VŠ z trochu jiného úhlu

Re:VŠ z trochu jiného úhlu
« Odpověď #840 kdy: 19. 10. 2012, 00:18:27 »
Jinak, xyz, abysme si rozuměli (říkal jsem to mockrát, ale ok, pro tebe znovu): to, s čím primárně polemizuju, je tvrzení místních géniů o tom, že gazilion matematických předmětů je podmínka sine qua non pro každého vysokoškolsky vzdělaného "počítačníka".

Jasně jsem řekl, že školy se imho mění a snaží se reagovat - jenom bohužel trochu pomalu, ale to se dá pochopit. Co se pochopit nedá, je, že ti, kdo tvrdí, jak je důležité nadčasové vzdělání, ustrnuli ve svém myšlení někde deset, dvacet, v některých případech třicet let zpátky.

Za D.Ú. si formálně korektně dokaž, že z toho nijak neplyne, že by se management musel učit všude na všech školách a to ještě ke všemu povinně.

KapitánRUM

« Odpověď #841 kdy: 19. 10. 2012, 00:26:59 »

Jako člověk vzdělaný i humanitně, měl bys být obeznámený i s literaturou jako je Don Quijote de la Mancha.
Já ti klidně budu dělat Sancho Panzu, ale stejně to nevyhrajeme, melou si furt svou  ;D

« Odpověď #842 kdy: 19. 10. 2012, 00:28:34 »
Máš pravdu, Kapitáne.

JS

« Odpověď #843 kdy: 19. 10. 2012, 00:29:27 »
Neříkám, že si to o sobě myslíš. Jenom, že tak působíš.

Trochu klickujes.. Chtel jsem vedet, na zaklade ceho? Ty tak pusobis ovsem taky, vzdyt ty jsi zde ostatnim nadaval do nechapavych jeste driv, nez jsem se tu objevil (hned na prvni strance, pokud si pamatuji).

Citace
O programování nezaznělo ani slovo.

Ale zaznelo, tys mel potrebu analyzovat moji karieru.

Citace
Tak já už fakt nevím. Horem dolem tady píšu o tom, že by lidi měli znát konkrétní technologii a pořádně si ji osahat. A je mi tady za to spíláno...

Ale to je o necem jinem. Ja nechci lidi, co existuji u nas ve firme (a asi v kazde vetsi), co jen vynalezaji "strategie", vnucuji je ostatnim a na jejich implementaci se nijak nepodileji (a tedy nevidi problemy, co napachali). Neni to o tom, ze by byli nutne hloupi nebo nezkuseni - ale proste ted jsou uz odtrzeni od te reality. S jejich vzdelanim to nesouvisi, ale s organizaci prace uvnitr te firmy ano.

Citace
Tak se ale potom smiř s tím, že ti bude šéfovat někdo, kdo technické problémy řešit neumí a opravdu jenom z vody vaří ty strategie. Pak tady ale neplač o korporátním bullshitu.

Proc bych se s tim mel smirit? Byt sef a rozumet (aspon trochu) technologii nejsou vylucujici se veci. A navic dobry sef (pokud uz musi existovat, coz si troufam zpochybnit) vi, kde uz nemuze udelat technicke rozhodnuti a musi se spolehnout na ty pod nim.

Citace
Ale samozřejmě, že do vedoucích funkcí by se měli dostat lidi, kteří se jako nejschopnější prokážou v praxi. Jenže k tomu jim škola musí dát nějaký základ.

To si nejsem jisty. Znas Peteruv princip? Kdyz nekdo dobre resi technicke problemy, a vlastne ho to i bavi, proc ho nutit delat nekomu sefa?

Citace
Je tristní, kduž se absolvent IT VŠ musí po večerech doučovat management, právo, ekonomii a tisíce dalších znalostí, aby vůbec vedoucí pozici mohl smysluplně zastávat. Potom ho samozřejmě předběhnou lidi, kteří se to na VŠ naučili, a shodou okolností jsou to bohužel lidi z míň náročných škol.

Zivot je tristni obecne. Me zas prijde tristni, ze me za par let predbehne nekdo, kdo se tu novou technologii naucil na VS, zatimco ja se to budu muset pracne doucovat po vecerech.

Citace
Přesně tak. A ještě bych k tomu doplnil, že ta prezentace musí být v jazyku managementu. Pokud chci obhájit nasazení technologie X namísto technologie Y, nemůžu managementu začít vykládat, že technologie X je matematicky čistější nebo že má složitost v jiné třídě. Musím zdůvodnit, jak ta technologie zvýší produktivitu, flexibilitu, sníží náklady atd.

