Díky za Váš příspěvek! Potěšilo mě to, také zjišťuji, že se v ČR máme relativně dobře. Ještě jsem přemýšlel si to někde v Evropě střihnout tak na rok jako zajímavou zkušenost (i s rodinou) a pak se vrátit. Na LinkedInu mě pořád "otravují" nějací lovci hlav, možnosti by byly :-) Díky a mějte se.
Nejak mi tu chybi varianta " prace na ropne plosine nekolik mesicu v roce"
Aneb jeden tyden onsite, druhy remote. Bohuzel ted uz asi cestovani tak levne nebude, ale drive to bylo v pohode, cestovni naklady na jednoho cloveka nebyly tak velike, vzrust prijmu obrovsky a obcasne nekolika denni odlouceni od rodiny neskutecne prospiva rodinny vztahum.
Pochopitelne remote nemaji nikde moc radi, zejmena na nemce je to prilis advanced pozadavek od ceskych poskoku, takovy pozadavek odfiltruje 80% nabidek.
Nicmene naprosto pragmaticky vyhodnoceno, ty cestovani naklady nejsou nulove, a rok vychazi vyborne pouze pri 100% utilizaci. Staci hledat novy projekt 2 mesice z kazdeho roku, a cisty prumerny zisk spadne zase na (lepsi) prazsky standard.
Troufnu si rict, ze ted kazdy zkusil remote a zjistil ze to funguje. Takze ocekavam, ze remote bude mnohem vic castejsi. Navic si firmy uvedomili kolik je stoji kancelare.
Modlim se, aby tomu tak bylo. Vicemene to same rikali headhunteri " hned ted to musi byt remote kvuli viru, ale to snad nikdo potom nebude chtit stare poradky".
Bohuzel z poslednich 20 -30 nabidek (to je za posledni 2-3 tydny) nic takoveho nevidim. A proto se tady vykecavam a ventiluju.
Proc by middle management nebo nedejboze HR chtel menit ze sveho chovani? Je to ztrata moci a kontroly na jejich strane, kancelare jsou planovany na roky dopredy a budget je uz schvaleny... Co jsem cetl, tak Twitter snad uz vsechny necha doma, ale Google a Facebook uz prikaz "napochodovat nazpet" - prece jen maji ty svoje cool hraci mistnosti a dalsi PR hracky"
Viden, Svycarsko? Remote ani nahodou. Nicmene to je deformovano tim,ze moje nemcina je spatna. Na druhou stranu na projekt ji nevyzaduji, jen to remote a narodnost jim nesedi. Proboha kdyz budu potreba, tak jsem ve Vidni za 2 hodiny.
Brusel? Roky posloucham kamarady, jak normalne belgicky zamestnanec pracuje 2 dny v tydnu remote, ale v nabidce jsem to nevidel... treba ruzne OSN agentury, remote absolutne nemozny, to uz radsi pristoupi na kratsi tyden a ten remote den v tydnu pracovat nebudes vubec.
Jen vcera mi headhunter zkousel volat 3x a poslal 2 maily (ktere jsem necetl a voice mail nevyslechl). Uz 5x jsem mu rekl (pred a po interview), ze proste full onsite nedelam, nevim, co chce diskutovat, i ty prachy postupne zkousi sroubovat dolu, zatimco slibeny zacatek projektu se posouva.
Holandsko? Ted zrovna jsou ochotni 2 i 3 mesice remote (se tvari opravdu zoufale, ze je clovek potreba ASAP tenhle tyden), ale porad kladou podminku "a potom zakaznik trva na onsite"
OK, rekneme, ze skocim na ty 3 mesice a potom utecu (pokud smlouva snadno dovoli). to ale nikdy nekonci dobre s celkovou utilizaci toho roku.
Nemce jsem si nechal na konec, to uz tady padlo, jak se k nam chovaji.
Ted mi udelali to, ze u pozice vyzadovali velice vzacnou zkusenost (ten pool mozna bude 15-30 lidi po Evrope a tezko jsou volni), dayrate vubec neresili, full onsite neni potreba, na jazyky se neptali. Ale ted mi najednou headhunter rekl, ze sorry "hlavouni trvaji na cloveku, co je prihlaseny k trvalemu pobytu v Nemecku."
EU my ass... je to Nemecka evropska unie kolonii.
UK is nice but... IR35 + Brexit