Čím nahradit GMail na vlastní doméně?

Re:Čím nahradit GMail na vlastní doméně?
« Odpověď #30 kdy: 25. 01. 2022, 18:27:12 »
Neocekaval jsem teda, ze budu migrovat k microsoftu, ale co nadelam. predokladam, ze mi to udela curbes, kdyz se budu soucasne pripojovat do firmni domeny (budu to muset delat v jinem browseru).
Pokud pouzivas jen v prohlizecich, tak ano, mit dva je nutnost.

Pokud bys chtel oba ucty v Outlooku, tak hodne stesti, to je peklo.

« Odpověď #31 kdy: 25. 01. 2022, 18:48:28 »
Některý prohlížeče umí více oddělených identit. Nikdy jsem to nezkoušel, ale třeba by to pomohlo.

vlhab

« Odpověď #32 kdy: 25. 01. 2022, 19:05:19 »
Osobne dost zvazuji Zoho vs Microsoft 365 Business Basic. Google bych rad zrusil, abych trochu rozpostrel riziko, uz delsi dobu mi vadi, kolik toho u Google mam.

Zoho je puvodem Indicka spolecnost, ale servery mohou byt v EU. A ToC i Privacy Policy maji o dost privetivnejsi nez Microsoft 365. Na webu nemaji zadne 3rd party analytiky, slibuji encryption at rest a pod.

Microsoft zase nabizi zazemi velke spolecnosti, cekal bych spolehlivejsi sluzbu. Spolehlivejsi dorucovani a mozna lepsi antispam, zastoupeni v CR. A k tomu 1TB OneDrive.

Fakt nevim :).
« Poslední změna: 25. 01. 2022, 19:07:48 od vlhab »

« Odpověď #33 kdy: 25. 01. 2022, 20:14:44 »
Postfix a Dovecot

« Odpověď #34 kdy: 25. 01. 2022, 20:52:27 »
Úplne v pohode. Premigroval som tým desiatky GB.
Na windows sa vykašli, nahoď si virtuálku a premigruj to cez to. Ja som to syncol na raspberry pi a  fungovalo to v poriadku (použitie parametru addheader vytvorí vlastné ID správy v headru a syncuje podľa toho.

je to dostatecne pouzitelny pro 5GB mailu?
(to readme pro windows ve mne uplne nevzbudilo duveru v toho autora).

Práve naopak. Migroval som podobne rodinné maily na vlastnej doméne. outlook.com -> gmail -> forpsi -> O365. Všetko hladko premigroval cez ImapSync - https://github.com/imapsync/imapsync

Jeste tu nepadla jedna celkem zasadni vec, jak dostat data z domeny na gmailu nekam jinam. Zatim jsem to nezkoumal, ale nacist to pop3/imapem asi nebude uplne idealni reseni. Obcas mi to nefungovalo spravne ani na prijem posty, nerad bych skoncil tim, ze budu mit 2 nekompletni schranky :)

U odesilani mailu na vlastni domene je jeste problem kdyz "zlobi" nejaky spammer na blizke siti, google/outlook jsou asi nejzakernejsi v tom, ze sice jde nekde pozadat o odblokovani, ale je to docasne, radi zablokuji automaticky i vic nez /24. Pred lety se mi povedlo dostat na ziveho cloveka, ktery pro nasi IP pridal fixni vyjimku a od te doby uz neni problem.

« Odpověď #35 kdy: 25. 01. 2022, 20:55:17 »
Zoho jsou indové se vším všudy - mizerná podpora a nevěřit jim ani slovo. To, že mají něco v podmínkách neznamená, že tvoje data neprodávají nebo že nemají někde díru jako hrom.

Já na Zoho prchl před lety z gmailu na vlastní doméně. Před pár letech jsem se rozloučil i s nimi. Né, že by něco nefungovalo ale důvod byl stejný jako rozloučení se googlem - nedůvěra. Zoho má i několik další produktů a co jsem měl tu čest vidět ve firmě, tak některý z nich jsou fakt bída.

Jedu si už pár let vlastní server a pohoda.

vlhab

« Odpověď #36 kdy: 26. 01. 2022, 00:20:18 »
Zoho jsou indové se vším všudy - mizerná podpora a nevěřit jim ani slovo. To, že mají něco v podmínkách neznamená, že tvoje data neprodávají nebo že nemají někde díru jako hrom.

