Evoluce probíhá pořád. Druhy vznikají a zanikají, živé organismy a viry mutují a vzájemně se kombinují.
To je v podstatě dogma evolucionismu. V praxi je to složitější.
To není dogma. To je postulát. Evoluční teorie je vědecká teorie, není založena na dogmatech. Z postulátů plynou logické důsledky a ty se dají experimentálně ověřovat, čímž se prověřuje vnitřní konzistence teorie, resp. její schopnost vysvětlovat pozorovatelnou realitu, optimálně i předpovídat její vývoj. Jinými slovy, o postulátech se a priori pochybuje, proto je prostřednictvím jejich pozorovatelných logických důsledků neustále prověřována hranice jejich platnosti.
Na dogmatech jsou založena náboženství, z dogmat mohou plynout důsledky, jež nemusejí být v souladu s realitou, nemusejí být ani konzistentní navzájem. O dogmatech se nikdy nepochybuje, pokud realita není v souladu s dogmaty, tak je to chyba reality, resp. toho, jak ji vnímáme či logicky interpretujeme. Schopnost vnitřně se ztotožnit s evidentním logickým rozporem se chápe jako síla víry - dogmatu věříte více než tomu, co vám říkají smysly a rozum. V podstatě jde o orwellovský doublethink - schopnost věřit dvěma vzájemně se vyvracejícím myšlenkám a nezbláznit se z toho. Věřící člověk je utvrzován v přesvědčení, že v tom spočívá síla jeho víry. Věřící, který si neustále potřebuje dogmata a jejich důsledky nějak vysvětlovat logicky či vědecky (obvykle tak, že vymýšlí bláznivé hypotézy a účelové výklady, aby mu to do sebe pasovalo), tak vlastně není dobrý, silný věřící, neboť oporu pro svou víru hledá mimo dogmata. Pokud bude náboženské dogma tvrdit, že Země je placatá, tak věřící nepotřebuje hledat důkazy. I když je zřejmé, že Země je kulatá, to jeho vírou nemůže zacloumat - prostě kosmonauty šálí zrak, je to klam, Bůh lodě přenáší z jedné strany na druhou, ale Země je placatá, protože tak psáno jest, a je a je a je!
Vubec mi nevadi, jestli ja dam zadani na ucetni aplikaci a evoluce mi misto toho postupne naprogramuje genialni operacni system. Naprosto v poradku. Pokud ale tvrdime, ze evoluci rozumime, musime ji umet nasimulovat a musime umet dojit k pestrym genialnim a funkcim resenim pomoci ni (ne jen okrajovemu zlepseni neceho existujiciho). Feynman: co neumime zkonstruovat, tomu ve skutecnosti nerozumime. Lidi neumeji zkonstruovat lidskou bunku a to je dukaz toho, ze nam toho jeste hodne unika (a presto tvrdime ze bunka se "nejak" vyvinula...jak to muzeme tvrdit, kdyz nevime jak presne funguje do vsech detailu...). Porad trva otazka, pokud evoluce dokazala, to co dokazala ve fyzickem svete (napr vyvoj systemu svalu, patere, nociceptoru, neuronu...), meli bychom byt schopni pomoci evoluce vytvorit to same ve svete softwaru - uzasne, pestre, naprosto funkcni a optimalizovane aplikace. Proc se nam to nedari a proc v praxi temer evoluci nepouzivame? Proc programujeme mozkem a s pomoci AI?
O čem můžete s jistotou tvrdit, že tomu dokonale rozumíte? Mohu říci, že obstojně rozumím např. umělým neuronovým sítím, přesto to neznamená, že jsem schopen s jejich pomocí vytvořit polovodičový mozek - na to (přinejmenším) nemám na Zemi k dispozici dost výpočetní kapacity. Ukažte mi ortopeda, který vám dokáže detailně vysvětlit všechny biologické a chemické procesy obnášející srůst kosti a hojení tkáně - přesto vám dokáže dát do pořádku polámanou nohu.
Samozřejmě, že toho o přírodě a Vesmíru obecně mnoho nevíme - troufám si tvrdit, že toho víme mnohem méně, než kolik toho nevíme. Ale to není důvod nevytvářet hypotézy a teorie a nekonfrontovat je s realitou. Já tedy nevím, kolik lidí programuje s pomocí AI - spíše s pomocí LLM, když už. Nicméně i toto bylo ještě před pár lety téměř nepředstavitelné. Ale matematický aparát toho všeho se začal aktivně rozvíjet na počátku 60. let minulého století, kdy jeden bit zabíral několik mm
3 prostoru. Naprostá většina teorémů numerické matematiky vznikala dávno před prvním mechanickým kalkulátorem. Váš pohled mi připadá poněkud neskromný. Jsme teprve na začátku. A vy chcete během pár let, neřku-li hodin, stihnout to, co veškeré biologické hmotě na této planetě trvalo miliardy let?