Chování operátora - Eri/Quadruple

Chování operátora - Eri/Quadruple
« kdy: 31. 07. 2026, 21:57:22 »
Zdravím,

měl bych dotaz ohledně chování ISP.

Dnes, tj. 31. 7., mi přišel e-mail od ERI Internet (původně Český bezdrát) ohledně ukončení činnosti k 31. 7. 2026. Služby by měla převzít společnost Quadruple.

O deset minut později mi přišel e-mail s nabídkou od Quadruple, kde byla cena o 43 % vyšší, než jsem dosud platil. Navíc je nabídka podmíněna závazkem na 24 měsíců.

Do této chvíle asi nic zvláštního. Zrušit a hotovo.

Jenže u ERI jsem měl předplacený celý rok, konkrétně do 27. 1. 2027.

Původní smlouva:

Eri Internet Diamond 2000/1000 Mb/s
Smlouva uzavřená na dobu neurčitou s výpovědní dobou 30 dní.
Minimální délka trvání smlouvy a fixace ceny 12 měsíců.

Z e-mailu od ERI:

Pokud máte služby předplacené dopředu, zbývající částka Vám bude zkonvertována ke Quadruple a.s. jako SLEVA na služby a postupně bude čerpána v rámci nové smlouvy. O svou předplacenou částku tedy nepřijdete.
Jedinou změnou bude nový smluvní vztah a nové číslo účtu pro budoucí platby. Veškeré potřebné informace Vám budou včas předány.

Z e-mailu od Quadruple:

PŘEDPLACENÁ SLUŽBA
U společnosti ERI Internet s.r.o. jste využívali formu předplacené služby.
Abyste o tuto částku nepřišli, nabízíme Vám zkonvertování zůstatku k nám formou SLEVY, která činí 4 194 Kč a která bude v budoucnu uplatněna na celé portfolio našich služeb.

Dále požadují reakci:

Nejpozději do 4. 8. 2026, abychom mohli nadále poskytovat Vaše služby bez přerušení.

Otázka tedy zní: Je takové jednání v pořádku?

Jsem mimo, nebo v tom také vidíte několik varovných signálů? Především tlak na okamžité rozhodnutí, přičemž oznámení přišlo v pátek a reálně mám jen několik dní na vyřešení celé situace. Zároveň je zde apel na to, že pokud novou smlouvu nepřijmu, mohl bych přijít o předplacené peníze.

Mohou takto postupovat, když jsem měl cenu fixovanou a službu zaplacenou až do ledna 2027? Neměl bych mít možnost novou smlouvu odmítnout a požadovat vrácení nevyčerpané části předplatného?

Případně uvítám tipy na jiného operátora přes optickou síť CETIN. Požaduji veřejnou IPv4 a rychlost 2/1 Gb/s. O2 jsem již zkoušel a byla to pro mě špatná zkušenost.

Děkuji za názory.

Re:Chování operátora - Eri/Quadruple
« Odpověď #1 kdy: 31. 07. 2026, 23:58:18 »
Taky to resim..
me jeste zaujalo to nacasovani... emaily mi prisli 3 minuty pred koncem pracovni doby jejich helpdesku.
A to i prez to, ze uz mesic vedi ze chteji koncit.. viz prispevek z 1. cervence https://eri-internet.cz/...

Jako chapu, ze nekdo umrel a ze to byla klicova postava cely firmy tak to asi neni jednoduchy, ale tohle je trochu moc...
Udelali to naprosto zamerne aby lidi nemohli rychle sehnat OKU kody a utect jinam i s tim predplatnym.

Vtipny mi taky prijde, ze v nove smlouve co mi posilaji tam po me chteji mesicni platbu za pronajem terminatoru. Jenomze ten terminator je muj... instaloval mi to cetin jeste v dobe kdy je do najmu nedavali a nikdy jsem najem neplatil ani jednomu ze svych predchozich poskytovatelu ani cetinu... Myslim, ze kupni cena byla zahrnuta v instalacnim balicku...

Takze muj plan je si s nima v pondeli zavolat... a jestli mi to opravi ve smlouve tak abych neplatil nesmyslny pronajem za moje vlastni zarizeni.. tak jsem u nich ochotnej zustat a vycerpat tu "slevu" nez pujdu jinam...
Jestli budou trvat na nesmyslech tak jdu jinam okamzite i kdyz to bude znamenat ze prijdu o 3 litry za predplacenou sluzbu

Budu to brat jako skolne, protoze se tim poucim, ze uz:
1. nemam verit firmam co jsou One man show
2. nemam si predplacet nic na rok i kdyz mi za to daji slevu...

