Znechutenost z IT

martin

Re:Znechutenost z IT
« Odpověď #45 kdy: 14. 08. 2012, 09:17:09 »
trochu mi připadá že fňukáš... mám tu něco ze života:
...

+1
(vylepšujete mi můj pohled na zdejší průměr)

« Odpověď #46 kdy: 14. 08. 2012, 12:26:56 »
Jak vidíte, názory jsou různé a přebrat si je a zaujmout stanovisko budete muset tak jako tak vy osobně. Nicméně podle mě je zcela správné, že se nastolenou otázkou zabýváte. Pokud nechcete propást zásadní životní křižovatky, je dobré, když stále sledujete, co se s vámi vlastně děje.

Ve vaší zkušenosti se poznávám. Tři roky jsem pracoval v malé IT firmě a cítil jsem se jako kolečko v mechanismu, moje práce mizela někde v systému a nechápal jsem, proč bych ji vlastně měl dělat. Život mi protékal mezi prsty. Usoudil jsem, že moje skutečné schopnosti a životní úkoly leží asi ještě někde jinde. Vzpomněl jsem si, že jsem jako malý chtěl pracovat s lidmi - hrát divadlo, dělat hudbu nebo něco podobného. To vedlo postupně k tomu, že jsem našel školu, kde je hlavním tématem široce pojaté umění - umění být člověkem. A to mi přišlo dobré, protože jsem se už skoro cílil jako stroj... Snížil jsem si proto trochu úvazek a nastoupil na dálkové studium. V tomto ohledu patří velký dík mému tehdejšímu šéfovi,  protože mi vyšel vstříc a souhlasil s flexibilní pracovní dobou. Pod dvou letech studia jsem se seznámil s jednou spolužačkou - svojí nynější ženou :-) a opustil obor IT. S ženou a několika spolužáky jsme začali vést jednu chráněnou dílnu pro postižené. A to by mohl být efektní happy end, že? Z ajťáka chrabrým sociálním pracovníkem! Ale tak to není. Práce v sociální oblasti se ukázala být zase velmi náročná jiným způsobem a já ji nedokázal dělat pět dní v týdnu. Založil jsem živnost v oboru IT a svoje působení rozdělil do obou oborů. To je můj současný stav - jednou nohou dělám sociální umění a druhou pracuju na volné noze v IT pro jednotlivce, menší firmy a sdružení, dělám většinou DTP a weby. Ponaučení? Snad - nebát se si svůj život řídit a hledat, kde se skutečně cítím sám sebou.

Pak mám ještě poznámku k vyhoření. Skutečné těžké vyhoření a frustrace nastvává jedině v okamžiku, kdy nemůže člověk chod věcí ovlivnit. Proto doporučuju hledat takové kolektivy, kde se výrazně uplatňuje princip spolurozhodování. Je pak sice třeba nést zodpovědnost, ale zase člověk všechno drží ve vlastních rukách.

Hodně sil a zdaru,
Ondřej.

JS

« Odpověď #47 kdy: 14. 08. 2012, 15:40:52 »
Pracuji uz delsi dobu ve velke firme, a posledni dobou mam podobne pocity (i kdyz v mem pripade je to asi dane spis tim, ze v soucasnosti tam nemam zadny vzor, od ktereho bych se mohl dobre ucit).

Nejdriv bych rad rekl, ze vetsina odepisatelu (napr. Lenin) to co pises vubec nepochopila (vyjimka je napr. posledni prispevek od Ondreje Nemecka). Ale to nema cenu resit, protoze tem jde o penize a o byznys, takze to proste vidi jinak (i to co je uspech).

Ale taky si to rikam. V podstate me dost deprimuje, jak vypada komercni software. Takova je ale bohuzel doba - dneska se na kvalitu kasle, aspon v drtive vetsine pripadu. Nebylo to tak vzdycky - 50.-70. leta v USA, kdy kazda velka firma mela ohromne laboratore, a spoustu kvalitniho vyzkumu take financoval stat, protoze se verilo, ze na kvalite zalezi. Ale mozna jsem jen zbytecne skepticky, urcite ostruvky existuji, ale neni tam moc penez.

