Takže i efektivnější pro trénování.

Zájmy podniků mě také nezajímají, protože beru, že inteligentní člověk je vždy přínosem. Inteligentní člověk bude určitě dělat matiku a zároveň bude lepší než ostatní. Chtějí to firmy? Co jsem tak viděl, tak většinově ani ne, ale nevím, proč to tu řešit.

K té vsuvce. Ignoruješ od začátku plno věcí, stejně jako to dělají ostatní (třeba i já). Nechci to teď hledat, ale třeba se tu někdo najde, kdo to sleduje.

A nakonec proč mají nejvyšší plati absolventi VŠE? Za prvé jsem psal, že tomu nemusím věřit, protože zdroj tam nebyl. Ale pokud jsou údaje správné, tak na tom není nic divného. U nich asi nebude problém jít do zahraniční firmy, mít byznys oblek a dělat celkově debila v byznys prostředí. Pro mě je například všechno z toho překážou a nikdy bych tam nedělal. Když se podíváš třeba na platy v bankách, jsou o dost větší za stejné pozice. Ale také to není zadarmo. Máš tam plno byznys věcí k tomu. Je to pouze moje teorie a ještě předpoklad, že jsi měl správné údaje. Spíše mi to připomíná velikost přirození. Průměr je známý všude, ale těžko říct jak.

Psychologického rázu?
Ano.
A dál?

« Odpověď #894 kdy: 19. 10. 2012, 20:58:36 »
Jako dogma to bereš ty [...] Ono na tom není co řešit. To je prostě fakt.
Ok :) :)

Za prvé jsem psal, že tomu nemusím věřit, protože zdroj tam nebyl.
Ale to víš, že byl, občerstvi si paměť:
http://forum.root.cz/index.php?action=post;quote=44672;topic=5076.75;last_msg=46270

U nich asi nebude problém jít do zahraniční firmy, mít byznys oblek a dělat celkově debila v byznys prostředí.
Ano, to si myslím taky - umějí se zapojit do business prostředí a proto o ně mají firmy větší zájem. Na tom se teda shodneme.

A dál?
Pardál.

Patrik

« Odpověď #895 kdy: 19. 10. 2012, 21:07:06 »
Když to postavíš takhle, tak to vypadá, že jsem jak kresťan. Jenže mně se nechce vysvětlovat něco tak zřejmého. Sám jsi říkal, že jsi chvíli na VŠ byl a tohle se tam celkově určitě dost probralo.

Kde že je ten zdroj?

Ano, takže to je třeba jedna teorie. Pokud z toho vyjdeme, taky ty "tvoje" učňáky jsou super pro budoucí zaměstnání. Ale proč je dělat, když je tu Unicorn a halda další podobných škol? Úroveň nic moc, ale hned po škole mají určitě lepší platy než nějaký teoretik. Nebylo by lepší dnešní veřejné školy nechat kvalitně teoretické (myslím do budoucna) a počet studentů trochu ubrat (asi tak 10x+)? Hlavně už by to nemělo být zadarmo, protože vůbec nechápu smysl vzdělání zadarmo. Pak z toho vznikne podobný paskvil, kdy se tam chodí místo práce a pro tituly. A později bychom se možná dostali k zajímavému modelu a ne jen "Zrušit VŠ" :D

Tak mně jde o to, co jsi tím vlastně chtěl říct. Třeba máš pravdu.

« Odpověď #896 kdy: 19. 10. 2012, 21:13:49 »
Když to postavíš takhle, tak to vypadá, že jsem jak kresťan.
Ne. Vypadáš jako obzvláště hloupý křesťan. Asi takovýhle: http://www.youtube.com/watch?v=vREIBDl23M4

Jenže mně se nechce vysvětlovat něco tak zřejmého.
Něco tak zřejmého jako že nás Bůh miluje? ;)

Ano, v tom je základní problém: že se neobtěžujete předložit jakákoli FAKTA. Např. výzkumy. Vše je tak zřejmé, že to není potřeba vysětlovat a dokládat. Čili: dogma.

Sám jsi říkal, že jsi chvíli na VŠ byl a tohle se tam celkově určitě dost probralo.
Chvilku? :) :)

Víš co, teď mi došlo, že máš vlastně pravdu. Jak nad tím tak přemýšlím, tak jsem se celou dobu mýlil. A to úplně ve všem. Tak se teda moc omlouvám, že jsem obtěžoval.

« Odpověď #897 kdy: 19. 10. 2012, 21:16:21 »
Kde že je ten zdroj?
Je to matematická šifra. Schválně, jestli ji rozlouskneš.

Platy

« Odpověď #898 kdy: 19. 10. 2012, 21:27:05 »
K platom - porovnam len VSE s MFF UK, kde to poznam
1a. MFF UK ma ucitelov, ktori beru vyrazne nizsiu mzdu
1b. MFF UK ma ine obory, ktore beru nizsiu mzdu (financni matematici, fyzici, ....). Vlastne bod jedna, ale ucitelov som chcel vypichnut :)
2. MFF UK ma vela doktorandov, priemer miezd bol po 4 rokoch, co je minimalna doba PhD studia. Zasa, znizuju priemernu mzdu.
3. Vela ludi z MFF UK podla mna neodpovie, pretoze na to kaslu, popripade su v zahranici (len osobny pocit, nic podlozene). Pride mi, ze tu chyba taka cest, hrdo vystupit dopredu a ozvat sa (asi suvisi s povahou ludi, ktori na MFF idu).

« Odpověď #899 kdy: 19. 10. 2012, 21:31:56 »
2. MFF UK ma vela doktorandov,
Ok. Můžeš předložit čísla? (kolik je to "vela"?) A jenom tak zhruba vypočítat, jaké platy by doktorandi museli mít, aby o tolik snížili průměr?

3. Vela ludi z MFF UK podla mna neodpovie
Aha. Tak takhle prosím ne, když už se bavíme o tvrdých datech, tak prosím fantazie, dojmy a vzdušné zámky nechme doma.