zajímavá diskuze, nečetl jsem kompletně všechny příspěvky ale vložím sem vlastní názor.
Vyrůstal jsem v době kdy začínal být počítač populární i mimo vědecké okruhy. Postupně co jsem procházel základní školou, střední a pak vysokou vystřídalo se za těch 17 let několik operačních systémů ve výuce. Začínalo to Dosem, Windows 97, Windows XP, Windows 7 a nakonec Windows 8. Můj první kontak s počítačem byl ve věku asi 7-8 let ve školní družině, kde jsme hráli wofla, prehistorika, dynu a pod. V té době neexistoval internet tak jak ho známe dnes. Na druhém stupni jsme jako jedna z mála škol měli novou výpočetní třídu se stanicema windows Xp kam jsme chodili obdivovat internet (zejmena stranky alik a ruzný vyukovy nesmysly) a taky se učit psát ve wordu. Pokud si to dobře vybavuju, v té době byl linux populární mezi geeky, ale nenabízel atraktivní GUI aplikací jako windows. Dokonce jsem se zapsal i na dobrovolný kroužek, kde se probíralo něco víc o počítačích. To bylo vše na základní škole, zkrátka v té době bylo pro všechny snazší používat MS produkty protože nebylo nic jednodušího.
Na střední škole jsme měli už hodiny programování a cad. Vše běželo stále na W XP a na správu uživatelů se používal novell. Tehdy jsme se učili Word, excel, pascal, html, javascript, css, php a c základy. Musím říct že pro většinu spolužáků to bylo peklo, a pokud by to nebylo na windowsech, bylo by to pro ně ještě větší peklo. Příkazový řádek bylo něco, s čím nechtěl nikdo mít nic společného a každý byl rád za GUI. Nevidím v té době, kdy se tuto vyučovalo, snadnou alternativu pro výuku na linuxech.
Na vysoké škole byl na všech počítačích Win 7, Na ZČU měli síťový boot a ještě orion účty, přišlo mi to složité a vždy to byla věčnost než to nastartovalo do plochy. Tam jsme na tom používaly mathlab, zase MS office, javu, c++, eagle, solidworks. Zde už se vyskytovalo několik předmětů, kde se víc využíval linux a většinou to byli matematici, protože měli vlastní sbírky různých simulací matematických operací a pod. Požívali na to také python.
Dnes pracuji na windows a píšu na něj appky, používám cad, office a mnoho další věcí co už existují desetiletí.
Příjde mi že otázkou proč se ve firmách a školách používají MS produkty je jednoduchá. Protože když začínala internetová a počítačová revoluce, každý si koupil windows, protože se mu s tím snáz učilo, víc lidí tomu rozumělo a dalo se s tím udělat víc práce i zábavy. Kdo mohl hrát hry na linuxes v roce 2000?
Snažíte se dnes porovnávat oba systémy (windows a linux) které vyrůstaly naprosto odlišně? Moje generace vyrostla na windows a jiná alternativa neexistovala. Nyní je moje generace ta co začíná, nebo už přebrala otěže a samozřejmě používáme co umíme. Část lidí si našlo cestu k linuxu, ale ostatní to berou jako lopatu, jako samozřejmost.
Nemyslím si že by v tom byl nějaký problém. MS dal možnost mase milionům lidí pohodlně používat počítač tak, jak to linux neuměl a úspěšně ho marketingem přebyl. Já jsem taky jeden z těch který s tím nejsou spokojený, např proč když si chci koupit nový počítač musím mít předinstalovaný windows? já ho nechci a mám za něj platit? je to fér?
Stejnou otázku bych mohl dát proč se víc používá android než např. sailfish? Lidi tohohle fóra asi budou znát druhý sistém, ale slyšel o něm ostatní bilion uživateů androidů? Pochybuju. Koupí se telefon s androidem a to je standard. Kdyby byl sailfish propagovanej výrobcema tak bude všude zase on. Obyčení lidi kterých je věčina používají to nejdostupnější.