Jinak zajimavy clanek k tematu je tady: http://blog.sacaluta.com/2012/08/working-at-big-software-companies.html

snekozo

« Odpověď #48 kdy: 14. 08. 2012, 20:23:37 »
Nefňukejte broučci. Co bychom měli říkat my, padesátiletí prdi :-)

KapitánRUM

« Odpověď #49 kdy: 14. 08. 2012, 21:02:15 »
V 50-ti je v IT místo jen pro BOSSáky, CARMACK-LIKE programátory a ANÁLNÍK-SPECIAL.
Tj. pro šéfy, megabohy a ty, kteří nedostanou kopřivku výpočtů typu 1+1/1+1?1+1:1+1

Zbytek půjde uklízet do Tesco, hlídat do Lídla nebo k pásu.....a jeden ze 100 bude za vodou.

Waseihou

« Odpověď #50 kdy: 14. 08. 2012, 21:53:17 »
Ono je svým způsobem dobře, že komerční software je dělán stylem doručit do deadlinu a případné problémy řešit až pak, a pokud možno to zkusit ještě prodat jako další službu, díky tomu je práce ;) A navíc to programování je jenom "výroba", okolo toho je nalepený bussiness který dělají lidi, kteří o tom nemají ani šajnu, takže třeba prodají něco co nefunguje úplně jak má a pak se to teprve dokopává. Taky jsou různé supporty a tak, takže je z toho jeden velký bordel, a na programátory se pak od jisté chvíle pohlíží také jako na support, to když se hotový produkt začne rozpadat v důsledku naboptnalosti a je třeba to udržet při životě. Nejhorší je, když takový 15 let starý produkt začne haprovat a nikdo už ani pořádně neví, jak věci fungují, protože se to kdysi nabastlilo bez dokumentace, to se potom stráví dva dny debugováním, telefonováním a psaním mailů, aby se nakonec upravily dva řádky ve zdrojáku na který nikod 5 let nesáhl... a takhle to funguje ve velkých firmách  ;D

snekozo

« Odpověď #51 kdy: 14. 08. 2012, 21:54:39 »
Neplač Tuzemáčku, třeba se taky dožiješ ;-)

Re:znechutenost z IT
« Odpověď #52 kdy: 14. 08. 2012, 23:50:25 »
Tohle mě dojali

Problém je v tom, že v IT je PŘELIDNĚNO.

KDE??!!! PROBOHA KDE JE PŘELIDNĚNO? JÁ MÁM NABÍDKU, ŽE DOSTANU 50k PRÉMII K PLATU, KDYŽ DO FIRMY PŘIVEDU PROGRAMÁTORA. TUHLE NABÍDKU TAM MÁME VŠICHNI, ALE ZATÍM NEBYLA VYPLACENA. NIKDO O ŽÁDNÝCH IT ODBORNÍCÍH NIC NEVÍ. Všichni mají spoustu práce, hromadu zakázek až nad hlavu ... a vůbec.

DiGiT

« Odpověď #53 kdy: 15. 08. 2012, 00:14:47 »
Koukám na tu stránku a váhám, jestli doporučujete LSD, 13-leté holčičky, nebo obojí najednou.

Hehe. Stačí zajít na IRC, pokecat, druhý den zajít do hospody a hned je člověku lépe. Magoři s podobnými zájmy jsou nejlepší lék na deprese všeho druhu.

A ruku na srdce, Poníci jsou fajn. Hlavně to, co díky nim vzniká.

« Odpověď #54 kdy: 15. 08. 2012, 00:33:36 »
Koukám na tu stránku a váhám, jestli doporučujete LSD, 13-leté holčičky, nebo obojí najednou.

