Google tímto zpoplatněním otevřel zajímavé téma. V podstatě o google exitu přemýšlím dlouhé roky, jsem na něj připravený, ale doteď nepřicházel ten impuls to udělat, až teď. Tak se aspoň ukáže, jak moc tam jsem zadrátkovaný (resp. má rodina). Tady ten GSuite prozovuji od té doby, co to zavedli, takže dlouho. Až si tím projdu, získám zkušenosti a aspoň vyvedu z pasti google i firmy v okolí, které se do google také namočily.
Poznatky z toho co pročítám diskuze a zlehka ověřuji a vidím, že tady ještě pořádně nezaznělo...
- Ty mé stávající google vydrží, zruším "jen" placený workspace, takže gmail, kalendář a (předpokládám) disk a dokumenty. Jinak ty účty tam můžou žít dál s tím co se na ně někde jinde navázalo - tedy je potřeba to správně vyklikat v administraci.
- Zoho nemá ve free verzi IMAP
- Zásadním parametrem pro výběr jiného emailového řešení bude antispam
- Past pro uživatele gmailu, když uvažují o tom, že se někdy přesunou jinam je používání štítků - kdo si dává na email pět štítků, tak po přesunu kamkoliv jinam najde tento email uložený petkrát v pěti "adresářích" - a bude se divit, proč 1GB pošty na gmailu má najednou těch GB víc
Od google mám tendenci odejít právě proto, že si často dělají co chtějí, všelijaké služby pohřbívají, mění podmínky, atp. Také je tady snadné sklouznout k vendor lock-inu, když si člověk nedává pozor. Potom také je to provozováno docela daleko a chtěl bych teď raději zvolit lokální řešení, tj. něco co se provozuje v ČR a provozují to našinci. Diskutující (nemyslím jen na root.cz) mají tendenci přecházek k řešením od Microsoftu nebo Apple, ale to vnímám, že je z pasti do pasti. Opět jakási globální korporace. Dále se často zmiňuje seznam, což by mohlo být pro našince vhodné řešení. Ale zase, nic nebývá zadarmo a migrovat sem, aby člověk zanedlouho zjistit, že "zadarmo" také konči a člověk si zase bude muset zvykat jinde... Nejraději bych zvolil v rozumné výši placenou službu, kde bych se mohl cítit jako zákazník.
Provozovat si mailserver sám se mi až tak moc nechce. Na VPSce mě celá řada věcí beží, ale přeci jen, vnímám je tak, že se o ně starám jen nahodile a když by náhodou něco spadlo a já pár dní neměl čas se tomu věnovat, tak se nic neděje. V tomto ohledu je pro mě emailová služba v jiném šuplíčku, nerad bych aby mě potenciálně zmizela emailová schránka ze světa jen proto, že prostě jsem teď pár dní pod stanem s dětmi a nehodlám se vrtat ve své VPSce. Mimo to si myslím, že dobře to nastavit to chce docela dost úsilí a dlouhodobě seriózně to provozovat, bez občas prosezeného večera nad tímto tématem, to chce zkušenosti.
Takže mě vychází přejít na nějaký lokální mail hosting u některé hostingové společnosti (Asi bych se první díval na wedos, vashosting a forpsi, ale třeba se najde někde něco jiného; nebo ten seznam.cz). Tady ale může být problém se zmiňovaným antispamem - vrátit se do časů, kdy jsem mazal pár spamů denně se mi nejak prostě nechce. Máte někdo zkušenosti jak jsou na tom reálně tyto služby u hostingových společností v ČR?