To bylo k tomu pánovi.
Aha, pardon, pochopil jsem to jinak.
To ti nikdo nebere, jen by to asi chtělo rozlišovat selhání jedinců a selhání celku [...] Mě jen zajímalo, co myslíš tím postojem, což jsem se bohužel nedozvěděl.
Tyhle dvě věci spolu právě úzce souvisí - přemýšlením nad různými aspekty římskokatolické nauky v oblasti sexuality (od předmanželského sexu přes antikoncepci až po rozvody a homosexualitu) jsem právě dospěl k názoru, že chyba není primárně v jedincích, ale v tom celku - v postoji těch, kdo na vytváření nauky mají vliv. A že ta "selhání jedinců" (o nichž si dneska zhusta myslím, že to ani selhání nejsou) jsou často jenom důsledkem zkostnanělé, dnešním podmínkám neodpovídající morální teologii. A deziluze z toho, že s tím nikdo nehodlá nic dělat, všichni se tváří, že se nic neděje, mě dohnala až právě k tomu opuštění ŘKC. Protože to bylo prostě něco, v čem jsem nemohl dál jet. Podílet se na tom pro mě prostě bylo morálně nepřijatelné pokrytectví.
Mohl bych rozebírat jedno téma po druhém, ale jednak se k tomuhle tématu fakt už nemám potřebu vracet a taky to už by tady fakt asi nezajímalo vůbec nikoho.
Jako jenom ilustrační naťuknutí můžu vzít třeba ten předmanželský sex: jistě, je potřeba, aby se lidi chovali i v oblasti sexuality zodpovědně, to je naprosto bez debat. Jistě, od křesťanů bysme asi měli požadovat, aby si (ani) ze sexu nedělali modlu a vnímali ho s nějakou úctou a respektem. Ale opravdu je nejlepším naplněním těchto morálních maxim naprostá abstinence od sexuality, včetně neškodné autoerotiky? Jo, mohla to být možná dobrá cesta v době, kdy se lidi brali ve dvanácti. Jenže dnes se berou v osmadvaceti i později. To je šestnáct let rozdíl. A většina z těch šestnácti let spadá jak na potvoru do období biologického maxima sexuální apetence. Chtít po lidech v tomhle věku totální abstinenci a neurotizovat je tím, že se jim to nedaří (což je naprosto samozřejmé), není chyba, ale zločin.
No a překvapivě až teď přijde pointa: nikdo o tom takhle otevřeně nemluví. Nikdo to neřeší. Žádné konference se o tom nekonají. Jediný člověk, kterého jsem o tom u nás slyšel takhle otevřeně mluvit, je Jeroným Klimeš. Ostatní melou zhovadilé nesmysly o tom, že sex je krásný Boží dar a bla bla bla.
- tohle je ta podstata problému. Neschopnost se úplně normálně, otevřeně a racionálně s tímhle tématem vypořádat.