Poníci ne. 13-leté holčičky jsou fajn: zde (comix všechny serie), nebo zde nebo zde.

ponici omfg holcicky

« Odpověď #55 kdy: 15. 08. 2012, 03:08:11 »
W  T  F  ???
T
F

?
?
?

martin

« Odpověď #56 kdy: 15. 08. 2012, 07:37:46 »
okolo toho je nalepený bussiness který dělají lidi, kteří o tom nemají ani šajnu, takže třeba prodají něco co nefunguje úplně jak má a pak se to teprve dokopává.

To je střelba do vlastních řad. Že něco nefunguje jak má je problém technického zázemí, nikoli obchodu. Technici by ještě měli být rádi, že to ten obchodník je schopen prodat a zaplatit jim výplatu.

Citace
když se hotový produkt začne rozpadat v důsledku naboptnalosti a je třeba to udržet při životě. Nejhorší je, když takový 15 let starý produkt začne haprovat a nikdo už ani pořádně neví, jak věci fungují, protože se to kdysi nabastlilo bez dokumentace, to se potom stráví dva dny debugováním, telefonováním a psaním mailů, aby se nakonec upravily dva řádky ve zdrojáku na který nikod 5 let nesáhl... a takhle to funguje ve velkých firmách  ;D

Jak říkám - problém technického oddělení resp. vývoje. Nikoli obchodního oddělení.

Ale jinak jsem dělal na střídačku v akademické sféře a v komerční a po zkušenostech bych na výzkum nedal ani korunu. Jak tam se plýtvá... Na všechno maňána, nikdo není za nic odpovědný, výsledek povětšinou nula. Jen málokdy vypadne něco užitečného. Dost to připomíná státní aparát. Je to zase opačný extrém, ale dneska volím raději komerční prostředí.

podlesh

« Odpověď #57 kdy: 15. 08. 2012, 08:39:10 »
okolo toho je nalepený bussiness který dělají lidi, kteří o tom nemají ani šajnu, takže třeba prodají něco co nefunguje úplně jak má a pak se to teprve dokopává.
To je střelba do vlastních řad. Že něco nefunguje jak má je problém technického zázemí, nikoli obchodu. Technici by ještě měli být rádi, že to ten obchodník je schopen prodat a zaplatit jim výplatu.
Předpokládám že to není trolling, ale jen pohled ze strany "businessu". Což ještě podporuje termín "technické zázemí" - předpokládám že v podniku Škoda Auto je výroba aut také jen "technické zázemí" a jádro té firmy je obchodní oddělení, že? A produktem je faktura.

Ve skutečnosti takové problémy nejsou chybou ani technického zázemí, ani obchodu, ale řízení (managementu) - to je část firmy zodpovědná za to, aby obě zůčastněné strany měli stejné představy o tom co to znamená "fungovat". Pokud vezmeme (stereo)typické obchodníky, pro které je produktem firmy faktura, a (stereo)typické programátory, kteří nemají představu co se dá prodat, tak se nikdy sami nedomluví.

Z mých zkušeností to opravdu funguje jen pokud to celé řídí někdo kdo má schopnosti z obou stran. Ve velkých firmách se pak o syntézu pokouší pomocí byrokracie.

Inkvizitor

« Odpověď #58 kdy: 15. 08. 2012, 09:07:09 »
Ve skutečnosti takové problémy nejsou chybou ani technického zázemí, ani obchodu, ale řízení (managementu) - to je část firmy zodpovědná za to, aby obě zůčastněné strany měli stejné představy o tom co to znamená "fungovat". Pokud vezmeme (stereo)typické obchodníky, pro které je produktem firmy faktura, a (stereo)typické programátory, kteří nemají představu co se dá prodat, tak se nikdy sami nedomluví.

Souhlasím a podepisuji.

DiGiT

« Odpověď #59 kdy: 15. 08. 2012, 09:14:22 »
Poníci ne. 13-leté holčičky jsou fajn: zde (comix všechny serie), nebo zde nebo zde.

Tak proti gustu žádný dišputát, ale tohle opravdu není můj šálek čaje. :-D Kde je dubstep? :-D