S čím vším se vlastně setká více než 50% absolventů a bežně/povinně se to neučí?
Např. ten zlý a podřadný management! Řízení lidských zdrojů. Podniková ekonomika. Ty zlé "proprietární" IT managementy typu ITIL nebo ISO. Právo. Backup plan. Disaster recovery plan. Tisíce a tisíce dalších věcí...
Viac než polovica absolventov bude potrebovať právo? Tak tu zas budem potrebovať nakopnúť ja.
Myslím, že by fakt stálo za to si udělat ten malý self-test, o kterém jsem psal: mám vybudovat, řídit a rozvíjet firmu poskytující IT služby. Co všechno z toho, co k tomu budu potřebovat, mě škola nenaučila?
No, napríklad taký management či riadenie ľudských zdrojov potrebovať nebudú, lebo ak si polovica z absolventov založí vlastnú firmu, tak budú radi, ak do nej zoženú aspoň jedného človeka.
No nějak se mi právě nezdá, že by komerční sféra požadovala více lidí, kteří vytvářejí strategie, architektury a dělají významná rozhodnutí, než těch, co je pak jen implementují. Ale je fakt, že o komerční sféře nevím skoro nic.
Možná bych tu otázku postavil trochu jinak: k čemu teda má být VŠ, když ne proto, aby produkovala lidi, kteří budou schopní zastávat ty nejvyšší stupně řízení?
Trebárs na to, aby produkovala ľudí schopných vykonávať vedecky či technologicky náročné činnosti? (Pokiaľ sa teda nebavíme zrovna o manažérskych odboroch.)
Pokud by mělo být smyslem VŠ vychovávat lidi vhodné jenom do kjůbiklů, tak tomu zase pro změnu říkám učňák já - naprosto nezávisle na tom, jaké věci se ti lidi učí nebo neučí.
Okrem najvyšších stupňov riadenia a kjublikov je snáď dostatok iných možností. Nie je to jedno alebo druhé. Nekritizoval si snáď takýto štýl diskusie u druhých?
Mám na zastánce matematiky konrétní otázku: je to, co je obsaženo v tomhle učebním materiálu Mathematics for Computer Science na Princetonu, pro informatika málo nebo tak akorát?
A co stejnojmenný kurz na MIT?
Ako už sám píšeš nižšie, nestačí im to. Mňa však zaujala iná vec: na obidvoch školách môžeš vyštudovať CS bez absolvovania managementu, práva, riadenia ľudských zdrojov či podnikovej ekonómie. Znamená to teda, že je MIT či Princeton (v súlade s tvojou definíciou) len taký lepší učňák?