Za bustera se nepovažuju (hotové levné řešení nemám) a na zmíněné krásné místo to mám z UL trochu daleko.
Koukám na ten TP-Link - nenašel jsem ani náznak možnosti, že by tam šlo zaseknout pásmo... Našel jsem nějaké zastaralé zmínky o první HW revizi v souvislosti OpenWRT (aktuální HW je rev.5.2), konkrétně
ve fóru píšou, že tenhle router s firmwarem na platformě MIPS (8 MB flash) obsahoval "modem", který měl vlastní Android a 32 MB flash a fungoval jako router :-D Na konci vlákna jsou zmínky které naznačují, že to na novějších revizích už není pravda... ale pozitivní informace žádné.
Bohužel moc neporadím, co tam dát jiného jako LTE rádio ve formátu "SoHo router". Znám tyhle věci spíš z průmyslového segmentu a spíš řeším tu a tam ad hoc průser, než že bych měl encyklopedický přehled o sortimentu.
Ten Mikrotik mi zní sympaticky, pokud umí zaseknout pásmo.
Osobně jsem držel v ruce všelijaké průmyslové GSM routery, a pro obecné použití s ohledem mj. na volbu pásma je mému srdci nejbližší asi
ICR-3231 od bývalého Conelu (dnes Advantech ČR). Tahle krabička je samozřejmě "do obýváku" poměrně drahá. Vidím v katalogu zřejmě jako novinku
ICR-2031 za "téměř SoHo peníze", který ale zatím není dostupný. Tyhle routery mají patrně momentálně "Quectel
EC25 Inside" a mají od výrobce pro svůj relativně otevřený firmware k dispozici modul
Band Select (appnote obsahuje screenshot).
Napadlo mě, co takhle Turris - a
ejhle - koho to nevidí mé unavené oči. Quectel, a OpenWRT LuCi. Našel jsem i nějaké generické poznatky:
1|
2|
3. Nezní mi to úplně blbě, ale v ruce jsem tuto kombinaci nedržel.
Ta anténa na band 20 = 800 MHz je boží, podle grafu zřejmě nejsilnější co jsem viděl. A je jedno, jestli nakonec připojíte oboje hrabičky, nebo jenom jedny.
Opravdu stojí za to si na místě očichat, co kolem svítí, hlavně v jakých pásmech. A mít možnost to modemu vnutit - jinak se Vám zlomyslně bude chytat na cokoli kromě band 20.
Jak už jsem nekoherentně psal, "prostě se rozhlédnout v éteru" je trochu problém. Mám v práci po ruce kartičky Quectel EC25-E MiniPCIe a redukci na USB-A. Bohužel jsem zatím nezjistil, jak modem přinutit, aby "důkladně proskenoval pásmo a nahlásil všechno, co kolem vidí". Ano existuje příkaz AT+QENG="neighbourcell" - ale: Bez SIMky se buď chytí náhodně nějakého operátora (a ostatní operátory už nehlásí), nebo se mu nechce hlásit vlastně vůbec nic... Jo pokud mu dáte SIMku konkrétního operátora, tak podá většinou dost podrobný přehled - ačkoli i tak má sklon, ignorovat ostatní RAN technologie kromě té, na které zrovna visí. A taky to znamená, že pro trochu spolehlivý přehled byste potřeboval SIMky všech tří tuzemských operátorů :-(
Pokud bych se zaměřil konkrétně na pásmo 800 MHz (LTE band 20) případně taky 700 MHz a 900 MHz, tak hodně užitečnou pomůckou je RTL-SDR. Jako asi nejdostupnější a nijak drahý hardware doporučuji
tento dongle - mrkněte se taky na koaxiální redukce, doporučované ve spodní části stránky jako příplatkové příslušenství. Samotný dongle totiž mívá přibalenou jenom prašivou prutovou anténku, a zabudovaný konektor je poměrně exotická a křehká MCX samička. Osobně jsem si nakrimpoval krátké redukční tkaničky MCX-SMA z 3mm koaxu RG174 - s nimi nemám strach, že bych samici z donglu vyvrátil.
Jako přehledový spektrák jsem si po letech nadávání na
RTLSDR Scanner spíchnul
svůj vlastní. Spektrák Vám ukáže, jak je to doopravdy = který operátor je v Bandu 20 nejsilnější.
Frekvenční příděly jsou známé. Pásma 1800 MHz a výš na RTL-SDR nechytíte, ale ta někde v lese na velkou vzdálenost beztak nedávají smysl. Případně, pokud by Vás tahle hračka chytila, tak existují lepší SDR dongly - HackRF apod. (Nemám osobní zkušenost.)
Pokud to bude někde trvale namontováno na budově, nejlíp anténa pokud možno vysoko na střeše (BTW s délkou kabelu to zbytečně nepřehánějte) tak bych zmínil, že je vhodné, zapojit do anténního svodu
bleskojistku. Vůči rádiu je možná ohleduplnější širokopásmová plynová. Čtvrtvlnný pahýl na 800-900 MHz sice líp ochrání proti blesku, ale mimo jmenovité pásmo dává dost hnusný odraz, a modemu by se to nemuselo úplně líbit, kdyby zavysílal do téhle bleskojistky mimo uvedená pásma... Jo a bleskojistka patří na vstup koaxu do budovy, zevnitř, uzemnit na *vnitřní* ochrannou zem.
Nestálo by za úvahu, koupit datový paušál od nějakého rakouského operátora?