Na druhou stranu, slyšel jsem o případu, kdy si jeden nijak velký podnikatel začal takhle odepisovat nové porsche a když na něj pochopitelně naběhla kontrola a ptala se ho, k čemu proboha zrovna v jeho podnikání takovéhle vozidlo potřebuje, zcela nevinně prohlásil, že přece k vození kufrů. Prošlo to.
To zní spíš jako podnikatelská latina.
Reálně u programátorů, kteří dodávají plátcům DPH, je být plátcem sice trochu výhodné, ale až takový kauf to není. Jelikož, jak tu někdo správně napsal, není moc co odčítat. Maximálně ten notebook jednou za pár let a to je pár tisíc.
Vím o lidech co odčítají to auto, otázka je, co jim na to řekne kontrola. Protože pak člověk musí vést knihu jízd a doba, kdy se finančáci nechali opít rohlíkem je už ta tam. A četl jsem, že na Slovensku už používají pro kontrolu knihy jízd údaje z mýtných bran, to jestli zavedou tady, tak to tyhle čachry budou prakticky úplně pasé.
Taky vím o lidech, co tam dávají všechno možné, třeba i foťák, různou elektroniku atp. No, samozřejmě takové přiznání podat mohou, ale je to spíš sázka na to, že kontrola hned tak nepřijde.
Naopak, kdybyste dodávali z valné většiny neplátcům DPH, tak být plátce je nevýhodné, protože oproti neplátcům musíte odvádět ze svého zisku ještě DPH (ve výsledku, papírově to "jako" platí zákazník).
P.S.: Nevíte někdo, jestli je pořád problém být čtvrtletní plátce? Mám dojem, že jednu dobu všechny lidi nutili do měsíčního a to je fakt opruz.