VŠ z trochu jiného úhlu

Jakub Galgonek

Re:VŠ z trochu jiného úhlu
« Odpověď #855 kdy: 19. 10. 2012, 01:27:21 »
Byl to jen vtípek, nic hodnotícího :)
Jasně, já jsem to tak pochopil, mně sranda nevadí.

Já to raději dodatečně uvedl (hlavně) kvůli jiným, abych si tu pak na sebe zase nepřečetl něco zajímavého :)

« Odpověď #856 kdy: 19. 10. 2012, 01:47:02 »
Tomu se stejně nevyhneš...

omelkes

« Odpověď #857 kdy: 19. 10. 2012, 08:38:44 »
Podle mého ten člověk má mít vyšší plat, než ti které řídí, protože on je za výsledek té práce zodpovědný.

Ano, to se tvrdi. Ale co presne to znamena, ta zodpovednost? Me prijde, ze to je neco jako zodpovednost politika, ze v nejhorsim pripade prijde o funkci, a tedy o ten vyssi plat. Kdyby musel neco doplatit ze sveho, nebo mu hrozilo trestni stihani (jako treba doktorum), nebo smrt, pak bych to chapal jako zodpovednost (za kterou si zaslouzi vetsi plat). Ale pokud nekomu hrozi, ze prijde o plat, ktery dostal proto, ze ma vyssi "zodpovednost", pak je to proste kruhove uvazovani. No neberte takovou nabidku.

Mozna to znamena loajalitu. Ale pak je namiste otazka, ke komu.
Přiznám se, že netuším jak to funguje ve velkých firmách typu IBM. Tam jsem nepracoval a ani nechci. U menších firem je dost často vedoucí majitel firmy a tam je to jasné. A u středně velkých firem (řekněme 10-50 zaměstnanců) tak to bylo navázáno i na nějakou finanční odpovědnost. Ale  jak přesně, to nevím.

omelkes

« Odpověď #858 kdy: 19. 10. 2012, 08:41:34 »
Mozna to znamena loajalitu. Ale pak je namiste otazka, ke komu.
Ještě jsem zapoměl dodat, že ta loajalita tam určitě zahrnuta je. Vedoucí má přehled o více projektech, který nikdo jiný nemá, tak má i z tohoto důvodu vyšší plat. Takže je tam vyšší plat výměnou za vyšší loajalitu vůči firmě.

JS

« Odpověď #859 kdy: 19. 10. 2012, 09:33:11 »
Můj ty Tondo západoněmeckej! Dát nadaným studentům stipednium je komunismus.

Tak to snad delame uz dneska, ne? Par nadanych studentu muze dostat stipko i na tom Princetonu. Jak jsem to pochopil ja, chtel jsi teoretickou vyuku CS na VS uplne zrusit a nahradit ji stipendiem pro par studentu. A pokud ne, co tedy chces zmenit?

Vychazim z toho, ze ted lide, co se hlasi na teoretickou CS se tam hlasi proto, ze to studovat chteji. Muzou prece jit i na Unicorn College. Takze kdyz to omezis, nepujdes proti jejich svobode volby?

JS

« Odpověď #860 kdy: 19. 10. 2012, 09:36:44 »
Ty prosímtě, taková osobní otázka: vážně si myslíš, že když zopakuješ tuhle věc, o které jsem jasně řekl, že to je tvrzení se zamlčenou podmínkou*

Jedine, co si pamatuji, ze jsi na to rekl, bylo, ze je to nesmysl (mozna, kdyz uz mas ty soft skills, by bylo snazsi misto osocovani to proste zopakovat a jit k veci). Mluvim o te historicke zkusenosti. Zadny protiargument jsem neslysel. Navic jsem ani neslysel protiargument na priklady ostatnich, napriklad k cemu by jim dnes byla znalost Novell Netware.

JS

« Odpověď #861 kdy: 19. 10. 2012, 09:44:46 »
A u středně velkých firem (řekněme 10-50 zaměstnanců) tak to bylo navázáno i na nějakou finanční odpovědnost. Ale  jak přesně, to nevím.

Ja take nevim. Ale pokud ta "financni odpovednost" spociva jen v tom, ze tomu cloveku seberou to, co mu za tu praci dali navic, pak to proste neni zadna odpovednost. Ale mam pochybnost, ze to u zamestnancu muze pravne tak byt.

Citace
Ještě jsem zapoměl dodat, že ta loajalita tam určitě zahrnuta je. Vedoucí má přehled o více projektech, který nikdo jiný nemá, tak má i z tohoto důvodu vyšší plat. Takže je tam vyšší plat výměnou za vyšší loajalitu vůči firmě.

To je zcela legitimni. Ale proc se pak ohanet odpovednosti nebo dokonce tvrdit, ze jde o spravedlivou odmenu za praci?

