Nějaké obecné postřehy z mého pohledu (jsme podobně naladění co se lásky ke cloudu týče, tak se možná budou hodit).
Předně, většinu těch otázek nemusíte řešit ve stresu před rekonstrukcí (nebo v průběhu). Servery, switche, čidla, aktuátory, výzbroj rozvaděče... všechno jde pohodlně doinstalovat/vyměnit později. Ono to bude fungovat i když tam dáte dočasně gigabitový switch za pár šupů. Na 10G můžete přejít, až bude důvod, nebo až na nějaký pěkný narazíte :-)
Jediné, co vyměnit snadno nejde, jsou kabely. Pokud tím UTP myslíte FTP, STP nebo jinou stíněnou kabeláž (aspoň cat 6), tak je vše v pořádku. Je to univerzální, můžete po tom tahat nejen Ethernet, ale i třeba RS-485, CAN, 1Wire k čidlům, atd. Cat 5e nebo dokonce nestíněné UTP na rekonstrukci nedoporučuju, jednak je integrita signálu horší a jednak díky menším průřezům přes to neprotlačíte tolik výkonu s PoE. Na cat 6 jsou pro pasivní PoE limity 50 m, s aktivním je to 100 m. IP kamery a wifi AP jsou na to dělané, často ani jinak napájet nejdou. Položit PE trubičky na budoucí zafoukání optických vláken taky není marná myšlenka.
Členění silových okruhů je o kompromisu. Granularita je příjemná, ale zase nechcete tahat do každé místnosti 10cm svazek kabelů a mít v rozvaděči desítky jističů jak na Kolbence. Já mám na samostatném okruhu (jističi) vždy stropní modul (osvětlení, řízení, čidla, budou kamery), volné zásuvky, plus v určitých místnostech mám další okruhy podle pevně instalovaných zařízení (např. indukce, trouba, lednička, pračka, sušička). Každé patro má svůj 30mA chránič, koupelny mají vlastní 5mA.
Kdybych chtěl některý okruh softwarově spínat, tak bych do rozvaděče přidal stykač nebo relé v držáčku na DIN liště. Případně, kdyby mi šlo jen o občasné vypnutí (např. podezření, že jsem nechal zaplou žehličku :-), tak se dělají tzv. "vypínací spouště", což jsou DIN moduly k umístění vedle jističe. Po přivedení malého napětí (např. 24 V) na jejich svorky zatáhnou sousednímu jističi za páčku.
Na každém patře plus několika zajímavých okruzích mám podružné elektroměry (jeden DIN modul za pětikilo) s pulzními výstupy. Co pulz, to 3.6 kJ energie. Jde to do desky s mikrokontrolerem, tam to inkrementuje čítač, jendou za čas se pošle ethernetem číslo do serveru, kde se to skladuje v postgresu v časové řadě. Tam na to koukám Grafanou.
Wifi AP - Mikrotik cAP. Je to spolehlivé, laciné, bez cloudu, aktualizace budou vydávat do konce světa. Můžete to zabudovat do SDK podhledu (má to k tomu i montáž), ale většina lidí co jsem jim dělal instalaci to jen hodila do podhledu a nechala to tam ležet. Napájení zase přes PoE.
Výzbroj mám DIY, protože mě to baví. Když si zvolíte rozumný interconnect (ethernet v mém případě), tak můžete jednotlivé komponenty celkem svobodně měnit a neřešit ostatní. Z toho důvodu bych doporučil IPv4: je to mnohem primitivnější na implementaci v mikrokontroleru s pár kB flashe, volbou dražší IPv6 si zavřete hodně dveří. Klidně můžete mít technologickou VLAN na IPv4 a VLANu pro počítače lidí na šestce

Fotovoltaiku dělat budete?