@cmcst možná ještě z jiného úhlu, moje druhá reakce na původní dotaz:
Taky jsem začínal jako junior síťař. A považuju tyhle znalosti za velice základní součást ajeťáckého technického vzdělání / know-how. Dost to posílí Váš "selský rozum". A navazuje na to pár oblastí/oborů, které (nevím jak dneska) za mých mladých let bylo stejnak nejlepší, zkoumat na vlastní pěst. Operační systémy, programování, určitě by se našly nějaké další. Pokud jste to ještě nepodnikl, tak sehnat kus PC šrotu (neva když bude starší, možná tím líp, hlavně aby byl pokud možno stabilní, nebo vlastně stačí ve virtuálce), nainstalovat Linux, zkusit si sáhnout na nějaký ten "hello world" v céčku... nebo libovolném jiném programovacím jazyku. Naschvál zmiňuju céčko jako jazyk relativně starobylý a primitivní, přesto dosud živý... je hodně blízko střevům operačních systémů, obrovská škála knihoven, POSIX vs. Win32, atakdáleatakdále, ujel bych daleko off topic. A shellové skripty a Perl a vůbec operační systémy pod kapotou...
Nemusíte si klást konkrétní cíle, nestyďte se jenom tak si hrát, i tahle cesta je hodnotný cíl. Samozřejmě pokud v práci přijdou nějaké náměty k vlastní tvorbě, tak tím líp :-)
Chci říct, že v těsné blízkosti síťařiny v barvách Cisca je pár dalších voňavých technických témat, která když prozkoumáte, svým tempem a bez požehnání úřadů, tak Vás to v odborné rovině dost posune a nejspíš to otevře nějaké další dveře. A pokud zároveň zkusíte vejšku, budete s touhle výbavou i tam patřit k tahounům. Na vejškách se vyskytují kontakty na zajímavá pracovní místa v byznysu... atd. Čistá síťařina podle příruček může být časem nádeničina / nuda - tzn. berte to třeba taky jako nápad "kudy z té nudy".
Samozřejmě pokud je takovéto hraní Vaším šálkem čaje. Pokud nemáte ambice zkoumat možnosti do šířky, tak jsem nerad zdržoval :-)