Nový systém pro vývoj softwaru

xyz

• 314
    • Zobrazit profil
Re:Nový systém pro vývoj softwaru
« Odpověď #150 kdy: 15. 07. 2026, 20:39:38 »
koukám tautologie se tu rozjela - bůch stvořil vesmír a  proto přece musí existovat, protože jinak by vesmír nemoh být stvořen.

A bez boha jste na tom lépe? Nejste, váš postoj není v ničem lepší. Jen se vzdáváte otázky po smyslu věcí.

Ptat se po smyslu veci lze i bez Boha. Vesmir je i bez nej dost slozity.

Ja zastavam neco jako:
"Teologický nonkognitivismus je filozofický názor, podle kterého jsou náboženské výroky (např. „Bůh existuje“) kognitivně bezvýznamné. Netvrdí, že Bůh neexistuje (jako ateismus), ani že to nelze vědět (jako agnosticismus), ale že samotný pojem „Bůh“ postrádá soudržnou definici a nelze jej empiricky ověřit.

Absence významu: Pokud nelze určit pravdivostní hodnotu věty pozorováním nebo logickým důkazem, je z hlediska poznání bezobsažná.
Špatná definovatelnost: Pojmy jako „Bůh“ nebo „nadpřirozeno“ jsou vágní a odkazují mimo lidskou zkušenost."

a6b

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #151 kdy: 15. 07. 2026, 21:06:40 »
ja jsem byl vzdycky ateista nebo agnostik, ale silmarillion a tolkiena ctu furt dokola a furt me bavi pribehy valar, elfu, lidi i morgotha a saurona.
takze nabozenske a pohadkove texty maji svou cenu i kdyz jsou vymyslene, stale je to umeni.

BoneFlute

• 2 112
    • Zobrazit profil
« Odpověď #152 kdy: 15. 07. 2026, 21:17:26 »
... má moderní člověk ... vlastní mozek. Inteligentní člověk si udělá závěr...

Bavit se s vámi tváří v tvář, zde bych asi silně zaváhal a zvážil zaplatit kafe a jít.

autor neurazel, takze bylo by fajn zvladnout diskuzi i kdyz se neshodnete. ja jsem pro vyjadreni jakychkoliv nazoru a taky si dokazu cokoliv vyslechnout.

Odejít z diskuse, která evidentně nemá potenciál mě přijde jako dobře zvládnutá diskuse. Dokonce jsem i poskytl hint, to kdyby dotyčný náhodou chtěl pátrat co za blbost to kváknul.

ja jsem pro vyjadreni jakychkoliv nazoru a taky si dokazu cokoliv vyslechnout.
Však ať říká co chce. Ho nijak neomezuji.

BoneFlute

• 2 112
    • Zobrazit profil
« Odpověď #153 kdy: 15. 07. 2026, 21:20:59 »
Pro příklad já, jako praktikující a silně věřící křesťan, používám tu nejsilnější možnou (možná byste řekl matematickou) logiku na Bibli, a výsledky jsou velmi dobré.

Jste si tím tak jist? Namátkou - svatá trojice? Všemohoucnost boží?

Jsem si tím jist. Vsadil jsem na to svůj život.

Namátkou - svatá trojice? Všemohoucnost boží?

Možná bych vás poprosil, abyste to příště nedělal namátkou. Svatá trojice doufám víte, že není Biblický koncept. A označit Boha, který je takový frajer, že dokáže stvořit celej vesmír za všemohoucího mě nepřijde jako nelogické. A pokud se vám jedná o absolutní všemohoucnost, tak to je vedle, v Koránu.

a6b

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #154 kdy: 15. 07. 2026, 23:13:18 »
treba jako ateista/agnostik jsem pro udrzeni vetsinoveho krestanstvi v evrope.
jak to maji krestane, je pro ne horsi ateista jako neverici pes, nebo treba muslim jako jinoverec?

