Jiný člověk má zase k riziku averzi, dokud někde něco dluží, pořádně nespí a nejspokojenější je, když vyrazí o víkendu s batohem do hor.
Ano je to o vztahu k riziku, ale není to o tom, že ty neriskuješ, je to o tom, že ty svoje rizika doopravdy neznáš. To je stejné jako říct, že když já někde ušetřím 100.000 Kč, že nejsem spořivý protože kupuji mléko o 5Kč dráže a ty jsi spořivější, protože kupuješ mléko o 5 Kč levněji, ale jinde si utratil o 100.000 Kč víc.
Největší riziko není nějaký SP500 (tam je riziko nula, protože už funguje asi 150 let, je tam jen volatilita, spíše než skutečné riziko), riziko jsou tvoje vztahy i tvoje finanční plánování.
Moje osobní zkušenost je, že největší riziko je jet na jistotu. Podnikatelé, kteří denně riskují nekončí s důchodem 8.000 Kč s tím, že nemají na rohlík, ti mají hromadu zkušeností a známostí, a končí pěkně zajištění. Pokud někdo končí s důchodem 8.000 Kč, tak je to babička co nikdy v životě nic neriskovala, jela předepsaný systém, zůstala v práci 40 let a nikdy nic nezměnila.
Právě že, ten život "bez rizika" je to největší riziko. Takže to není o vztahu k riziku, jako spíše o pohodlnosti.
A věř mi, že když mi investice klesnou o 200.000 Kč za měsíc, spí se mi skvěle, často o tom ani nevím, protože mě to vůbec nezajímá. Ty taky nesleduješ hodnotu bytu kde bydlíš každou minutu, já taky nesleduji svoje investice a jejich cenu každou minutu, protože je zítra neprodávám.