Všem díky za Vaše názory, připomínky, zkušenosti. Je vás tolik a témata se opakují, že se mi těžko odpovídá konkrétním lidem. Odpovím hlavně na nejzajímavější návrhy, připomínky, které mi tu zazněly. Snažil jsem se i dopsat k tématům konkrétní lidi, třeba to k něčemu bude. :]
Obecně@pruzkumbojem: Je to jak říkáš, chce to zkušenosti. Byt jsem rekonstruoval, ale to byla trifka - elektrika a pár síťových kabelů pro internet. Ale baráček bych si chtěl vymazlit. Proto zjišťuju, načítám si a ptáme se. :]
Chytrá domácnostNa video se kouknu, díky za tip.
@Molex1
Žárovky mám teď taky HUE a ovládám je přes BT. Mít možnost ovládat je přes PC může být machrovinka, ale na tu určitě nebudu mít čas.
@Molex1
Obecně se začínám bát DIY řešení chytristiky (např. pomocí Maliny). :] Říkám si, že zas takový frajer nejsem, abych si většinu psal sám. Určitě vím, že by mě nebavilo vše stále nějak ladit.
Dělám si seznam hotových řešení: xComfort, HomeAssistant, Shelly, Loxone, Teco Foxtrot
@by_cx, @Charon351, @jesjim, @Marty, @czAtlantis
Na Loxone už jsem koukal už dřív a popravdě mě cena docela zastrašila. Nejedná se zrovna o levné řešení.
Datové okruhyKabeláž povedu podhledem, pokud to jen půjde. Čím míň sekání, tím líp. Možná někde udělám použiju chráničku, ale to teď ještě nevím. Možná aspoň přívod od stropu dolů k podlaze.
@Molex1
Určitě všude budu dávat CAT6+. Počítal jsem, že tam hodím alespoň stíněný kabel S/UTP. Ale popravdě netuším, zda je lepší tam mít STP nebo FTP verzi. U té Cat5e nestiněného se bojím, že to nedá (dle článků co jsem si našel - viz níže).
https://www.asm.cz/cs/technicka-podpora/186/1905-ethernet-2-5gbase-t-na-utp-cat5ehttps://www.bazarcom.cz/blog/jak-rozpozname-utp--ftp--s-stp-kabel/@Křišťan Surname, @Molex1, @by_cx, @jesjim
Segmentaci síti bych se nejraději vyhnul. Kde to půjde, tam bych preferoval metodu KISS. Umím si ji představit, pokud bych musel pustit do domácí sítě někoho z venčí. Např. servisní středisko pro Tepelné Čerpadlo (TČ). Pokud to zrealizuji, tak určitě nebudu chtít, aby mi viděli do celé sítě.
@Křišťan Surname
Snažím se už teď vymyslet k jakým všem komponentám budu potřebovat datové kabely a připravit si je. Líbí se mi návrh mít v každé místnosti v podhledu připravený jeden kabel. I návrh mít připravené servisní vlez do podhledu. I když to mi bude muset schválit žena.
@Molex1
WIFISiťařině rozumím spíš jako lepší základy. Uměl by někdo srovnat zmíněné Mikrotik cAP a Ubiquity? Dá se v Ubiquity vypnout napojení na cloud? Dá se tomu nastavení věřit, že fakt nic neposílá? :]
@Křišťan Surname, @Marty
Můžeš mi napsat, jaký typ Unify používáš?
@by_cx
IPv6 vs IPv4Zde jsem si naběhl. Je opravdu zbytečné přemýšlet nad IPv6, které může síťování zbytečně zesložitit.
@Křišťan Surname, @pruzkumbojem
SwitchNetuším jaký switch daných vlastností má normální cenu o hodnotě XX Kč. Budu rád za doporučení.
A když to tu tak čtu, tak ten domácí switch mi určitě nevyjde s 24 portama. Skoro si říkám, že i 48 bude málo.
@Křišťan Surname, @pruzkumbojem
Aktivní a pasivní PoE: Kde doma využiji pasivní PoE? Co jsem četl, tak hrozí odpálení zařízení, které PoE na drátě nečeká.
@jesjim
UPSJop, to určitě bude i když jsem zde explicitně nezmínil.
Silové okruhyLíbí se mi mít většinu na separátních okruzích (např. zásuvky v jedné místnosti, nebo světla). Ale ty důležité okruhy (serverový koutek, TV, pracovna, ovldádání vody, ...) mít možnost případně ovládat i vzdáleně. Pokud to někdo používáte, máte na to nějaké doporučené řešení?
@Křišťan Surname, @jesjim
Podružné elektroměry, čidla@Křišťan Surname: Řešení s čítačem pulzů by mne taky zajímalo. Můžeš, prosím, uvést konkrétní součástky (hlavně v rozvaděči), které používáš? Popř. fotka, nebo detajlnější popis realizace. Děkuji.
@pruzkumbojem: Mohl by jsi mi prosím víc napsat, jak máš řešený čítače pro odečet vodoměru? Děkuji.
ZabezpečeníNad tímto jsem se ještě nezamyslel.
Počítal jsem, že k brance zavedu UTP (obecné označení) kvůli bzučáku. Zabezpečení oken a všech vchodů mě nenapadlo. Jak to máš konkrétně řešené? Máš svoje řešení nebo nějaké hotové?
@jesjim
Pokud můžete odpovědět, máte doma alarmy? A na co vše? Kolik vás to cirka stálo?
FotovoltaikaDům má ztráty cirka 6,5 kW (včetně rekuperace vzduchu). Mám docela malé ztráty a topit budu TČ. Už teď mám návratnost TČ 15-20 let a fotovoltaika mi to prodraží. To samé platí i pro solární ohřev vody. Mám na to připravenou díru ve střeše, ale to je zatím tak vše.
@Křišťan Surname