Karmelos

• 1 351
    • Zobrazit profil
« Odpověď #155 kdy: 15. 07. 2026, 23:17:24 »
Pro příklad já, jako praktikující a silně věřící křesťan, používám tu nejsilnější možnou (možná byste řekl matematickou) logiku na Bibli, a výsledky jsou velmi dobré.

Jste si tím tak jist? Namátkou - svatá trojice? Všemohoucnost boží?

Namátkou - svatá trojice? Všemohoucnost boží?

Možná bych vás poprosil, abyste to příště nedělal namátkou. Svatá trojice doufám víte, že není Biblický koncept. A označit Boha, který je takový frajer, že dokáže stvořit celej vesmír za všemohoucího mě nepřijde jako nelogické. A pokud se vám jedná o absolutní všemohoucnost, tak to je vedle, v Koránu.

Ano, tak mluví pravý fundamentalista. Nepřipouští že se mýlí. To je přesně to o čem píšu. Koncept zoufalého člověka kterého racionálno zklamalo a nenašel jinou cestu než začít věřit pohádkám. Nesmysl, že nad námi někdo bdí, poslouchá motlidby a soudí činy. Proč by to do háje někdo dělal?
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #156 kdy: 15. 07. 2026, 23:21:47 »

Uvědomil jsem si to prakticky hned po odeslání, že trojjedinost vlastně není původní biblický konstrukt. Nicméně součástí křesťanské dogmatiky je a s logikou - tím méně matematickou - se u ní daleko nedostanete. Odkud se vzala není zas tak nevysvětlitelné (módní import z orientu) a proč vypadá, jak vypadá, také ne (nepochopení těch orientálních učení).

"Všemohoucnost" X "absolutní všemohoucnost" - to už je takové kličkování. V Bibli se to nerozlišuje, ve Starém Zákoně se tak tituluje "Hospodin - Bůh všemohoucí", na jiných místech explicitně "zmůžeš všecko", v Novém opět explicitní obraty typu "u Boha je možné všecko". Původ toho kličkování bych viděl v okamžiku, kdy se ideově poměrně primitivní křesťanství střetlo s nesrovnatelně pokročilejší a propracovanější řeckou filosofií - výše zmíněné biblické obraty nutně musely praštit do očí jak odpůrce, tak sympatizanty křesťanství, kteří měli řecké vzdělání. Proto se již raní apologeti snažili nějak vypořádat s očividným logickým nesmyslem o všemohoucnosti boží - ale v samotném textu Bible se to nijak neřeší a tak, jak to tam je formulováno, to evidentně je v rozporu s elementární logikou.

Podobné postupy jsou pro náboženství typícké - snaha nějak napasovat realitu na dogmata, výkladem posunovat význam jasně napsaného někam jinam...

Vy nic neriskujete, dle křesťanského učení jsem to spíše já, kdo vsadil život - tím, že tomu prostě nevěřím.  ;)

BoneFlute

• 2 112
    • Zobrazit profil
« Odpověď #157 kdy: 15. 07. 2026, 23:27:25 »
treba jako ateista/agnostik jsem pro udrzeni vetsinoveho krestanstvi v evrope.
jak to maji krestane, je pro ne horsi ateista jako neverici pes, nebo treba muslim jako jinoverec?

To záleží.

Máte křesťana, který to má spíše jako kulturní záležitost. Tam zřejmě můžete očekávat nějakou formu aplikování křesťanských morálních zásad, které povedou spíše k nějaké formě spolupráce.

Já jsem, dejme tomu, více zažranej. Tudíž na jednu stranu považuji jinověrce (včetně ateistů) za potencionální nebezpečí stran špatné společnosti, a samozřejmě za ty špatné, kteří se mýlí. Na druhou stranu Bible jasně říká, že Bůh si to ošéfuje sám. Tudíž z mé strany nelze očekávat nějaké agresivní přetahování na "víru pravou", nebo dokonce ustanovování státního náboženství. Každý nese zodpovědnost sám za sebe, jsem povinnen respektovat svobodnou vůli druhého, a soudit bude samozřejmě On.

