Čau,
uznávám, že tenhle dotaz je podle nově nastavených pravidel fóra asi docela na hraně, ale fakt to nemá být nahrávka na trolling a myslím to úplně vážně.
Cca tak posledních 5-7 let sleduju trend "uvolněné", "freecoolínské" apod. komunikace firem, hlavně směrem k potenciálním zaměstnancům. Typicky musí mít pracovní inzerát titulek typu "Hledáme C++ ninju, který přesekne každý problém!", v sekci "o nás" je něco jako "jsme v pohodě, máme se rádi a o víkendech jezdíme společně bajkovat na Čumulangmu" a v seznamu benefitů "neformální prostředí s čajovnou, meditačními sprchovými kouty a boxovacím pytlem".
Zajímalo by mě, jestli:
1) to funguje na vás osobně (někdy jsem si podle něčeho takového firmu vybral, popř. mě aspoň tímhle zaujala)
2) máte pocit, že to na někoho může fungovat (mě osobně to neoslovuje, ale znám nebo si dovedu představit lidi, na které by to mohlo fungovat)
Možná je to tím, že jsem morous nebo že už mně není dvacet ani pětadvacet, ale přiznám se, že mě většina téhle komunikace spíš odrazuje. Nepřijde mi to věrohodný. Říkám si, že když ta firma a lidi v ní fakt jsou v pohodě, tak to poznám hned na pohovoru nebo přinejhorším během zkušebky a nikdo nebude mít potřebu mi to říkat.
A co je ještě horší, trochu mi to přijde, že se nám to IT posunuje do jakési divné cirkusové kultury. Jasně, v IT vždycky platilo, že když je člověk dobrej, tak se mu toleruje cokoli, to je ok, ale poslední dobou mám pocit, jakoby ta první polovina věty úplně zmizela a zůstala jenom ta druhá...
Konkrétní příklad, který mi teď přelétl přes nos a k tomuhle dotazu mě motivoval:
https://www.youtube.com/watch?v=tkLppZqxK-EFunguje to na vás? Řeknete si po shlédnutí tohodle videa "Jo, to je fajn firma, tam chci pracovat!"? (S tou firmou samozřejmě nemám vůbec nic společnýho, nechci jí dělat reklamu ani se po ní vozit, jde o konkrétní příklad, o kterém se dá diskutovat).
P.S. Pro jistotu vás ještě jednou ujistím: fakt nechci trollovat, ani k trollování vybízet. Fakt mě zajímá, co si o takové komunikaci firem myslíte a jestli máte taky jako já pocit, že je čím dál častější. Myslím, že se o tom dá věcně diskutovat, proto ten dotaz kladu. Předem dík za věcnost.