Já na Zoho prchl před lety z gmailu na vlastní doméně. Před pár letech jsem se rozloučil i s nimi. Né, že by něco nefungovalo ale důvod byl stejný jako rozloučení se googlem - nedůvěra. Zoho má i několik další produktů a co jsem měl tu čest vidět ve firmě, tak některý z nich jsou fakt bída.

Jedu si už pár let vlastní server a pohoda.

Kvuli neduvere jsem vyradil Seznam. Nechapu jaky maji business model nad Email Profi, kdyz ani nemaji placeny tarif :).

Jinak bych to u Zoho nevidel tak cerne, prece jenom maji HIPAA a dalsi certifikace, tak uplne mimo to snad byt nemuze. Ale dekuji za nasdileni zkusenosti :).

Hever

« Odpověď #37 kdy: 26. 01. 2022, 11:28:49 »
Google tímto zpoplatněním otevřel zajímavé téma. V podstatě o google exitu přemýšlím dlouhé roky, jsem na něj připravený, ale doteď nepřicházel ten impuls to udělat, až teď. Tak se aspoň ukáže, jak moc tam jsem zadrátkovaný (resp. má rodina). Tady ten GSuite prozovuji od té doby, co to zavedli, takže dlouho. Až si tím projdu, získám zkušenosti a aspoň vyvedu z pasti google i firmy v okolí, které se do google také namočily.

Poznatky z toho co pročítám diskuze a zlehka ověřuji a vidím, že tady ještě pořádně nezaznělo...
  • Ty mé stávající google vydrží, zruším "jen" placený workspace, takže gmail, kalendář a (předpokládám) disk a dokumenty. Jinak ty účty tam můžou žít dál s tím co se na ně někde jinde navázalo - tedy je potřeba to správně vyklikat v administraci.
  • Zoho nemá ve free verzi IMAP
  • Zásadním parametrem pro výběr jiného emailového řešení bude antispam
  • Past pro uživatele gmailu, když uvažují o tom, že se někdy přesunou jinam je používání štítků - kdo si dává na email pět štítků, tak po přesunu kamkoliv jinam najde tento email uložený petkrát v pěti "adresářích" - a bude se divit, proč 1GB pošty na gmailu má najednou těch GB víc

Od google mám tendenci odejít právě proto, že si často dělají co chtějí, všelijaké služby pohřbívají, mění podmínky, atp. Také je tady snadné sklouznout k vendor lock-inu, když si člověk nedává pozor. Potom také je to provozováno docela daleko a chtěl bych teď raději zvolit lokální řešení, tj. něco co se provozuje v ČR a provozují to našinci. Diskutující (nemyslím jen na root.cz) mají tendenci přecházek k řešením od Microsoftu nebo Apple, ale to vnímám, že je z pasti do pasti. Opět jakási globální korporace. Dále se často zmiňuje seznam, což by mohlo být pro našince vhodné řešení. Ale zase, nic nebývá zadarmo a migrovat sem, aby člověk zanedlouho zjistit, že "zadarmo" také konči a člověk si zase bude muset zvykat jinde... Nejraději bych zvolil v rozumné výši placenou službu, kde bych se mohl cítit jako zákazník.

Provozovat si mailserver sám se mi až tak moc nechce. Na VPSce mě celá řada věcí beží, ale přeci jen, vnímám je tak, že se o ně starám jen nahodile a když by náhodou něco spadlo a já pár dní neměl čas se tomu věnovat, tak se nic neděje. V tomto ohledu je pro mě emailová služba v jiném šuplíčku, nerad bych aby mě potenciálně zmizela emailová schránka ze světa jen proto, že prostě jsem teď pár dní pod stanem s dětmi a nehodlám se vrtat ve své VPSce. Mimo to si myslím, že dobře to nastavit to chce docela dost úsilí a dlouhodobě seriózně to provozovat, bez občas prosezeného večera nad tímto tématem, to chce zkušenosti.

Takže mě vychází přejít na nějaký lokální mail hosting u některé hostingové společnosti (Asi bych se první díval na wedos, vashosting a forpsi, ale třeba se najde někde něco jiného; nebo ten seznam.cz). Tady ale může být problém se zmiňovaným antispamem - vrátit se do časů, kdy jsem mazal pár spamů denně se mi nejak prostě nechce. Máte někdo zkušenosti jak jsou na tom reálně tyto služby u hostingových společností v ČR?

