Chytrá domácnost - jak na to?

Re:Chytrá domácnost - jak na to?
« Odpověď #15 kdy: 16. 09. 2021, 13:17:16 »
Citace
Reseni preferujte jakekoli komercni o kterem vite, ze funguje delsi dobu. Ja mam Loxone. Jsem bastlir, nedelalo by mi potize jit do Raspberry, Unipi ci cehokoli podobneho. Problem s tim ubastlenim je v tom, ze az vas rani mrtvice, nikdo to po vas neda dohromady.

Byl bych opatrnej s jakýmkoli uzavřeným řešením, když tu jsou velmi schopné open source projekty, kde má člověk plnou kontrolu.

Před 8 lety těch open zas tolik nebylo, a ještě více poskromnu bylo něco co má nějakou certifikaci, proto jsem tenkrát šel do xComfort přeci jen Eaton není zrovna malá firma. Jedna věc jsou senzory tam je pár voltů a lze to klidně poskládat z arduina, esp atd ... Ale jiná sou aktory kde je 230V . Tam prostě chci něco co pořádného.

K těm vše přes cloud, to je dorý point, spousta sraček to jinak neumí, barák má makat i bez netu. Pokud si člověk nemůže pustit vysavač protože Amazonu spadlo datacentrum je na tom něco špatně.

« Odpověď #16 kdy: 16. 09. 2021, 14:56:09 »
tak zrovna na to dneska kazdy rekne, ze pravdepodobnost toho padu je mala a budou mit pravdu. To uz spis blacklistujou IP adresu, protoze nekdo nevyplnil nejaky dotaznik.

Ale ve skutecnosti problem je last mile. Internet, muze vypadnout, muze byt pretizeny. Jeste mnohem spise wifi AP bude mit problem.

Ale mnohem silenejsi je situace s ovladanim zavislem na app. Bud nefunguji od zacatku nebo agilni vyvoj zamereny neustale updaty to sestreli kazdy tyden aktualizaci, ktera mela zmenit jen polohu tlacitka.

Uvedu priklad  "inteligentniho svetla"

Ted jsem pro syna koupil Elgato Key Light Air
https://www.amazon.com/Elgato-professional-multi-layer-app-enabled-temperature/dp/B082QHRZFW#customerReviews
hodne hvezdicek.

Realita je jina. To svetlo ma jen mechanicky vypinac/vypinac, intenzita a barva svetla se da menit jen pres wifi!!!. By default to startuje na polovicni svitivosti, zakousnuty na nejake teplote.
moje pracovni teorie je, ze to vetsina kupujicich pouziva takhle, v defaultu.
Naprosta spokojenost, daji plny pocet hvezdicek.

Zbytek (co to zkusil) pise na amazonu, ze to ma neustale, ale opravdu neustale nejaky problemy s wifi.

Navic problem je i na druhe strane wifi, android app je jedna z nejhorsich co je. Eldago je v tom konzistentni ,jakoli app od nich ma podobne strasidelne hodnoceni.
Je mozna, ze na iPhone je to stabilnejsi, ale stejne to nepomuze, pokud se to svetlo nepodari pripojit k AP.

Citace
Reseni preferujte jakekoli komercni o kterem vite, ze funguje delsi dobu. Ja mam Loxone. Jsem bastlir, nedelalo by mi potize jit do Raspberry, Unipi ci cehokoli podobneho. Problem s tim ubastlenim je v tom, ze az vas rani mrtvice, nikdo to po vas neda dohromady.

Byl bych opatrnej s jakýmkoli uzavřeným řešením, když tu jsou velmi schopné open source projekty, kde má člověk plnou kontrolu.

Před 8 lety těch open zas tolik nebylo, a ještě více poskromnu bylo něco co má nějakou certifikaci, proto jsem tenkrát šel do xComfort přeci jen Eaton není zrovna malá firma. Jedna věc jsou senzory tam je pár voltů a lze to klidně poskládat z arduina, esp atd ... Ale jiná sou aktory kde je 230V . Tam prostě chci něco co pořádného.

