Chování operátora - Eri/Quadruple

Chování operátora - Eri/Quadruple
« kdy: Dnes v 21:57:22 »
Zdravím,

měl bych dotaz ohledně chování ISP.

Dnes, tj. 31. 7., mi přišel e-mail od ERI Internet (původně Český bezdrát) ohledně ukončení činnosti k 31. 7. 2026. Služby by měla převzít společnost Quadruple.

O deset minut později mi přišel e-mail s nabídkou od Quadruple, kde byla cena o 43 % vyšší, než jsem dosud platil. Navíc je nabídka podmíněna závazkem na 24 měsíců.

Do této chvíle asi nic zvláštního. Zrušit a hotovo.

Jenže u ERI jsem měl předplacený celý rok, konkrétně do 27. 1. 2027.

Původní smlouva:

Eri Internet Diamond 2000/1000 Mb/s
Smlouva uzavřená na dobu neurčitou s výpovědní dobou 30 dní.
Minimální délka trvání smlouvy a fixace ceny 12 měsíců.

Z e-mailu od ERI:

Pokud máte služby předplacené dopředu, zbývající částka Vám bude zkonvertována ke Quadruple a.s. jako SLEVA na služby a postupně bude čerpána v rámci nové smlouvy. O svou předplacenou částku tedy nepřijdete.
Jedinou změnou bude nový smluvní vztah a nové číslo účtu pro budoucí platby. Veškeré potřebné informace Vám budou včas předány.

Z e-mailu od Quadruple:

PŘEDPLACENÁ SLUŽBA
U společnosti ERI Internet s.r.o. jste využívali formu předplacené služby.
Abyste o tuto částku nepřišli, nabízíme Vám zkonvertování zůstatku k nám formou SLEVY, která činí 4 194 Kč a která bude v budoucnu uplatněna na celé portfolio našich služeb.

Dále požadují reakci:

Nejpozději do 4. 8. 2026, abychom mohli nadále poskytovat Vaše služby bez přerušení.

Otázka tedy zní: Je takové jednání v pořádku?

Jsem mimo, nebo v tom také vidíte několik varovných signálů? Především tlak na okamžité rozhodnutí, přičemž oznámení přišlo v pátek a reálně mám jen několik dní na vyřešení celé situace. Zároveň je zde apel na to, že pokud novou smlouvu nepřijmu, mohl bych přijít o předplacené peníze.

Mohou takto postupovat, když jsem měl cenu fixovanou a službu zaplacenou až do ledna 2027? Neměl bych mít možnost novou smlouvu odmítnout a požadovat vrácení nevyčerpané části předplatného?

Případně uvítám tipy na jiného operátora přes optickou síť CETIN. Požaduji veřejnou IPv4 a rychlost 2/1 Gb/s. O2 jsem již zkoušel a byla to pro mě špatná zkušenost.

Děkuji za názory.