At tak nebo tak - těch 100 000 v Praze je nesmysl. At uz na IČO nebo na HPP. většinou v tomhle bludu žijou lidi, co se náhodou přes 100 přehoupli a pak žijou v tom, že to má přeci každej.
Ne, nemá. A to ani zdaleka. A to ani v Praze.
Ja vím že to většina lidí nemá (ostatně proto jsem to tam psal), ale nesmysl to fakt není. Pokud umíš programovat na dobré úrovni prakticky v čemkoliv, umíš anglicky, máš aspoň nějaké základní softskills a léta praxe, tak tyhle nabídky odháníš klackem. Nejlepší je, když mi lidi, o kterých vím, že něco umí minimálně na podobné úrovni jako já, tvrdí, že tohle je blbost a že je to jen můj pocit. Přesvědčovat je, že dělají pod cenou a že takovou nabídku nenajdou jednu, ale třeba padesát, to si vždycky připadám jak vůl. Prostě se seber a jdi to zkusit, přinejhorším ti řeknou že ne, ale když to vyjde, tak si přece polepšíš tak že bys tomu doslova předtím nevěřil.
Aby bylo jasno, mě je ve výsledku jedno za kolik lidi dělají. Nemám z toho provizi, ani to nějak negativně neovlivňuje můj život. Vůbec nemám pocit, že když někdo dělá za míň, tak je nějak méněcenný, nebo tak něco. Pokud jim to vyhovuje a jsou spokojení, tak není co řešit. Jen z osobní zkušenosti vím, konkrétně navíc osvěžené z úplně nedávné doby (viz ten článek, 2021/4), že společností ochotných nabídnout podstatně víc není pár, ale spousta. A to dělám python backend, což zdaleka není nejrozšířenější kobinace.
Já osobně například sdílím s kamarády a známými za kolik dělám, hlavně z tohohle důvodu. Když vidí, že za to můžu dělat já, tak jim většinou dojde, že není důvod proč si o to neříct taky. Přijde mi fascinující, že třeba za nima přijdu s úplně konkrétní nabídkou z firmy kde třeba v tu chvíli dělám (protože jsem ještě nezažil firmu, co by měla dostatek programátorů a všude hledaj), když vím že se poohlížejí po práci, a oni mi stejně tvrdí, že tolik by jim nikdo nedal. Nebo že si to nezaslouží. Proto jsem v tom článku tolikrát opakoval, že je to zákon trhu, ne nějaký morální nárok. Pokud jsou firmy co ti to nabídnou, tak se přestaň podceňovat, pěstovat si
impostor syndrome a prostě přijmi že máš na trhu práce větší hodnotu, než sis do té doby myslel.
Jinak to rozhodně není moje první práce v téhle cenové hladině (ani druhá, ..), dokonce ani něco, co by mi přišlo dobře placené. Mluvil jsem o HPP, na IČO za tohle dělat se ti v podstatě ani moc nevyplatí (viz to co jsem psal, chce to mít tabulky kam započítáš dovolenou, daně a tak dál).