K těm vše přes cloud, to je dorý point, spousta sraček to jinak neumí, barák má makat i bez netu. Pokud si člověk nemůže pustit vysavač protože Amazonu spadlo datacentrum je na tom něco špatně.
« Poslední změna: 16. 09. 2021, 15:00:32 od pruzkumbojem »

« Odpověď #17 kdy: 16. 09. 2021, 15:18:23 »
Zkopíruju sem příspěvek co jsem psal o tom jak to mám momentálně doma já:

Provozuju doma Home Assistant a jako hlavní výhodu vidím v možnosti integrace jinak naprosto izolovaných a uzavřených výrobků - jako třeba Netatmo meteostanice, Xiaomi zařízení (smart světla, vysavač, čistička vzduchu...) nebo Bosch myčka (vyčítání zbývajícího času atd). Přispíval jsem i do toho vlánka na rootu jak zde bylo linknuto.
Moc si nedokážu představit mít to postaveno na nějakém "profi" systému, kde musím ke každé blbosti mít čidlo za X tisíc a další speciální akční člen, když tady můžu, jak jsem psal, ovládat věci jako smart světla a nastavovat jim třeba jinou teplotu barvy světla dle denní doby (to chci vidět jak uděláte s nějakým profi řešením....ono už jen najít stropní světlo co by šlo jen normálně stmívat jinak než přibaleným dálkáčem není sranda..)

Samozřejmě nevýhodou je "komunitní projekt", obecně čerstvost tohoto systému (občas změní třeba konfiguraci nějaké komponenty co před půl rokem měla jiný zápis konfigurace), díky čemuž se to rozbije). No a pak z principu to, že to komunikuje napůl oficiálně nebo totálně neoficiálně s věcma, který vůbec nejsou určeny pro takovéto ovládání (buď přímo jako s Xiaomi vysavačem kde musí člověk z mobilu vyextrahovat nějaký "token" kterým se podepisuje komunikace, nebo přes cloud u věcí typu Netatmo, kde to jede přes jejich API). No a pak výrobce udělá nový firmware/něco změní a je to v háji. Tohle jsou samozřejmě ale věci, co s profi systémem ani nemůžete myslet že uděláte, tak to beru jako takový bonus....

hodím sem rovnou co provozuju konkrétně já:

Světla:
* v noci se dle pohybového čidla v chodbě (bez oken) rozsvítí jen na malou intenzitu. Ve dne se rozsvítí na plno. Den/noc je definováno buď podle času, nebo teď to mám dle ostatních světel. Pokud je někde jinde v bytě rozsvíceno, tak je to považováno za "den" (to jsem předělával kvůli "mírně" rozhozenému časovému pojetí s novorozencem, kdy pro nás "den" byl i v 1 v noci...
* ovládání jasu světel: na stěně jsou tlačítka a pokud se zmáčkně 1x, tak je normální režim, pokud 2x, tak je noční režim. Pokud 3x, tak je to maximální jas
* teplota barvy světel se mění dle denní doby - ráno začíná spíš modřejší, večer spíš žlutější
* U vchodových dveří tlačítko na zhasnutí všech světel když se někam odchází

Robotický vysavač:
* Mám Xiaomi roborock s50 a oficiálně jde ovládat jen aplikací na mobilu, což je user fiendly jak osina v zadku. Takže mám v každé místnosti tlačítko, kdy po zmáčknutí vysavač přijede, vysaje tu konkrétní místnost a odjede. U vchodových dveří tlačítko na vysátí celého bytu když někam odcházíme
* Zároveň se v dané místnosti spustí čistička vzduchu na 100% po dobu vysávání

Čističky vzduchu:
* Opět Xiaomi a opět jdou ovládat (skoro) jen z mobilu. Takže zase na čističce přilepené tlačítko co dle počtu stisknutí nastaví výkon. Takže 1stisknutí = normál, 5 zmáčknutí = plný výkon
* S čističkou další související věc - čistička se spustí na 100% jakmile se zdetekuje zapnutá sušička na prádlo (strašně se z ní práší a je všude bordel z prádla). Detekce je vyřešená "intelignetní zásuvkou", která monitoruje spotřebu. Při zvýšení spotřeby se čistička zapne a při snížení se zase uklidní na defaultní režim.