« Odpověď #38 kdy: 26. 01. 2022, 13:24:48 »
Ale tak věřím, že poskytnutí emailové adresy jednomu šmejdovi může z dané adresy udělat dobrý bordel.
Člověk si nevybere. Musel by například používat novou adresu pro každou službu zvlášť, aby zjistil původ spamu a případně úplně zakázal danou adresu. Sám to tak úplně nedělám, jen částečně. Jsem až moc pohodlný. Ale existují služby, které toto řeší (např. SimpleLogin nebo AnonAddy) nebo aspoň usnadňují.

Na to sa da pouzit sluzba Firefox Relay
https://relay.firefox.com/
Vytvoris si alias s ich adresou a oni to budu preposielat na skutocnu adresu. Potencionalny spammer tak nikdy neuvidi tvoju realnu adresu a ten alias mozes zrusit. Akurat to ma par obmedzeni ako velkost prilohy a pod....

« Odpověď #39 kdy: 26. 01. 2022, 15:08:38 »
Mám G Suite legacy free edition na 2 doménách a nepřišel mi žádný mail o tom, že mě převádí na placenou verzi. Ta změna se týká všech?

« Odpověď #40 kdy: 26. 01. 2022, 15:21:39 »
tyka se to vsech.
maily mi prisly vicekrat, jenom to bylo formulovany jinak, o domene tam pochopitelne nebyla ani zminka

Mám G Suite legacy free edition na 2 doménách a nepřišel mi žádný mail o tom, že mě převádí na placenou verzi. Ta změna se týká všech?

Hever

« Odpověď #41 kdy: 26. 01. 2022, 15:25:58 »
Mě taky zatím nedošel žádný email. Současně, co jsem se proklikal přes administraci, jde tam kdesi vyplnit nějaký dotazník pro ty co využili méně než 10 licencí, že GSuite nepoužíváš pracovně, ale soukromě a zavání to tím, že ti dají nějakou "nabídku na míru". Vyplňovat jsem to nezkoušel.

« Odpověď #42 kdy: 26. 01. 2022, 15:41:23 »
E-mail mi zatim neprisel, ale Google chci opustit uz dlouho. Vydrzel mi az doted kvuli rodine, pri cestovani po svete se nekdy nedostali do schranky od ceskeho poskytovatele.

Zvazuji vylucne poskytovatele doporucovane Privacy Guides (byvale privacytools.io):

Proton, Tutanota, Mailbox.org, Disroot,...

« Odpověď #43 kdy: 26. 01. 2022, 16:06:39 »
Ja som to ako vtip nemyslel (a už vôbec nie špatný). Nijak ti to nenútim ak ti to z akéhokoľvek dôvodu nevyhovuje. Tak ako som napísal v pôvodnom príspevku, považujem to za riešenie, hlavne ak si už niekto icloud+ platí.

Inak ešte k MS, to zase nepovažujem za riešenie ja. Je pravda, že som to skúmal už pred nejakým časom a možno sa to už nejak zmenilo, ale za mňa tam bolo viac nevýhod:
- godaddy neumožňuje registráciu .sk domény (čo nebude tvoj problém)
- pre family účet to fungovalo tak, že doručovanie všetkých mailových adries bolo do jednej mailovej schránky v rámci o365. Pre ďalší rodinných členov by bolo treba platiť mailové účty v rámci godaddy. Tu to niekto popisuje aj na MS fóre: https://answers.microsoft.com/en-us/outlook_com/forum/all/personal-domain-name-use-with-microsoft-365-family/78a7dc12-c693-47e5-9e1d-40a39449cc87?auth=1
- slabý antispam, aspoň čo mám skúsenosti z firemného konta

budu to povazovat za vtip.

btw spatny.

« Odpověď #44 kdy: 26. 01. 2022, 16:13:23 »
Mě taky zatím nedošel žádný email. Současně, co jsem se proklikal přes administraci, jde tam kdesi vyplnit nějaký dotazník pro ty co využili méně než 10 licencí, že GSuite nepoužíváš pracovně, ale soukromě a zavání to tím, že ti dají nějakou "nabídku na míru". Vyplňovat jsem to nezkoušel.

Mě email o ukončení G-Suite přišel dnes (česky). Ve zmiňovaném dotazníku jsou k vyplnění jen: zda používáš G-Suite soukromě/pracovně/obojí/jiné a zda chceš informaci/nabídku o dalších možnostech. Vyplněno, tak uvidíme. Používám 9 účtů, z toho 2 by šly zahodit. Email se asi nějak pořeší, zatím asi s hostingem u wedosu, horší bude mezi účty sdílený kalendář (s oprávněními měnit cizí schůzky (dětem)).
« Poslední změna: 26. 01. 2022, 16:16:19 od jiseuo »