LDF LTE6 kit
https://mikrotik.com/product/ldf_lte6_kit
Posadí se to na satelitní anténu místo konvertoru (LNB).
...
Jo! K tomu 120cm parabolu... a pak už jenom zvládnout to namířit :-D
Stejný zděšený argument jsem měl poprvé i já :-D
Z mé strany to nebylo vyděšené, rozhodně palec nahoru - ale pravda je, že očekávám dobrodružství :-)
Dokonce
zrovna vidím jednu parabolu na Aukru.
Pro potřeby míření bych osobně napřed nabastlil do ohniska libovolný minimální zářič (asi dipól nebo tříprvkovou Yagi, cantenna by se rozměrově nevešla) a zkusil bych s využitím RTL-SDR zhruba propátrat éter, odkud vidím BTSky. Protože s libovolným "zapečeným" rádiem budu mít k dispozici v lepším případě bargraf, nebo jedno číslo RSSI, nebo taky vůbec nic. Počítám, že TP-Link by ve svém GUI mohl mít nějaký ukazatel síly signálu, z RouterOS máme dokonce screenshot, v OpenWRT by se zřejmě modem dal taky zprovoznit, ale podpora v LuCi GUI je podle mého minimální [
1 |
2 |
3] - spíš by to znamenalo, vypáčit AT+CSQ apod. z modemu přes AT rozhraní v příkazovém řádku a nechat si to třeba vypisovat periodicky...
LTE modemy vyrábí asi pět značek jako Cinterion (Siemens), Sierra (Wavecom), Huawei, Quectel, Telit. Výrobce routeru IMO koupí buď MiniPCI-e kartu nebo holý hotový modul na interposeru, který naletuje na svoji destičku. Rozhraní je IMO dodnes USB 2.0 (spíš než PCI-e) a protože všichni z výše uvedené pětky kupují čipset a základ linuxového firmwaru od Qualcommu, má to částečně podobné AT příkazy a mívá to QMI rozhraní (WWAN síťovka v hostitelském OS). Co se liší, jsou "engineering mode" AT příkazy, pomocí kterých se dá z modemu vyrazit informace o viditelných buňkách a jejich RSSI, získat seznam podporovaných pásem a jednotlivě je povolovat/zakazovat apod. Rádiové vlastnosti bývají pro danou generaci čipsetu Qualcomm na jedno kopyto - takže víceméně řešíte, jaký použít router s ohledem na jeho routerový firmware = komfort obsluhy modemu a taky všeho ostatního...
No a pak jsme se tu už bavili o stožáru, k tomu 120cm plechová parabola ve větru je plachta jako k.áva, na šestimetrové páce bude mít rozpustilý sklon vyrvat/ohnout stožár na patkách co ho drží ke zdi (nedejbože ke komínu). A pokud po tom stožáru nechcete k anténě šplhat, znamená to zafixovat elevaci předem, a točit celým stožárem v objímkách, které ho drží ke zdi. Zároveň to mít nějak zajištěné proti tomu, aby vztyčený stožár projel objímkami dolů :-) Když mluvíme o elevaci, tak satelitní antény (nejen ofsetové) mívají závěs štelovatelný v určitém rozsahu elevací kolem 45* vzhůru k nebi, takže pro vodorovný směr (elevace 0* = kolmo na stožár) bude třeba ještě taky zbastlit atypický závěs...
Ale jinak ten nápad s parabolou je super. Nezapomenu, jak jsem si ubastlil "cantenna" ozařovač pro pásmo 5 GHz, umístil do šrotové 60cm parabolky, připojil rádio, namířil z dálky na město a... užasl jsem, kolik sítí a s jakou úrovní jsem naráz viděl :-D Myslím že i ta 60cm parabolka by měla v pásmu 800 MHz větší efektivní plochu než libovolně dlouhé Yagi hrábě - ale přece jenom ta délka vlny už není tak daleko od průměru parabolického reflektoru, nepřipadá mi to úplně důstojné. 120m parabola by mohla dát zajímavé výsledky.