Neříkám, že si to o sobě myslíš. Jenom, že tak působíš.
Trochu klickujes.. Chtel jsem vedet, na zaklade ceho? Ty tak pusobis ovsem taky, vzdyt ty jsi zde ostatnim nadaval do nechapavych jeste driv, nez jsem se tu objevil (hned na prvni strance, pokud si pamatuji).
O programování nezaznělo ani slovo.
Ale zaznelo, tys mel potrebu analyzovat moji karieru.
Tak já už fakt nevím. Horem dolem tady píšu o tom, že by lidi měli znát konkrétní technologii a pořádně si ji osahat. A je mi tady za to spíláno...
Ale to je o necem jinem. Ja nechci lidi, co existuji u nas ve firme (a asi v kazde vetsi), co jen vynalezaji "strategie", vnucuji je ostatnim a na jejich implementaci se nijak nepodileji (a tedy nevidi problemy, co napachali). Neni to o tom, ze by byli nutne hloupi nebo nezkuseni - ale proste ted jsou uz odtrzeni od te reality. S jejich vzdelanim to nesouvisi, ale s organizaci prace uvnitr te firmy ano.
Tak se ale potom smiř s tím, že ti bude šéfovat někdo, kdo technické problémy řešit neumí a opravdu jenom z vody vaří ty strategie. Pak tady ale neplač o korporátním bullshitu.
Proc bych se s tim mel smirit? Byt sef a rozumet (aspon trochu) technologii nejsou vylucujici se veci. A navic dobry sef (pokud uz musi existovat, coz si troufam zpochybnit) vi, kde uz nemuze udelat technicke rozhodnuti a musi se spolehnout na ty pod nim.
Ale samozřejmě, že do vedoucích funkcí by se měli dostat lidi, kteří se jako nejschopnější prokážou v praxi. Jenže k tomu jim škola musí dát nějaký základ.
To si nejsem jisty. Znas Peteruv princip? Kdyz nekdo dobre resi technicke problemy, a vlastne ho to i bavi, proc ho nutit delat nekomu sefa?
Je tristní, kduž se absolvent IT VŠ musí po večerech doučovat management, právo, ekonomii a tisíce dalších znalostí, aby vůbec vedoucí pozici mohl smysluplně zastávat. Potom ho samozřejmě předběhnou lidi, kteří se to na VŠ naučili, a shodou okolností jsou to bohužel lidi z míň náročných škol.
Zivot je tristni obecne. Me zas prijde tristni, ze me za par let predbehne nekdo, kdo se tu novou technologii naucil na VS, zatimco ja se to budu muset pracne doucovat po vecerech.
Přesně tak. A ještě bych k tomu doplnil, že ta prezentace musí být v jazyku managementu. Pokud chci obhájit nasazení technologie X namísto technologie Y, nemůžu managementu začít vykládat, že technologie X je matematicky čistější nebo že má složitost v jiné třídě. Musím zdůvodnit, jak ta technologie zvýší produktivitu, flexibilitu, sníží náklady atd.
Pokud je ten sef co k cemu, tak to nemusi platit. Chapu, ze si to dost manazeru timhle zpusobem ulehcuje. Ale pak jsou na nespravne pozici, rekl bych.
A já potom nasraně sedím v kjůbiklu a na rootu nadávám na to, že díky buzzwords (čti korporátnímu bullshitu) bylo prosazeno špatné řešení. Jenže tak tomu není. To řešení bylo prosazeno kvůli tomu, že já jsem neuměl svoje lepší řešení správně odprezentovat. Takže krev na moji hlavu!
Proc? Je to jejich byznys. Oni si vybrali neschopne manazery.. Nema cenu se nad tim trapit. Kdyby to byla tvoje firma, je to mozna jina. Ale pak by to bylo o tom, aby ten prislusny sef "prijal zodpovednost" (at uz je to cokoli, zlaty padak treba).
Ale vždyť vytváření strategie jsou i čistě technická rozhodnutí. Když za mnou přijde zákazník a řekne, že chce po celém baráku rozvést Wifi za takových a takových podmínek, tak mu musím umět navrhnout nějaké řešení. To je přece taky strategie.
Ano, ale jak uz bylo receno, to nedela sef. Jeho starosti je vedet, ktery z jeho podrizenych (nebo kolektivne, to je jedno) to spravne technicke rozhodnuti udela.
Pokud chces zalozit vlastni firmu, tak to bude asi slozitejsi, ale pochybuji, ze na to muze existovat nejaka skola, ktera ti da vsechny potrebne dovednosti v dostatecne mire.