BoneFlute

• 2 112
    • Zobrazit profil
« Odpověď #158 kdy: 15. 07. 2026, 23:53:38 »

Uvědomil jsem si to prakticky hned po odeslání, že trojjedinost vlastně není původní biblický konstrukt. Nicméně součástí křesťanské dogmatiky je a s logikou - tím méně matematickou - se u ní daleko nedostanete. Odkud se vzala není zas tak nevysvětlitelné (módní import z orientu) a proč vypadá, jak vypadá, také ne (nepochopení těch orientálních učení).
No, základ dobré vědecké práce je systematičnost, že.

Takže, já se jasně vyjadřoval o Bibli. Tudíž skutečně záleží, jestli ta trojjedinost je původní biblický konstrukt. Že si to nějaké křesťanské církve dovymyslili něco svého a pak jim to logicky nesedí...

"Všemohoucnost" X "absolutní všemohoucnost" - to už je takové kličkování. V Bibli se to nerozlišuje, ve Starém Zákoně se tak tituluje "Hospodin - Bůh všemohoucí", na jiných místech explicitně "zmůžeš všecko", v Novém opět explicitní obraty typu "u Boha je možné všecko".

No právě že řeší.
V Bibli je nejenom ten pojem, ale je i vysvětlováno co to znamená. Kde jsou hranice. V daném kontextu třeba "zmůžeš všecko" je odpovědí na potřebu pomoci, ne odpovědí na matematickou hádanku.
V Bibli (například v kontrastu ke Koránu, nebo dokonce Katolicismu) v klidu popisováno, co všemohoucí Bůh nemůže.
Je třeba si uvědomit, že Bible je neuvěřitelně konzistentní a propracovaná, ale taky tlustá.

Původ toho kličkování bych viděl v okamžiku, kdy se ideově poměrně primitivní křesťanství střetlo s nesrovnatelně pokročilejší a propracovanější řeckou filosofií - výše zmíněné biblické obraty nutně musely praštit do očí jak odpůrce, tak sympatizanty křesťanství, kteří měli řecké vzdělání. Proto se již raní apologeti snažili nějak vypořádat s očividným logickým nesmyslem o všemohoucnosti boží - ale v samotném textu Bible se to nijak neřeší a tak, jak to tam je formulováno, to evidentně je v rozporu s elementární logikou.

Respektuji váš dojem, ale bohužel pro něj nemám žádné podklady, kterými bych ho podpořil. Řecká filozofie byla velice propracovaná a silná, ale krom několika málo výjimek nepraktická a mylná. Prohlásit židovskou nebo raně křesťanskou ideu za primitivní je spíše přání otcem myšlenky.

Ten náraz s řeckou filozofií nebyl ideový, ale spíše módní. Ostatně biblické tvrzení třeba o té všemohoucnosti Boží je i dnešní logikou čisté a korektní.

Vy nic neriskujete, dle křesťanského učení jsem to spíše já, kdo vsadil život - tím, že tomu prostě nevěřím.  ;)
Já riskuji. Co když Bůh není, a všechnu energii a práci, kterou tomu věnuji jsem promrhal zbytečné? Jsem místo toho mohl dělat něco jiného (ne že by byl nějak moc na výběr, ale to se dostáváme kruhem na začátek). Například se věnovat nanotechnologii a usilovat o nesmrtelnost?

Karmelos

• 1 351
    • Zobrazit profil
« Odpověď #159 kdy: 16. 07. 2026, 00:43:55 »
Jedinná je boží dvojice, svatý jeníček a mařenka. Jsou dobrem světa a života lidského, protože se postavili sami a přemohli ježibábu. Kdo jen křivým slovem o nich zmíní nebude spasen a nedostane se mu posmrtně nekonečného perníčku a bude místo toho upálen jako čarodějnice. Tak uctívejte svatou dvojici, neboť kdo tak nečiní shoří v peci. Každý večer před usnutím desetkrát odříkej, nepojíš perníčku cizího a každé ráno odříkej neztloustnu neb lopata by mě čekala. a v poledne si oběda nakládej půl neboť jen tak budeš spasen.

