Tak jasně, že musím nějakou anténu koupit, zkusit a případně vrátit. Jen se snažím dobrat se nějak kvalifikovaného odhadu co zhruba bude pro danou situaci přiměřené, nechci zbytečně koupit něco, co nebude stačit a pak to vracet, ale zase ani kupovat zbytečně drahé dělo. To cos tu dával naposled ty má celkem vtipný popis, je tam uvedeno zisk do 5dBi a o pár řádků níže 9 dBi. Kdysi sem k tomu modemu koupil tohle
https://www.paoli.cz/index.php?&cl=details&anid=603 a to mělo horší příjem, než na vnitřní anténu modemu.
Modem co mám je Huawei B310s-22, našel sem datasheet někdy ze začátku roku 2015, takže návrhově je to zařízení přes 6 let staré, já mám svůj kus 4 roky, je to zařízení LTE Cat. 4 tedy max 150 Mbit na LTE a 2x2 MIMO, ovšem pro moje potřeby víc než dostatečné, mám tarif internet do zásuvky 20/5 Mbit, jen teď tam má strčenou SIM se sportovním létem pro testy.
Něco jako B2368 kupovat nebudu, jednak co sem koukal komplet s vnitřní jednotkou přijde na 600, což je pro mě nesmysl a jednak nepotřebuju všesměrovou anténu, vzhledem k terénu jsou všechny ty dostupné vysílače v sektoru cca 60-90 stupňů.