Detekce CO2:
* CO2 se měří v Netatmo meteostanici a dle koncentrace se mění barva LEDpásku so leží v kuchyni nahoře na skříních a svítí do stropu. Je tak hned vidět jestli je potřeba víc větrat...

Klimatizace:
* opět klimatizace má sice wifi, ale olvádání přes LG aplikaci je totální hrůza. Tak jsem  do klimatizace nacpal ESP32 vývojovou desku a infra LEDku. LEDka vysílá příkazy do IR přijímače klimatizace.

Tlačítka a snímače:
* Všechno je wireless. Ty čističky, vysavač, světla atd jsou z principu wifi a tlačítka/vypínače jsou zigbee a to buď přímo "off the shelf" Aqara (xiaomi), případně kvůli designu je to vykuchaný Aqara tlačítko a elektronika přidělaná zezadu na ABB Tango vypínač s větší baterkou (nemá smysl používat CR2032, když se tam vlezou 2xAAA).
*Další snímače jsou senzory zaplavení (takový malý puk s CR2032) a pak detektory kouře (ty mám primárně aby prostě řvaly lokálně a vzdálená notifikace je takový bonus)

Co nefunguje úplně 100%/ chtělo by dodělat:
* pro notifikace by to chtělo GSM modem na posílání SMS. Zatím mi to posílá jen email, což v případě výpadku napájení nevím jak moc projde ikdybych já to zálohováno měl (Vodafone/UPC nemá nic moc zálohovaného)
* se světlama jsou občas problémy že se odpojí z wifi...a když třeba restartnu wifi router tak se připojí tak půlka. Dál jsem to nějak neřešil - jako třeba spustit wifi oddělenou jen pro ně na jiným HW (třeba si to nerozumí s mikrotikem nebo s dalšíma 30 věcma co na té stejné wifi jsou atd atd)
* dřív jsem měl problémy s těma zigbee věcma že nereagovaly občas na zmáčknutí, ale v poslední době už to funguje v pohodě mám dojem
* zigbee má ale dost naprd dosah (jede to na 2,4GHz). Do většího bytu, nedejbože baráku by bylo potřeba několik zigbee-routerů (který tu mám taky, jelikož je tam i nějaký limit maximálního počtu zařízení na jeden ten router/koncentrátor). Tady bych místo zigbee ocenil něco jednosměrného na 433/868MHz co prostě jen vysílá svůj kód ala ovladač na garážový vrata...
* oběcně problém je všechno na baterky - ačkoliv tam ty baterky vydrží třeba 2 roky, tak pokud máte třeba 20 věcí, tak v průměru každej měsíc měním baterku....Proto jsem pár těch věcí kde to jde předělal z CR2032 na CR123, která má tak pětinásobnou kapacitu. Samozřejmě tohle jde jen někde - třeba u vypínače co je schovanej v krabici ve stěně kde je místo...

No a pak tam mám spoustu čidel teploty (ať už jen solo čidlo, nebo teplota načtená ze zmíněných čističek nebo stolních hodin co mají bluetooth).
Pak třeba přes SNMP z Mikrotiku vyčítat prakticky libovolný údaj a dát si to do grafu třeba...

Třeba mi přijde zajímavé vidět průběh teploty v ledničce po tom, co tam manželka strčí hrnec s teplou polívkou a podobně :D
... nebo teplota ve skříni co je přes celou stěnu u nezateplené stěny domu - to jak v zimě dost mrzlo, tak tam bylo 9°C a 95% vlhkost..
... nebo monitoring spotřeby nějakého zařízení v grafu (třeba když lednička odmražuje tak vyletí spotřeba na 200W na 20minut...