Myslim že to docela konkuruje všem současným náboženstvím. A na rozdíl od nich je přínosem pro současnou společnost.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #160 kdy: 16. 07. 2026, 00:45:49 »
Ano, tak mluví pravý fundamentalista. Nepřipouští že se mýlí. To je přesně to o čem píšu. Koncept zoufalého člověka kterého racionálno zklamalo a nenašel jinou cestu než začít věřit pohádkám. Nesmysl, že nad námi někdo bdí, poslouchá motlidby a soudí činy. Proč by to do háje někdo dělal?

Moudrý praví vím že nic nevím, tedy zná hranice svého poznáním. S druhými se baví proto, aby svoje hranice rozšířil. Obávám se, že Vy postoj protistrany nechápete a podsouváte ji vlastní výklad a pak se na tento výklad sám zlobíte. Svoje chápání protinázoru si nenecháte od protistrany ani validovat. To není žádoucí diskuzní praxe a těžko si z diskuze něco odnesete. Skončíte s tím, že jste to od začátku věděl jak omezená je protistrana a budete jen víc a více ve svém vlastním omezení zatvrzelý. To není vědecký postup, to je dogmatický postup (který paradoxně podsouváte protistraně, ale ten vysmívaný názor může být Váš). Tím na Vás neutočím, ale využil jsem Vašeho momentálního příkladu pro ilustraci neplodné diskuze.

Ja zastavam neco jako: "Teologický nonkognitivismus je filozofický názor, podle kterého jsou náboženské výroky (např. „Bůh existuje“) kognitivně bezvýznamné. Netvrdí, že Bůh neexistuje (jako ateismus), ani že to nelze vědět (jako agnosticismus), ale že samotný pojem „Bůh“ postrádá soudržnou definici a nelze jej empiricky ověřit.

Absence významu: Pokud nelze určit pravdivostní hodnotu věty pozorováním nebo logickým důkazem, je z hlediska poznání bezobsažná.
Špatná definovatelnost: Pojmy jako „Bůh“ nebo „nadpřirozeno“ jsou vágní a odkazují mimo lidskou zkušenost."

Ptát se po smyslu lze i bez Boha. Ovšem někteří lidé shledávají přínosným používat božskou personalizaci jako prostředek k tomuto tázání. Pokud připustíme tento poněkud zjednodušující výklad, tak nahlédneme, že když popíráte boha, vypadáte v očích těch druhých lidí jako někdo, kdo útočí proti významu samotného tázání, protože oni boha s tímto tázáním ztotožňují. Naproti tomu, když pochopíte, že druhá strana používá pro podobné cíle (tázání se po smyslu) zcela jiný pojmový aparát i jinou logiku (například. mytologickou nebo psychologickou logiku), nebudete už rozporovat pojmy, ale výhradně obsah za pojmy stojící a případně se budete vyjadřovat k důsledkům pro praktický život (např. k životnímu stylu ze světonázoru vyplývajícího - viz po ovoci poznáte je). A kámen úrazu je, že zmiňovaný obsah za slovy pochopíte teprve tehdy, když si nástroje protistrany osvojíte a vyzkoušíte. Proto lze těžko polemizovat o matematice, aniž by ji člověk alespoň trochu ovládal a stejně tak nelze polemizovat s náboženstvím, když jste nábožensky nikdy nežil. Protistrany se pak vzájemně vnímají jako komické karikatury, kterým se lze vysmát, anebo se jedna strana nakonec rozčílí a druhá ji napadne z dogmatismu, protože rozčilená strana přestane argumentovat (obě strany cítí, že diskuze nic nepřináší). Pokud vám přijde nastíněný princip poznej a pak suď příliš alibistický, pak vězte, že se zříkáte důvěryhodnosti svého názoru (každý má dnes na vše názor, i když o tématu houby ví).

