Já už v ČR začínám žít takřka jen fyzicky jako v levné destinaci s dostupným zdravotnictvím, jinak virtuálně už v ČR nežiju několik let, všechny zdroje informací zahraniční, práce zahraniční, kolegové zahraniční, a to co mi zbylo v ČR to mě fascinuje...
A proc se neodstehujes? Jak momentalne to je diky covidu asi slozitejsi, ale pred covidem to bylo uplne jednoduche. Asi nejjednodusi jake to kdy bylo... Co z toho si stezovat a plivat kolem sebe?
Další takový chytrák, typicky česká odpověď. Když se ti to nelíbí tak se odstěhuj do Prahy, když se ti nelibí v Praze odstěhuj se z ČR atd. Upřímně pro mě tohle magořina.
Tohle je cesta do pekel. Třeba jsou lidé co od věcí neutíkají a snaží se něco změnit, já osobně přispívám na casopisarguement a snažím se účastnit veřejných diskusí. Stejně jako to, co tady píšeme, mě osobně hodně pomáhá, že nejsem tady s těmi problémy sám a že to hodně lidí vnímá podobně.
Také argument odstěhování je absolutně mimo. Ty si myslíš, že jsou na přistěhovalce ze zemí třetího světa jako je ČR v jiných zemích zvědaví? Ano, pracovat pro ně je jedna věc, ale čerpat výhody jaké poskytují svým občanům nám nikdo nedovolí. Samozřejmě, můžeme si koupit občanství za stovky milionů eur. Super nápad, ale upřímně mít ty peníze tak tu s tím bordelem zatočím a pak se nemusím stěhovat.
(pokud někoho zajímá jak, stačí edukovat lidi a dát jim prostředky a schopnosti, aby se uměli bránit, podpořid občanskou iniciativu, argument, který slyším denno denně "nikdy dříve si nikdo nestěžoval" mluví za vše)
Znám spoustu lidí, co byli v zahraničí a chtěli by tam zůstat, ale nakonec se museli vrátit, protože všude jsou limity, jak dlouho můžeš strávit v zahraničí, jak dlouho můžeš jako externista pracovat na smlouvu a tak dále.
Každé země si hlídá svoje.
Proč si myslíš chytráku, že se lidé tak rvou k politickému a "veřejnému" korytu? Kdyby to stěhování mimo domovskou zemi bylo tak jednoduché, tak by to už asi tady udělal každý třetí.
Nelamentujeme tady o tom, že nemáme moře, ano s tím se nedá nic dělat. Lamentujeme nad tím, že poctivě pracující lidé odvádějící daně nemají za to, co odvedou adekvátní služby.
U těch, co pracují ve statní správě jsou automaticky 3 benefity.
1) Mají jistotu stabilní práce.
2) Jejich utilizace je mnohem nižší než ve státním sektoru.
3) Pokud si něco chtějí sami na úřadě zařídit, tak jim projde po známosti anebo z titulu vše.
Ostatní občané tyhle možnosti nemají.
Příklad, za všechno. Kvůli práci potřebuji cestovat do zahraničí. Zjistil jsem, že mi vyprší PAS a raději mám u sebe vždy dva doklady, pro případ nouze. Tedy dva měsíce před vypršením pasu jsem si na úřadě byl zařídit nový. Pas už tam nějakou dobu je, ale potom co nastoupil první lockdown tak úředníci mají prázdniny. Takže tedy již přes 1/2 roku mám na úřadě pas a nemůžu si jej vyzvednou. Úředníci mě odmítly osobně, odmítly mě emailem, a i po telefonu s tím, že se musím objednat, ale objednávkový systém je zaplněn na 2 měsíce dopředu a termíny více v budoucnu neumožní objednat.
Před tuším dvěma měsíc kamarádovi vypršel řidičák, zavolal známému, co pracuje na tom stejném úřadě, co z nich nemůžu dostat můj pas. Za 14 dní měl nový řidičák doma. Bez snažení, bez ničeho. Prostě pohoda. Já pas stále nemám. Takže 1/2 pro řadového občana roku vs 14 dní se známostmi.
Ať jdou čeští úředníci a ti co hají zdejší systém do*...