« Odpověď #18 kdy: 16. 09. 2021, 16:06:39 »
@czAtlantis co za čidla zaplavení to jsou? Ty puky?

Jinak jestli vám valí ze sušičky prach, tak máte nejspíš zanesený filtry tepelnýho čerpadla, že to lítá kolem. Když to vyčistíš, tak nejen přestane svinit okolo, ale bude i líp sušit.

« Odpověď #19 kdy: 16. 09. 2021, 16:19:27 »
Senzory zaplavení jsou tyhle:
https://www.aliexpress.com/item/4000713816888.html

Sušička je čistá, jak uživatelský filtry, tak výparník TČ. Ale prostě prach fučí někudy ven - Nejdřív to fučelo šíleně kolem dvířek (hned od toho co jsme ji koupili). Tam jsem dolepoval těsnící pěnu do oken a to už je dobrý, ale prostě prašnost v koupelně je šílená - v čističce je vidět nános prachu. Měl jsme otevřenou i shora celou sušičku a díval jsem se na elektronikua tam byla taky slušná vrstva prachu (chuchvalce). Prostě někde to vevnitř netěsní a ufukuje bordel ven. Je to nějakej samsung 3 roky starej asi za 20tisíc. Model se mi nechce hledat :D

FKoudelka

« Odpověď #20 kdy: 16. 09. 2021, 21:16:13 »
Jak dobře, snadno se integruje shelly s Home assistant? Dik
My jsme stavěli před pěti lety a automatizaci řeším poslední rok. Tady je to trochu chaotický seznam, namíchal jsem odpovědi na tvé otázky a věci, co máme a co bych dneska udělal jinak:

* Do rohů oken bych přitáhl husí krky,
* síť máme Unifi, celkově to přišlo na cca 30-35k, je to hezky modulární, dobře se to spravuje a perfektně fungují roaming,
* cloud only chytré věci beru jen když to je fakt nutné, třeba máme rozdvojku za 700, která byla několikrát levnější než lokální varianta,
* automatizaci máme jinak lokální přes HomeAssistanta,
* asi bych neřešil datové rozvody pro žaluzie a podobně, máme po baráku kolem 20 Shellyn a fungují perfektně,
* vypínače a světla v místnostech bych si dneska nechal stáhnout do několika málo míst, kde by bylo místo řešit relátka, občas to je boj dostat pod vypínač,
* koupil jsem switch, i když jen gigový, který má na všech portech POE, takže ho mám ve všech dírách po domě,
* na venkovní žaluzie bych dnes dělal samostatný okruh na jističích, nemáme tam teď žádnou přípravu a vůbec nevím jak to vyřešit,
* na čip bych se vybodl, branku máme na bzučák a dostáváme se domů telefonem (když ne klíčema), hlavní dveře neřešíme,
* z telefonu se můžeme dostat i do garáže a přes bránu,
* kabeláž máme všude CAT6, menší netahej, můžeš koupit 1 Gbps switch a 10 třeba někdy jindy a nebo dát 10 jen do pracovny, kde to využiješ, tahat kabely znovu je ojeb,
* IPv6 máme a prostě tam je, víc na tom není co řešit, funguje v poho s IPv4 najednou,
* doma ovládáme přes Shelly všechna světla, zavlažování a rolety na terase,
* největší přínos domácí automatizace vidím v různě schovaných ZigBee tlačítkách, kterými se ovládají světla,
* na Raspberry můžeš postavit něco, co se nedá sehnat, ale pokud jde jen o přepínání, tak Shelly, jinak na tom necháš mládí,
* senzory teploty a dalších hodnot řešíme přes ZigBee,
* naše AP a kamery si vezmou do 5 W, POE switch dává myslím ~34 W na port,
* POE ve switchi je superpohodlný, externě to nic nepřinese,
* mezi patry si udělej stupačku, ta nám doma chybí extrémně, máme podhledy a se stupačkou bychom měli dodatečný přístup všude.
« Poslední změna: 16. 09. 2021, 21:18:00 od FKoudelka »

by_cx

• 294
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 17. 09. 2021, 00:44:33 »
Citace
Jak dobře, snadno se integruje shelly s Home assistant? Dik

Na podpoře se poslední půl rok dost zapracovalo, takže myslím, že dnes už jsou podporována všechna zařízení (možná kromě posledních plusek) včetně Shelly RGBW2. Každopádně HA automaticky detekuje nové Shellíky v síti a integrují se jedním klikem.