Neporozumění tohoto typu o to více zesílí, pokud se setkají oblasti exoterního a esoterního poznání (jako v této debatě). Když se budeme snažit objektivní metody racionalistické reduktivní vědy (exoterní poznání) aplikovat do oblastí, pro které nejsou takové metody způsobilé (esoterní poznání), dojde k úplnému míjení. To ale neznamená, že ezoterní nebo exoterní poznání nemá svoji oblast platnosti. Jung (a další) se snažil obě oblasti poznání propojit, ovšem bez dopadu na obecné povědomí. Bohužel uznat druhou oblast poznání znamená slevit z platnosti první oblasti (a opačně). Této pokory je málokdo schopen. Se ztrátou znalosti významu základních pojmů jako je třeba hřích, vykoupení, svátost, duše a podobných a jejich náhradou za jejich církevnické karikatury (selhání cirkve) se pak ztratilo pochopení pro celé náboženství a potažmo i pro spirituální život jako takový (který nemusí mít nutně náboženskou podobu). V tomto civilizačním stavu se nyní nacházíme.

Karmelos

• 1 351
    • Zobrazit profil
« Odpověď #161 kdy: 16. 07. 2026, 01:08:37 »

Moudrý praví vím že nic nevím, tedy zná hranice svého poznáním. S druhými se baví proto, aby svoje hranice rozšířil. Obávám se, že Vy postoj protistrany nechápete a podsouváte ji vlastní výklad a pak se na tento výklad sám zlobíte. Svoje chápání protinázoru si nenecháte od protistrany ani validovat. To není žádoucí diskuzní praxe a těžko si z diskuze něco odnesete. Skončíte s tím, že jste to od začátku věděl jak omezená je protistrana a budete jen víc a více ve svém vlastním omezení zatvrzelý. To není vědecký postup, to je dogmatický postup (který paradoxně podsouváte protistraně, ale ten vysmívaný názor může být Váš). Tím na Vás neutočím, ale využil jsem Vašeho momentálního příkladu pro ilustraci neplodné diskuze.

Ja zastavam neco jako: "Teologický nonkognitivismus je filozofický názor, podle kterého jsou náboženské výroky (např. „Bůh existuje“) kognitivně bezvýznamné. Netvrdí, že Bůh neexistuje (jako ateismus), ani že to nelze vědět (jako agnosticismus), ale že samotný pojem „Bůh“ postrádá soudržnou definici a nelze jej empiricky ověřit.

Ptát se po smyslu lze i bez Boha. Ovšem někteří lidé shledávají přínosným používat božskou personalizaci jako prostředek k tomuto tázání. Pokud připustíme tento poněkud zjednodušující výklad, tak nahlédneme, že když popíráte boha, vypadáte v očích těch druhých lidí jako někdo, kdo útočí proti významu samotného tázání, protože oni boha s tímto tázáním ztotožňují. Naproti tomu, když pochopíte, že druhá strana používá pro podobné cíle (tázání se po smyslu) zcela jiný pojmový aparát i jinou logiku (například. mytologickou nebo psychologickou logiku), nebudete už rozporovat pojmy, ale výhradně obsah za pojmy stojící a případně se budete vyjadřovat k důsledkům pro praktický život (např. k životnímu stylu ze světonázoru vyplývajícího - viz po ovoci poznáte je). A kámen úrazu je, že zmiňovaný obsah za slovy pochopíte teprve tehdy, když si nástroje protistrany osvojíte a vyzkoušíte. Proto lze těžko polemizovat o matematice, aniž by ji člověk alespoň trochu ovládal a stejně tak nelze polemizovat s náboženstvím, když jste nábožensky nikdy nežil. Protistrany se pak vzájemně vnímají jako komické karikatury, kterým se lze vysmát, anebo se jedna strana nakonec rozčílí a druhá ji napadne z dogmatismu, protože rozčilená strana přestane argumentovat (obě strany cítí, že diskuze nic nepřináší). Pokud vám přijde nastíněný princip poznej a pak suď příliš alibistický, pak vězte, že se zříkáte důvěryhodnosti svého názoru (každý má dnes na vše názor, i když o tématu houby ví).