Pokud je ten sef co k cemu, tak to nemusi platit. Chapu, ze si to dost manazeru timhle zpusobem ulehcuje. Ale pak jsou na nespravne pozici, rekl bych.

Citace
A já potom nasraně sedím v kjůbiklu a na rootu nadávám na to, že díky buzzwords (čti korporátnímu bullshitu) bylo prosazeno špatné řešení. Jenže tak tomu není. To řešení bylo prosazeno kvůli tomu, že já jsem neuměl svoje lepší řešení správně odprezentovat. Takže krev na moji hlavu!

Proc? Je to jejich byznys. Oni si vybrali neschopne manazery.. Nema cenu se nad tim trapit. Kdyby to byla tvoje firma, je to mozna jina. Ale pak by to bylo o tom, aby ten prislusny sef "prijal zodpovednost" (at uz je to cokoli, zlaty padak treba).

Citace
Ale vždyť vytváření strategie jsou i čistě technická rozhodnutí. Když za mnou přijde zákazník a řekne, že chce po celém baráku rozvést Wifi za takových a takových podmínek, tak mu musím umět navrhnout nějaké řešení. To je přece taky strategie.

Ano, ale jak uz bylo receno, to nedela sef. Jeho starosti je vedet, ktery z jeho podrizenych (nebo kolektivne, to je jedno) to spravne technicke rozhodnuti udela.

Pokud chces zalozit vlastni firmu, tak to bude asi slozitejsi, ale pochybuji, ze na to muze existovat nejaka skola, ktera ti da vsechny potrebne dovednosti v dostatecne mire.

JS

« Odpověď #844 kdy: 19. 10. 2012, 00:33:32 »
Proč bych se měl pořád snažit něco dokázat? Já se prostě ptám, jestli by vám tohle jako skutečně minimální základ nestačilo. Vždyť tady x-krát zaznělo "pojďme se teda podívat na něco konkrétního" - tak jsem to zkusil.

Tak o co ti jde? Na otazku jsem ti odpovedel, ty na muj argument (jako skoro zatim nikdy) ne. Jenom jsi se zase chytil neceho, co jsem podle tebe rekl spatne.

« Odpověď #845 kdy: 19. 10. 2012, 00:37:25 »
Ale to je o necem jinem. Ja nechci lidi, co existuji u nas ve firme (a asi v kazde vetsi), co jen vynalezaji "strategie", vnucuji je ostatnim a na jejich implementaci se nijak nepodileji (a tedy nevidi problemy, co napachali). Neni to o tom, ze by byli nutne hloupi nebo nezkuseni - ale proste ted jsou uz odtrzeni od te reality. S jejich vzdelanim to nesouvisi, ale s organizaci prace uvnitr te firmy ano.
No vidíš. A já bych byl rád, kdyby naše vysoké školy produkovaly lidi, kteří mají perfektní znalost konkrétních technologií a zároveň se dokážou prosadit v podnikovém prostředí místo těch, kdo (už) jsou odtržení od reality.

Byt sef a rozumet (aspon trochu) technologii nejsou vylucujici se veci.
Ne, ale je docela vylučující se rozumět gaziliónu matematiky, perfektně rozumět konkrétní technologii a zároveň i podnikovému prostředí. Čili s jedním z toho se asi budeme muset rozloučit... Zatím se loučíme s posledním úplně a s druhým částečně. Protože to nejdůležitější na světě je to první.

Líp už ti nedokážu svůj názor přiblížit, dobrou noc.

« Odpověď #846 kdy: 19. 10. 2012, 00:40:24 »
Tak o co ti jde?
Které části věty "Já se prostě ptám, jestli by vám tohle jako skutečně minimální základ nestačilo." jsi nerozuměl?

Áááále vlastně nic. Lámu hůl a hážu flintu do žita.

Jakub Galgonek

« Odpověď #847 kdy: 19. 10. 2012, 00:42:23 »
Jako člověk vzdělaný i humanitně, měl bys být obeznámený i s literaturou jako je Don Quijote de la Mancha.
Já ti klidně budu dělat Sancho Panzu, ale stejně to nevyhrajeme, melou si furt svou  ;D

Máš pravdu, Kapitáne.