« Odpověď #22 kdy: 19. 09. 2021, 23:27:01 »
Všem díky za Vaše názory, připomínky, zkušenosti. Je vás tolik a témata se opakují, že se mi těžko odpovídá konkrétním lidem. Odpovím hlavně na nejzajímavější návrhy, připomínky, které mi tu zazněly. Snažil jsem se i dopsat k tématům konkrétní lidi, třeba to k něčemu bude. :]

Obecně
@pruzkumbojem: Je to jak říkáš, chce to zkušenosti. Byt jsem rekonstruoval, ale to byla trifka - elektrika a pár síťových kabelů pro internet. Ale baráček bych si chtěl vymazlit. Proto zjišťuju, načítám si a ptáme se. :]

Chytrá domácnost
Na video se kouknu, díky za tip.
@Molex1

Žárovky mám teď taky HUE a ovládám je přes BT. Mít možnost ovládat je přes PC může být machrovinka, ale na tu určitě nebudu mít čas.
@Molex1

Obecně se začínám bát DIY řešení chytristiky (např. pomocí Maliny). :] Říkám si, že zas takový frajer nejsem, abych si většinu psal sám. Určitě vím, že by mě nebavilo vše stále nějak ladit.
Dělám si seznam hotových řešení: xComfort, HomeAssistant, Shelly, Loxone, Teco Foxtrot
@by_cx, @Charon351, @jesjim, @Marty, @czAtlantis

Na Loxone už jsem koukal už dřív a popravdě mě cena docela zastrašila. Nejedná se zrovna o levné řešení.

Datové okruhy
Kabeláž povedu podhledem, pokud to jen půjde. Čím míň sekání, tím líp. Možná někde udělám použiju chráničku, ale to teď ještě nevím. Možná aspoň přívod od stropu dolů k podlaze.
@Molex1

Určitě všude budu dávat CAT6+. Počítal jsem, že tam hodím alespoň stíněný kabel S/UTP. Ale popravdě netuším, zda je lepší tam mít STP nebo FTP verzi. U té Cat5e nestiněného se bojím, že to nedá (dle článků co jsem si našel - viz níže).
https://www.asm.cz/cs/technicka-podpora/186/1905-ethernet-2-5gbase-t-na-utp-cat5e
https://www.bazarcom.cz/blog/jak-rozpozname-utp--ftp--s-stp-kabel/
@Křišťan Surname, @Molex1, @by_cx, @jesjim

Segmentaci síti bych se nejraději vyhnul. Kde to půjde, tam bych preferoval metodu KISS. Umím si ji představit, pokud bych musel pustit do domácí sítě někoho z venčí. Např. servisní středisko pro Tepelné Čerpadlo (TČ). Pokud to zrealizuji, tak určitě nebudu chtít, aby mi viděli do celé sítě.
@Křišťan Surname

Snažím se už teď vymyslet k jakým všem komponentám budu potřebovat datové kabely a připravit si je. Líbí se mi návrh mít v každé místnosti v podhledu připravený jeden kabel. I návrh mít připravené servisní vlez do podhledu. I když to mi bude muset schválit žena. :D
@Molex1

WIFI
Siťařině rozumím spíš jako lepší základy. Uměl by někdo srovnat zmíněné Mikrotik cAP a Ubiquity? Dá se v Ubiquity vypnout napojení na cloud? Dá se tomu nastavení věřit, že fakt nic neposílá? :]
@Křišťan Surname, @Marty