« Odpověď #862 kdy: 19. 10. 2012, 09:48:01 »
Jedine, co si pamatuji, ze jsi na to rekl, bylo, ze je to nesmysl (mozna, kdyz uz mas ty soft skills, by bylo snazsi misto osocovani to proste zopakovat a jit k veci). [...] Zadny protiargument jsem neslysel. Navic jsem ani neslysel protiargument [...]
Tak jo, poslední hrách na stěnu, poslední zopakování něčeho, co jsi neslyšel, přestože to zaznělo tisíckrát:

Kdo se rychleji naučí programovat v javě? Ten, kdo umí perfektně dokazovat vlastnosti Turingova stroje nebo ten, kdo umí perfektně programovat v céčku? (pro lidi s matikou vytříbeným abstraktním myšlením: je větší vzdálenost od čisté teorii k technologii, nebo od včerejší technologie k dnešní technologii?)

Samozřejmě, že technologie se rychle mění. To se ale mění v každém oboru. Právníci se taky učí dnešní právo a ne jenom právní teorii. Lékaři se taky učí to, co ví a umí dnešní medicína, přestože za deset let to bude úplně jinak. Podle tvé logiky by se lékaři měli učit jenom fyziku a chemii, protože na nich je celé lidské tělo založeno. Není tomu tak. Bere se za samozřejmé, že se učí dnešní stav věcí a celý život se musí seznamovat s novými poznatky. Čili nevím, o jaké "historické zkušenosti" mluvíš.

« Odpověď #863 kdy: 19. 10. 2012, 09:52:19 »
P.S. nepamatuju si, že bych tvrdil, že mám soft skills. Jen, že jsou důležité.

« Odpověď #864 kdy: 19. 10. 2012, 09:57:07 »
Ja take nevim. Ale pokud ta "financni odpovednost" spociva jen v tom, ze tomu cloveku seberou to, co mu za tu praci dali navic, pak to proste neni zadna odpovednost. Ale mam pochybnost, ze to u zamestnancu muze pravne tak byt.
Ježkovanoho, ty o tom vážně hodláš diskutovat? Příplatky za vedení lidí jsou v každém oboru lidské činnosti. Pokud potřebuješ vysvětlit, proč tomu tak je, tak to by sis asi měl dát pár dalších let matematiky, aby sis potrénoval abstraktní myšlení...

« Odpověď #865 kdy: 19. 10. 2012, 14:12:44 »
Vychazim z toho, ze ted lide, co se hlasi na teoretickou CS se tam hlasi proto, ze to studovat chteji. Muzou prece jit i na Unicorn College. Takze kdyz to omezis, nepujdes proti jejich svobode volby?

Myslím, že hodně se jich hlásí na "teoretickou" Informatiku proto, že to je narozdíl od Unicorn College a podobných "zadarmo". Kdyby to bylo cenově srovnatelné, tak bychom myslím viděli úplně jiný poměr přihlášek.

Jinak si myslím, že u nás je ten problém, že zbytečně moc lidí studuje tyhle "vědecké" obory. Já myslím, že tam se u nás neučí až tak špatně, pokud je to typ studia, který očekáváte. Spoustě lidí byla stačily spíše profesně orientované obory. Zase na druhou stranu je třeba si dávat pozor, aby se naše univerzity nezaměřily na výchovu "fachidiotů" nebo v tomhle konkrétním případě "code monkeys", to by rozhodně nebylo dobře.

« Odpověď #866 kdy: 19. 10. 2012, 14:16:09 »
Spoustě lidí byla stačily spíše profesně orientované obory. Zase na druhou stranu je třeba si dávat pozor, aby se naše univerzity nezaměřily na výchovu "fachidiotů" nebo v tomhle konkrétním případě "code monkeys", to by rozhodně nebylo dobře.
Problém zdejšího osazenstva je, že vidí jenom dvě možnosti - teoretické studium nebo fachidiotismus. Což je samozřejmě blbost.

Jakub Galgonek

« Odpověď #867 kdy: 19. 10. 2012, 14:21:35 »
Problém zdejšího osazenstva je, že vidí jenom dvě možnosti - teoretické studium nebo fachidiotismus. Což je samozřejmě blbost.

No já nevím, kdo tu prosazuje drsně teoretické studium?

Honza

« Odpověď #868 kdy: 19. 10. 2012, 14:49:43 »
Diskuzi jsem procital jenom zbezne, tak si nejsem jisty, jestli to tady uz nahodou nezaznelo. Jestli je teoreticka informatika podle nekterych zde diskutujicich pro praxi tak nepouzitelna, proc spickove firmy v oboru (napr. Google) u prijimacich pohovoru casto pokladaji otazky na slozitost, teorii grafu a podobne? A proc casto nabizeji praci vitezum ruznych programatorskych soutezi, kde se resi casto slozite ulohy z diskretni matematiky nebo automatu? Navic tyto spolecnosti casto hledaji potencialni zamestnance mezi drziteli Ph.D. titulu.

llort

« Odpověď #869 kdy: 19. 10. 2012, 15:16:25 »
proc spickove firmy v oboru (napr. Google) u prijimacich pohovoru casto pokladaji otazky na slozitost, teorii grafu a podobne?
Necetli tuto diskusi nebo jsou jejich manazeri neschopni a nedaji si poradit.