V Ubuntu to nevymysleli, takze siris FUD.
Ubuntu je první větší distribuce, která to začala používat ve výchozím nastavení. Masově se to rozšířilo právě s Ubuntu, nezáleží na tom, že to možná používalo pár šílenců už před tím. Navíc i pokud to někdo používal dříve, neznamená to, že o tom v Ubuntu věděli – klidně to mohli vymyslet znova.
sice heslo nema, ale da se na nej prihlasit kdyz mu prave to heslo nastavim, tim se zaroven odblokuje zablokovanej(ve vychozim stavu) ucet root (blokace je zarizena pritomnosti ! v /etc/shadow ve pozici pro heslo, muze byt jen ! nebo !hashhesla, kdy pak neni treba nastavovat heslo ale staci odblokovat (a puvodni heslo roota se zachova) pomoci "sudo passwd --unlock root", tzn. neni pravda ze se v Ubuntu neda na roota prihlasit
Děkuji za potvrzení, že v Ubuntu se na roota ve výchozím nastavení nedá přímo přihlásit, a pokud se uživatel chce přihlašovat přímo na roota, musí to výchozí nastavení změnit.
najednou místo shellu použil
ja nepouzil "najednou" ale po tom co sis vycucal z prstu, ze me reseni bylo o SCP ale tazatel bude spis chtit pouzit SFTP, coz byla tva domnenka v rozporu s tazatelem screenshotem v #1 kde je videt snaha o pouziti SCP...
Já jsem slovo „najednou“ použil v souvislosti se shellem, ostatně jako „shell“ je pojmenovaná i příslušná kolonka ve WinSCP. Připadá vám, že ve své současné polemice s „najednou“ někde vidíte slovo shell? Nebo zase polemizujete s něčím, co jsem nenapsal?
aneb ja prinesl 2 reseni pro tazateluv dotaz, jak pri pouziti SCP tak SFTP protokolu, obe reseni jsem v praxi overil a fungovali
Ano, akorát jste jaksi nepostřehl, že jedno z těch dvou řešení je identické s tím, co popisuje tazatel ve svém dotazu, přičemž tazatel dále popisuje, jaký s tím má problém a ptá se na jeho řešení. Druhé vaše řešení bude mít nejspíš problém ze stejného důvodu. To, že vám něco fungovalo, totiž neznamená, že to bude fungovat všude. Je to jako kdyby se někdo ptal, že ztratil klíče a teď nemůže odemknout dveře a dostat se domů, a vy byste mu poradil, že jste vzal klíče a normálně jste odemknul, takže se domů dostanete.
pritom sam sis nic nevyzkousel
Lžete. Vyzkoušel, a na rozdíl od vás jsem navodil tu samou chybu, kterou dostává tazatel.
s zadnym resenim si neprisel
Lžete. Např. v komentáři 29 jsem shrnul tři možná řešení.
jen si tro(t)loval a zaofftopikoval cele vlakno
První váš komentář v této diskusi je 18, který je jednak mimo téma a jednak rozporuje něco, co nikdo nenapsal. Já jsem předtím napsal jediný komentář, kde jsem napsal jeden postup a vysvětloval jsem, proč je oprávněný. Vám ten komentář 18 asi připadal ještě málo mimo téma, tak jste sem pak zatáhnul ještě téma z úplně jiné diskuse.
nema cenu se bavit s nekym kdo neuznas chybu
Já jsem v této diskusi udělal jednu chybu, když jsem přehlédl, že jste místo shellu použil sftp rozšíření OpenSSH. Tu chybu jsem uznal. Vy jste chyby udělal minimálně čtyři a neuznal jste ani jednu.
pokud mas opravdu potrebu delat z nekoho bezduvodne blbce a lhat
To vy vždy arogantně vstoupíte do diskuse a polemizujete s něčím, co jsem nenapsal. Já se těm vašim výpadům akorát bráním a vaše překrucování uvádím na pravou míru. Zkuste si znova přečíst svůj komentář č. 18 a zamyslete se nad tím, jestli je to opravdu dobrý způsob, jak říct: „Fakticky vzato používání
sudo jako náhrady za přihlášení na
roota nevymysleli v Ubuntu, používal to už před tím Franta Vonásek a v Ubuntu o tom věděli, zalíbilo se jim to a použili to ve své distribuci.“ Vy jste místo toho tvrzení rovnou označil za FUD, tedy jste rovnou předpokládal zlý úmysl a ne jen omyl nebo nepřesnost, za druhé jste reagoval jenom odkazem na rok vzniku
sudo, což je k danému tvrzení irelevantní. Nebo-li ve výsledku ten váš komentář byl zcela mimo téma, polemizoval s něčím, co jsem nenapsal, a ještě navíc automaticky předpokládal zlý úmysl. Pokud máte opravdu potřebu takhle vstupovat do diskuse, zkuste si to doma a uvidíte, zda vám to budou žrát…