Můžeš mi napsat, jaký typ Unify používáš?
@by_cx

IPv6 vs IPv4
Zde jsem si naběhl. Je opravdu zbytečné přemýšlet nad IPv6, které může síťování zbytečně zesložitit.
@Křišťan Surname, @pruzkumbojem

Switch
Netuším jaký switch daných vlastností má normální cenu o hodnotě XX Kč. Budu rád za doporučení.
A když to tu tak čtu, tak ten domácí switch mi určitě nevyjde s 24 portama. Skoro si říkám, že i 48 bude málo.  :D
@Křišťan Surname, @pruzkumbojem

Aktivní a pasivní PoE: Kde doma využiji pasivní PoE? Co jsem četl, tak hrozí odpálení zařízení, které PoE na drátě nečeká.
@jesjim

UPS
Jop, to určitě bude i když jsem zde explicitně nezmínil.

Silové okruhy
Líbí se mi mít většinu na separátních okruzích (např. zásuvky v jedné místnosti, nebo světla). Ale ty důležité okruhy (serverový koutek, TV, pracovna, ovldádání vody, ...) mít možnost případně ovládat i vzdáleně. Pokud to někdo používáte, máte na to nějaké doporučené řešení?
@Křišťan Surname, @jesjim

Podružné elektroměry, čidla
@Křišťan Surname: Řešení s čítačem pulzů by mne taky zajímalo. Můžeš, prosím, uvést konkrétní součástky (hlavně v rozvaděči), které používáš? Popř. fotka, nebo detajlnější popis realizace. Děkuji.

@pruzkumbojem: Mohl by jsi mi prosím víc napsat, jak máš řešený čítače pro odečet vodoměru? Děkuji.

Zabezpečení
Nad tímto jsem se ještě nezamyslel.

Počítal jsem, že k brance zavedu UTP (obecné označení) kvůli bzučáku. Zabezpečení oken a všech vchodů mě nenapadlo. Jak to máš konkrétně řešené? Máš svoje řešení nebo nějaké hotové?
@jesjim

Pokud můžete odpovědět, máte doma alarmy? A na co vše? Kolik vás to cirka stálo?

Fotovoltaika
Dům má ztráty cirka 6,5 kW (včetně rekuperace vzduchu). Mám docela malé ztráty a topit budu TČ. Už teď mám návratnost TČ 15-20 let a fotovoltaika mi to prodraží. To samé platí i pro solární ohřev vody. Mám na to připravenou díru ve střeše, ale to je zatím tak vše.
@Křišťan Surname

by_cx

• 294
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 19. 09. 2021, 23:53:51 »
Citace
Můžeš mi napsat, jaký typ Unify používáš?

Unifi Controller mám v domácím serveru vedle HomeAssistanta. Ven míří Security Gateway, hlavní switch používám UniFi Switch US-24-250W, má na všech portech PoE s maximálním výkonem 34 W na port, 250 W celkově a dva SFP porty na budoucí 2.5/5/10 Gbit. APčka mám tři UniFi AP nanoHD a jedno venkovní UniFi AP Mesh.

« Odpověď #24 kdy: 20. 09. 2021, 07:04:17 »
re Ubiquity:

Rekl bych, ze jedno z mala propracovanejsich reseni, kdy cloud je jenom optional. Mozna nejlevnejsi takove reseni. Hlavne se to blbe hleda jako vlastnost.

Klicovy kontroler muzes pustit na PC, na VM, na male krabice od Ubiquity a nebo muzes mit ten cloud. Snad jim to vydrzi.
Jak se zda, Ruckus je taky moznost, lepsi ale vyrazne drazsi.

P.S. uplne stejny princip ma jejich kamerove reseni. Taky mam zkusenosti.
Muzes se k nemu pripojit  z mobilu z venku, ale "cloud" se tam jen postara o vytvori UTP spojeni mezi tebou a domacnosti, po tom se uz streaming jeden na primo.
Jejich levnejsi IP kamery jsou za hubicku, ale ne se ocekavat zazrak pochopitelne.