Jestli se třeba KapitánRUM nesnaží naznačit, že jsi stejně jako Don Quijote už ztratil smysl pro realitu ;)

JS

« Odpověď #848 kdy: 19. 10. 2012, 00:51:33 »
Jinak už mě to fakt nebaví, takže tě odkazuju na X předchozích příspěvků, kde jsem psal, že samozřejmě teoretičtí informatici jsou potřeba - v počtu adekvátním české republice. A že se obávám, že bysme líp udělali, kdybysme těm nejlepším se zájmem přesně o tohle dali stipendium, aby mohli vystudovat v zahraničí - třeba na tom Princetonu...

To bychom mozna udelali lip. Akorat bychom tomu uz nemuseli rikat VS. Otazka ovsem je, zda by se zamestnavatele nesnazili prebrat prave ty, co vychovavame na "computer science" - zatim to zda se tak delaji, proc? Uvedom si, ze jsi to ty, kdo chce ty nejlepsi ucit ty teoreticke predmety! Takze cekas, ze se firmy spokoji s temi horsimi z tech praktickych skol?

A druhy problem je, ze to co chces je vlastne druh socialniho inzenyrstvi. Komuniste to tak delali - vychovavali presne tolik lidi, kolik na ty pozice bylo potreba. Ale je to trochu proti svobode studentu si vybrat.

JS

« Odpověď #849 kdy: 19. 10. 2012, 00:54:33 »
Které části věty "Já se prostě ptám, jestli by vám tohle jako skutečně minimální základ nestačilo." jsi nerozuměl?

Rozumel jsem ji cele a pomerne jasne jsem ti napsal, ze ne, nestacilo. :)

JS

« Odpověď #850 kdy: 19. 10. 2012, 01:05:01 »
No vidíš. A já bych byl rád, kdyby naše vysoké školy produkovaly lidi, kteří mají perfektní znalost konkrétních technologií a zároveň se dokážou prosadit v podnikovém prostředí místo těch, kdo (už) jsou odtržení od reality.

Jinak receno, chces za penize z dani resit interni problemy tech firem? Toho, ze se tam nakonec nekdo prosadi bych se nebal - nakonec ta stara generace zemre a nastoupi nova. Ale neni to tak jednoduche - kdyby nekdo ty etablovane mohl sesadit, uz by je sesadil.

Ne, ale je docela vylučující se rozumět gaziliónu matematiky, perfektně rozumět konkrétní technologii a zároveň i podnikovému prostředí. Čili s jedním z toho se asi budeme muset rozloučit... Zatím se loučíme s posledním úplně a s druhým částečně. Protože to nejdůležitější na světě je to první.

Gratuluji k pochopeni moji (a dalsich lidi) pointy tak o 20 stranek zpet! :) A ma to svuj historicky duvod, proc se s tim takto loucime. Teorie temer nezastarava, konkretni technologie daleko vic a podnikove prostredi se meni co par let (je to trochu moda). Je to zkratka historicka zkusenost.

« Odpověď #851 kdy: 19. 10. 2012, 01:10:16 »
A druhy problem je, ze to co chces je vlastne druh socialniho inzenyrstvi. Komuniste to tak delali - vychovavali presne tolik lidi, kolik na ty pozice bylo potreba. Ale je to trochu proti svobode studentu si vybrat.
Jo. A já jsem ztratil smysl pro realitu :)

Můj ty Tondo západoněmeckej! Dát nadaným studentům stipednium je komunismus.

Tak jo. To je myslím pěkná tečka. Ještě že nás ta matematika naučila abstraktně myslet!

« Odpověď #852 kdy: 19. 10. 2012, 01:13:45 »
A ma to svuj historicky duvod, proc se s tim takto loucime. Teorie temer nezastarava, konkretni technologie daleko vic a podnikove prostredi se meni co par let (je to trochu moda). Je to zkratka historicka zkusenost.
Ty prosímtě, taková osobní otázka: vážně si myslíš, že když zopakuješ tuhle věc, o které jsem jasně řekl, že to je tvrzení se zamlčenou podmínkou*, tak že na to odpovím "No jo vlastně! Máš pravdu!"? Nebo co si vlastně slibuješ od toho, že to zopakuješ?

* schválně, pamatuješ jakou?

Jakub Galgonek

« Odpověď #853 kdy: 19. 10. 2012, 01:15:38 »
Jo. A já jsem ztratil smysl pro realitu :)

Byl to jen vtípek, nic hodnotícího :)

« Odpověď #854 kdy: 19. 10. 2012, 01:23:58 »
Byl to jen vtípek, nic hodnotícího :)
Jasně, já jsem to tak pochopil, mně sranda nevadí.