tak vypne při 4 In.
Co je to za tu jednotku In? Půvidnějsem myslel že je to logaritmus, ale pismenko je i.
Tipuji Nějaký proud I s označením n, něco jako normální proud.
I nominální - proud, uvedený na jistícím prvku. 4 In znamená pro 10 A jistič 40 A
Jak uz bylo zmineno v nekterem z predchozich komentaru, jistic je zapojen v SERII a o existenci provozniho napeti nema nejmensi tuseni. To provozni napeti o kterem se bavis tady je 230V nebo 12V, je napeti mezi svorkou jistice a referencni zemi - ktera ale k jistici neni pripojena.
Znova: P v tom vzorci byl vykon potrebny na aktivaci rozepnuti jistice - a ten souvisi jen s proudem skrz jistic na druhou, krat vnitrni odpor jistice. Takove to U=I.R je ubytek napeti na jistici, a o tuto hodnotu je ponizeno napajeci napeti spotrebice za jisticem.
Doporucuji si nejaky jistic promerit, at mas hrubou predstavu o radech, ve kterych se veskere parametry nachazi.
V tom případě bych doporučil přečíst dílo Gusty Kirchhoffa. Hlavně to, co tam píše o sériových obvodech...
Máme zdroj, který má nějaký vnitřní odpor. V sérii je vodič - jistič - vodič - zátěž - vodič. Zátěž zkratuju, je na ní 0V a napětí se rozloží na zbytek - jistič, vodiče a vnitřní odpor zdroje. Pokud mám třeba autobaterku s vnitřním odporem v miliiohmech, kab to napětí zmizí, než jistič vybaví?
Btw, v praxi jsem se setkal i s tím, že se u jednoho stroje musel přeskládat rozvaděč a mezi jističi nechat rezervu, protože ty svině topily tak, že tomu uprostřed stačilo 0.9*In, aby vyletěl... Toliko k jejich měření.
A pojistky? Pokud jsi měl někdy v drápech multimetr, asi sis všiml, že nejvyšší proudový rozsah nemá jištění. Víš proč? Protože tam máš bočník s tolerancí třena 0.05% a pojistka v sérii má vyšší odpor, než bočník a tolerance odporu desítky %...
A na projektu řešíš i takový věci, jestli použít pojistku 4A (kde díky jejímu odporu nedodržím dolní toleranci napájení zátěže, pokud poklesne napětí zdroje), hodím tam 6A (kde to vyjde, ale bude pomalá reakce a při problému upeču výkonový polovodiče), nebo dám silnější dráty, ale budu muset měnit zákazníkův projekt.
Ale mám pro tebe zajímavější hádanku. Máš stykač s cívkou na 230V, připojíš ho do rozvaděče, napájenýho z 1MW trafa. Pokud je tvoje teorie o nulovým úbytku na elektromagnetu správná, jaký jím poteče proud a jak / čím bude omezený? Jaký na něm bude napětí?