Jejich domovni zvonek ma dobrou integraci s obema resenimi, ale tech omezeni bohuzel je  prilis. (nema ethernet/Poe, musis mit napajeci draty, pritom komunikace je jen pres wifi.rozhodne ne vandal free)

« Odpověď #25 kdy: 20. 09. 2021, 07:08:16 »
re Ubiquity:

Rekl bych, ze jedno z mala propracovanejsich reseni, kdy cloud je jenom optional. Mozna nejlevnejsi takove reseni. Hlavne se to blbe hleda jako vlastnost.

Klicovy kontroler muzes pustit na PC, na VM, na male krabice od Ubiquity a nebo muzes mit ten cloud. Snad jim to vydrzi.
Jak se zda, Ruckus je taky moznost, lepsi ale vyrazne drazsi.

P.S. uplne stejny princip ma jejich kamerove reseni. Taky mam zkusenosti.
Muzes se k nemu pripojit  z mobilu z venku, ale "cloud" se tam jen postara o vytvori UTP spojeni mezi tebou a domacnosti, po tom se uz streaming jeden na primo.(bude to spoustat "event" uvnitr domu.)
Jejich levnejsi IP kamery mi prijdou fakt za hubicku, ale neda se ocekavat zazrak pochopitelne. Ale maji dual stream, tak se da paralelne zpracovavat obraz nejakym propracovanejsim sw resenim, to jsem nezkousel.

Jejich domovni zvonek ma dobrou integraci s obema resenimi, ale tech omezeni bohuzel je  prilis. (nema ethernet/Poe, musis mit napajeci draty, pritom komunikace je jen pres wifi.rozhodne ne vandal free)

Molex1

• 223
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 20. 09. 2021, 08:12:05 »
Ahoj,
- jo ty přípravy v podhledu jsou super, za pár korun a může to ušetřit spoustu starostí...

- ohledně servisního vlezu jsem myslel něco takového (samozřejmě, že to jde zadělat i do klasického sádrokartonového podhledu s rámečkem) je to fajn řešení, když nechceš kazetový strop z estetického hlediska - což chápu (nicméně v chodbě by se dal zkousnout v nějakém designovém provedení (např. šířka kazet na celou šířku chodby a nějaká designová textura...) ale toto je asi alternativní řešení, které to může vyřešit i pro klasický SDK strop (zapuštěné kazetové svítidlo se zápustným rámem do SDK):

- ty chráničky doporučuji z datové zásuvky alespoň do té chodby - nejlépe až do racku (to si vyčítám, že jsem neudělal a mám je jen vždy od zásuvky do podhledu... pak už volně v SDK podhledu) - kdybych to měnil, tak musím všude otevírat strop.. .takhle by stačil jen třeba v té chodbě...

- Jinak ty kabely jak jsem říkal, pokud se s tím nechceš moc nadřít a nechceš utrácet násobně za koncové prvky tak CAT6 (UTP) je pro 1gbit domácnosti a dejme tomu 2,5 - 5gbit v pohodě... 10gbit by při těch délkách také měl být v klidu - největší výhodu vidím v jednoduché montáži zakončení kabeláže (zásuvky / patch panel) - patch panel CAT6 s 24porty stojí cca 2000 vs lišta se samostatnými keystony kde každý stojí cca 130 Kč + lišta do racku = tedy víc jak dvojnásobek.
Pokud stejně si nedáš říct tak CAT6A ten je již pro 10gbit na 100 metrů ale připrav se na otravné zakončování a hlavně řešení stínění... O aktivních prvních ani nemluvě - nyní bych šel do 1 gbit až bude 2,5 - 5gbit běžný tak vyměnit (cca za 5 let?)

