Zdravim a zadam o nejake NEakademicke komentare na IoT. Hledam pragmaticke hodnotne zkusenosti, ktere se obcas na rootu objevuji. A je pravda, ze mohu hledat nejaka specializovana fora, ale ta se casto zvrhla v jen a jen DIY bastleni, kde "tak to trikrat denne resetnu, no boze" je nove normalno. Vydelavam penize, nemusim a nemuzu setrit 200$ tim, ze budu tri dny neco pajet a tydny to ladit.
Tady nemluvim o 5 teplomerech, minimalne 20-50 cidlech a akcnich clenech...
Ted jsem nakoupil nejake zigbee hracky pro testovani a okamzite jsem narazil na realitu, ktera se ocividne zasadne nezmenila za poslednich deset let. Spis zhorsila.
1/ Pokryti ve starem baraku je vetsi shit nez u WiFi, mesh u zigbee je dobra teorie (bateriove prvky nejsou repeater, u zigbee 3.0 je novy "bezpecnostni limit" na 32 zarizeni pripojenych bez repeateru ci co). Ale ono je security feature uz ten limitovany dosah.
2/ zarizeni jednotlivych vyrobcu nejsou plne kompatibilni, firmware flash kde to jde je nutnost a stejne porad atmosfericky tlak od Aqara cidla na gateway nevidim.
3/ Zigbee senzory jsou naprosto nahouby,opravdu neexistuje teplotni cidlo, co by casto posilalo i mensi zmeny teploty?
Jednou za 60-90 minut (mozna) dostat deltu 0.7 C, jak to delaji vsechna cidla dostupne na Alze, to je vtip? To uz i ten sigfox funguje lip.
Je vubec nejaka cesta? WiFi krabicky zalozene na ESP286 nejsou reseni, zere to baterky jak blazen a uz nehodlam opakovat bastleni, kde pokazde odpajim modrou LED (ksvelej napad od cool and in vyrobce), ktera je zodpovedna za 90% spotreby, aby to stejne vyrazne nepomohlo.
Draty jsou draty, ale nevidim nejaka pouzitelna reseni. Ethernet (s PoE) by bylo nejlepsi, ale na to ocividne neni trh.
Zkousel jsem Tinycontrol LAN s naivni predstavou, ze na kazdy kus navesim sit senzoru, ale pouziti je ocividne "ethernetova redukce pro 1-2 teplomery". (napriklad je tam uvedena I2C sbernice, ale kolik zarizeni to podporuje a ktere ostatni sbernice to automaticky disabluje, s tim se uz vyrobce nenamahal podelit, to najdete az na polskem foru).
1-wire neni seriozni reseni .
Z-Wave je silene drahe a nabidka moc neni.
Takze co zbyva? mozna neco industrialniho pres RS-485? Nebo ubytovat ukrajinskeho spravce , aby barak obsluhoval a behal s teplomerem? (ukrajinci vyhynuli s Covidem).
nebo holt pockat dalsich 5 let a zkusit znova?