a6b

• 315
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 00:42:30 »
spojte se spolu, na fejsu a jinde najdete dalsi lidi, udelejte fond, najdete si pravnika a pripadne dejte spolecnou zalobu. cim vic vas bude tim lepe.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 09:49:28 »

Takze muj plan je si s nima v pondeli zavolat... a jestli mi to opravi ve smlouve tak abych neplatil nesmyslny pronajem za moje vlastni zarizeni.. tak jsem u nich ochotnej zustat a vycerpat tu "slevu" nez pujdu jinam...
Jestli budou trvat na nesmyslech tak jdu jinam okamzite i kdyz to bude znamenat ze prijdu o 3 litry za predplacenou sluzbu

Budu to brat jako skolne, protoze se tim poucim, ze uz:
1. nemam verit firmam co jsou One man show
2. nemam si predplacet nic na rok i kdyz mi za to daji slevu...

Trošku se bojím, že až se dovoláme (pokud se vůbec dovoláme) tak se dovoláme jen na podporu q-cz a tam nám sdělí, že eri už nefunguje a oni jsou jen ti hodní, protože chtějí pomoci uživatelů, nicméně závazky firmy ERI nepřebírají.

No uvidíme.

Ano, taky to beru jako zkušenost, ale předtím když jsem snimi řešil problém, byly jediní, kdo dokopal Cetin k akci. Snažil jsem se podporovat spíše ty malé, protože velká trojka se obecně chová....no, tak jak se chová.

Ze srandy jsem jim napsal mail, že se smlouvou nesouhlasím a pořadují vrácení pěněz + OKU.

Zároven si pro jistotu nechám zřídit druhou přípojku (naštěstí jsem si nechal do bytu dotáhnout 2 kabely) na firemní VF (i když ho nemám rád, ale s veřejnou vychází asi nejlépe).

U Q-cz nezůstanu už jen z principu. I pokud bych měl o 4k přijít.

« Poslední změna: Dnes v 09:51:20 od jonyb »

a6b

• 315
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:28:56 »
trosicku si zaflejmuju a lehce zmenim tema. velci operatori delaji kartely, mali operatori vymiraji, cenzura, chat control, zakazy sifrovani atd. atd.

myslite, ze jeste muzou vzniknout sousedske, free, nezavisle site svepomoci, jako alternativa ke zkorumpovanym verejnym metodam?

dr_ak

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 10:52:20 »
Hmm, jsem na tom stejně, ale za ERI jsem (byl) vděčný - velké operátory z mnoha důvodů nechci a tohle byl po dlouhém hledání jediný z menších, který mi plně vyhovoval. S panem majitelem jsem si dlouze telefonoval a měl z toho velmi dobrý pocit - férové a předvídatelné jednání, dnes tak vzácné.

Tak ten mail, co mi taky přišel na poslední chvíli, a vzápětí "nabídka" s nožem na krku, to už není ERI, které jsem znal a rád využíval a podporoval.

Uvítám tipy, kam se přesunout jinam, optika 1Gbit, pevná IPv4. A sám zde budu sdílet tipy, pokud něco najdu...

RDa

• 3 279
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:19:43 »
To nekdo kalkuloval az prekalkuloval.
Nechat dojet ty puvodni sluzby by je stalo mnohem mene nez takhle podelana povest.

Ale nastesti mame "volnej" trh, a dodavatele sluzby si muzete vicemene menit.

Osobne bych v teto situaci volil asi sluzby od mobilniho operatora - tam je sance ze vam daj slevu z toho duvodu ze berete vsechny media. (kde ted ziju to bohuzel nejde.. optika sem nevede a DSL za to nestoji technickou urovni sluzby).

x x

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 15:11:04 »
Taky jsem mezi tímto šmejdem obšťastněnými. Já vezmu kramli k lokální wifi - jen bych rád vypáčil z nich přeplatek.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 20:24:09 »
Hmm, jsem na tom stejně, ale za ERI jsem (byl) vděčný - velké operátory z mnoha důvodů nechci a tohle byl po dlouhém hledání jediný z menších, který mi plně vyhovoval. S panem majitelem jsem si dlouze telefonoval a měl z toho velmi dobrý pocit - férové a předvídatelné jednání, dnes tak vzácné.

Tak ten mail, co mi taky přišel na poslední chvíli, a vzápětí "nabídka" s nožem na krku, to už není ERI, které jsem znal a rád využíval a podporoval.

Uvítám tipy, kam se přesunout jinam, optika 1Gbit, pevná IPv4. A sám zde budu sdílet tipy, pokud něco najdu...

Já šel cestou VF na IČO. Dávají veřejnou k firemním tarifům zdarma. U zákazníků firemní Vodafone mám a celkem v pohodě.

Nicméně pokud bude dobrá zkušenost i s jiným malým, rád přejdu.