- Ohledně sítí mám jen nějaké trochu lepší  APčko od ASUSu (bavíme se o APčku za 2500-3500 né o levných řešení za 500 na která bude každý nadávat - já modem/AP neresetoval i dva měsíce a to je na něm pořád 20 zařízení a 4 různé wifi sítě) což mi přijde pro SOHO ideální (navíc za pár korun) - nyní mají i mesh řešení, které celkem slušně funguje (jedno AP jako master a další jako APčko které je řízeno tím hlavním).
APčko mám nakonfigurované na domácí síť (2,4 + 5 ghz) a pak mám jednu VLAN Wifi která má jen přímý přístup na internet a vnitřní síť nevidí - ta je pro IoT zařízení jako vysavač, HUE atd... (zajímavé kolik toho můj Xiaomi vysavač
odesílá...)
pak mám ještě jednu síť pro hosty co přijdou také mohou jen na internet a ne do domácí sítě...

« Odpověď #27 kdy: 20. 09. 2021, 09:09:31 »
Ahoj,
rekonstruoval jsem byt cca 85m2 3+kk - natahal cca 250m kabelu a to je jen ke každé televizi 4ks (TV, přehrávač, konzole a jeden volný např. na dodatečné WiFi APčko) + k pracovním stolům po dvou atd. mám jeden malý Rack se switchem, modemem a NAS + UPSkou.
Má smysl tahat někam 4 kabely? Pár desítek metrů lepšího kabelu stojí tolik co malý switch. Dává my smysl tahat kabely tak po dvou do dvojzásuvek. Jak někde bude třeba víc, tak už se tam nějaký switch stejně ztratí. Je nějaký důvod, proč takhle ne?

Molex1

• 223
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 20. 09. 2021, 09:18:04 »
Ahoj,
rekonstruoval jsem byt cca 85m2 3+kk - natahal cca 250m kabelu a to je jen ke každé televizi 4ks (TV, přehrávač, konzole a jeden volný např. na dodatečné WiFi APčko) + k pracovním stolům po dvou atd. mám jeden malý Rack se switchem, modemem a NAS + UPSkou.
Má smysl tahat někam 4 kabely? Pár desítek metrů lepšího kabelu stojí tolik co malý switch. Dává my smysl tahat kabely tak po dvou do dvojzásuvek. Jak někde bude třeba víc, tak už se tam nějaký switch stejně ztratí. Je nějaký důvod, proč takhle ne?

Protože to znamená mít další zásuvku na 230V + tam další zařízení, které může odejít, seknout se, způsobit požár ve skřínce pod TV atd atd. Prostě je to čistší, centralizované, tak jak by to mělo být...
Navíc málo kdy je to víc jak 10-15m v bytě či domku... tzn cca 150Kč jeden kabel na 15m: x 4 ano jsme cca na 600 což je cca cena 5 portového switche pro který bych stejně musel minimálně jeden kabel tahat, dělat extra zásuvku cca za 200 a je to ve výsledku šul nul, né li dražší a akorát mám potenciální problematický uzel o který se musím případně starat a další krabičku ve skříňce co tam být nemusela...
« Poslední změna: 20. 09. 2021, 09:23:42 od Molex1 »

« Odpověď #29 kdy: 20. 09. 2021, 10:14:28 »
Ahoj,

Protože to znamená mít další zásuvku na 230V + tam další zařízení, které může odejít, seknout se, způsobit požár ve skřínce pod TV atd atd. Prostě je to čistší, centralizované, tak jak by to mělo být...
Navíc málo kdy je to víc jak 10-15m v bytě či domku... tzn cca 150Kč jeden kabel na 15m: x 4 ano jsme cca na 600 což je cca cena 5 portového switche pro který bych stejně musel minimálně jeden kabel tahat, dělat extra zásuvku cca za 200 a je to ve výsledku šul nul, né li dražší a akorát mám potenciální problematický uzel o který se musím případně starat a další krabičku ve skříňce co tam být nemusela...

Já si do obýváku dal https://store.ui.com/products/unifi-in-wall-hd, tím jsem se vyhnul nutnosti řešit další zásuvku a AP bych do obýváku dával tak jako tak. Ale samozřejmě ne vždy se to hodí.