Neporozumění tohoto typu o to více zesílí, pokud se setkají oblasti exoterního a esoterního poznání (jako v této debatě). Když se budeme snažit objektivní metody racionalistické reduktivní vědy (exoterní poznání) aplikovat do oblastí, pro které nejsou takové metody způsobilé (esoterní poznání), dojde k úplnému míjení. To ale neznamená, že ezoterní nebo exoterní poznání nemá svoji oblast platnosti. Jung (a další) se snažil obě oblasti poznání propojit, ovšem bez dopadu na obecné povědomí. Bohužel uznat druhou oblast poznání znamená slevit z platnosti první oblasti (a opačně). Této pokory je málokdo schopen. Se ztrátou znalosti významu základních pojmů jako je třeba hřích, vykoupení, svátost, duše a podobných a jejich náhradou za jejich církevnické karikatury (selhání cirkve) se pak ztratilo pochopení pro celé náboženství a potažmo i pro spirituální život jako takový (který nemusí mít nutně náboženskou podobu). V tomto civilizačním stavu se nyní nacházíme.

Po té co jsem po xy letech pochopil co náboženství je a jak deformuje lidi = převážně vede k (podprahové, potlačované) nenávisti (každé náboženství rozlišuje věřící a nevěřící = méněcenné, nelidi atp, a definuje jak se k nim chovat), a jak se  šíří - manipulací mysli od dětského věku (dospělí k tomu dopějí v podstatě pouze a jenom ze zoufalství nad vlastním životem) , nemám s fundamentality žádného slitování - myšleno řečnicky. Prostě je to tak že bůh jako to co se tady snaží lidem vsugerovat prostě neexistuje. Není žádný důvod aby něco takového existovalo a veškeré náboženské texty jsou výplodem lidských mozků a tautologicky vybroušené tak aby se pomocí toho dal člověk znejistět a jednoduše manipulovat. Nnic na tom není. To byla funkce náboženství od počátku věků = zmanipulovat dav aby jednal konistentně a v tom pravěku a i dneska to má zejména sjednocovat věřící za nějakým účelem = porazit nějakého nepřítele, plus zajistit náboženským manipulátorům moc a bezpečí. Za to dává věřícím pocit smyslu života a těm úplně mimo i návod na život, tak aby to vyhovovalo cílům těch mocných. 
« Poslední změna: 16. 07. 2026, 01:16:38 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #162 kdy: 16. 07. 2026, 05:39:46 »
Logika je nauka (věda) o vztazích a souvislostech. A neboť v naší realitě "Všechno souvisí se vším", pak je logika velmi účinná a pravdivá na naší realitu.

a6b

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #163 kdy: 16. 07. 2026, 17:18:31 »
no a zeme je stara cca 6000 let a dinosauri kosti jsou fake, nebo buh rozjel velky tresk a pak to jelo tak jak se ucime?

« Odpověď #164 kdy: 16. 07. 2026, 19:17:18 »
Snažím se vytvořit systém (nikoliv operační) a jeho frontend, který by umožňoval velice rychlý vývoj aplikací.

Na rychlý vývoj malých až středních desktopových aplikací byl dlouhou dobu jednou z nejlepších platforem (a současně Rapid Aplication Development prostředím) MS Access.

Většina lidi to neví, ale Msaccess není databáze, ale právě vývojové a běhové prostředí.

V jednoduchosti a  rychlosti nahozeni prototypu se tomu skoro nic nevyrovnalo.
Samozřejmě zaměření je spíše na aplikace stavěné nad db (na grafický program by to bylo nevhodné). A spíše jedno uživatelské nebo pro málo lidí.

A samozřejmě: jen nad OS Windows.