Jak se připojit k serveru z Windows?

Jak se připojit k serveru z Windows?
« kdy: 12. 03. 2019, 09:34:59 »
Ahoj všem,

prosím o radu jak z Windowsu pracovat se serverem (vytvářet scripty, mazat je upravovat apod (ale nějakou přehlednou formou a s využitím Notepad++).

Donedávna jsem používal WinSCP při přihlašování jako root nebyl nikdy žádný problém.

Problém nastává v okamžiku, kdy se připojím jako non-root user. Kdy nevidím do některých adresářů a hlavně nemám oprávnění některé skripty editovat. Potřebuji po připojení pomocí SCP vyvoval "sudo -i", které mi potřebné pravomoce zpřístupní.

Neúspěšně jsem to zkoušel viz příloha.

Napadá Vás prosím někoho, jak to řešit jinak? Ale ideálně tak, aby se to neřešilo změnami na serveru, spíš vymyslet, jak se připojovat, aby to fugovalo.

Re:Jak se připojit k serveru z Windows?
« Odpověď #1 kdy: 12. 03. 2019, 11:03:32 »
Napadá Vás prosím někoho, jak to řešit jinak?
Především nepíšeš, jaký problém a proč řešíš. Pokud se připojíš jako root, tak vše funguje. Když se připojíš jako ne-root, hledáš způsob, jak se na roota přepnout (sudo), proč?

Pokud chceš upravovat jakékoliv soubory, tak root prostě být musíš. Proč se tedy na něj rovnou nepřihlásit a raději hledat krkolomný způsob, jak se na něj přepnout?

P.S. s unixovými systémy se takhle obvykle nepracuje. Standardní způsob je přihlásit se k serveru přes ssh a úpravy dělat přímo na serveru.

« Odpověď #2 kdy: 12. 03. 2019, 11:55:33 »
U tohoto server nemám přístup k uživateli "root" a musím používat "sudo -i".
Ani pres konzoli přímo na serveru mi nejde se skripty pracovat, dokud nevyužiji "sudo -i".

Přímo na serveru je to nesmysl, na serveru nehodlám programovat, když tam není žádný kloudný plnohodnotný editor. Těmi negrafickými editory bez podpory základních funkcí bych to programoval do smrti. :-D

Takže si mi řekl, že se na serveru dá vzdáleně pracovat jen pokud máš root access? :-) Programovat na localhostu nechci, resp jsem ve fázi, kdy už moje práce na localhostu skončila a teď se to snažím odladit pro konkrétní konfiguraci serveru.
« Poslední změna: 12. 03. 2019, 12:00:34 od scientific »

« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2019, 12:04:06 »
U tohoto server nemám přístup k uživateli "root" a musím používat "sudo -i".
Sudo je způsob, jak se na roota (dočasně) přepnout. Když zadáš v terminálu "sudo su -", staneš se rootem (pokud na to máš oprávnění). Tvrzení "nemám přístup k uživateli "root"" je tedy pravděpodobně mylné. Spíš jsi chtěl říct "nemůžu se na roota přihlásit pomocí ssh" (nebo winscp). To je triviálně řešitelný problém (změna jednoho řádku v konfiguraci sshd).

Takže si mi řekl, že se na serveru dá vzdáleně pracovat jen pokud máš root access? :-)
Ne.

P.S. Než se budeš snažit rozchodit proti linuxovému serveru nějaké nestandardní věci, silně bych doporučoval si prvně nastudovat základy. Jinak uděláš víc škody než práce.

« Odpověď #4 kdy: 12. 03. 2019, 12:30:58 »
Nemám oprávnění/povolení jakkoliv upravovat systémové soubory a konfiguraci. Co je nestandardního na tom, že se chci přihlásit a upravovat textové soubory na serveru? Nechci se přihlašovat na roota ani dočasně. Chci používat "sudo -i", které mi umožňuje bez nutnosti znát heslo roota ten textový soubor upravovat.

« Odpověď #5 kdy: 12. 03. 2019, 12:38:35 »
Nemám oprávnění/povolení jakkoliv upravovat systémové soubory a konfiguraci. Co je nestandardního na tom, že se chci přihlásit a upravovat textové soubory na serveru? Nechci se přihlašovat na roota ani dočasně. Chci používat "sudo -i", které mi umožňuje bez nutnosti znát heslo roota ten textový soubor upravovat.
Znovu opakuju: je opravdu nutný si nastudovat alespoň základy toho, jak unixová oprávnění fungují. Pro ilustraci nevyčerpávající seznam toho, v čem se zřejmě mýlíš:

1. systémové soubory vlastní uživatel root a jenom ten je může upravovat
2. příkaz "sudo" slouží k elevaci oprávnění, tj. typicky k upravování souborů, které vlastní root, tj. systémvých souborů. Pokud nemáš povoleno systémové soubory měnit, sudo nepotřebuješ a neměl bys vůbec mít právo ho použít.
3. k "práci" není potřeba oprávnění roota, pokud "prací" není server spravovat. Běžný uživatel pracuje pod svým účtem a upravuje soubory, které vlastní. Na roota nemá přístup (ani přes sudo).
4. už vůbec není root potřeba k "programování", naopak: používat roota k programování (ať už přes sudo nebo rovnou) je špatně a je to velice nebezpečné

« Odpověď #6 kdy: 12. 03. 2019, 12:58:01 »
1. Ok, to mi je jedno, já stejně nemám zájem systémové soubory jakkoliv upravovat.

2. Sem sice amatér, ale s tím nemůžu souhlasit, logicky to nedává smysl. Tvrdíš, mi že každý soubor, který patří rootovi je automaticky zároveň systémový.

3. Proč myslíš, že nehodlám server "spravovat"? Úprava toho souboru = správa služby serveru. Přestože se serverem se teprve učím, se službou umím skvěle. Proto nemám roota, ale mám možnost ten soubor upravovat přes "sudo -i" spuštěním po přihlášení.

4. Jak moc je to nebezpečné nebo není v tuto chvíli není podstatné.

Zjednoduším dotaz: Jak se připojit k serveru vzdáleně pomocí SSH (SCP) jako uživatel se sudo tak, abych mohl rootuv soubor upravovat v externím editoru (Ideálně Notepad++), nejlépe pomocí programu WinSCP?

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 12. 03. 2019, 13:01:52 »
root pracuje pres ssh - putty - a ne pres scp - vymnejslis bejkarny, velmi slusne receno

« Odpověď #8 kdy: 12. 03. 2019, 13:08:31 »
No nic, tak ja uz se jenom rozloucim. Bud chces poradit, nebo se chces hadat a chytracit.

« Odpověď #9 kdy: 12. 03. 2019, 13:32:24 »
Nechci chytračit, ale říkám, jaká je moje situace a vy mi radíte, abych dělal něco k čemu nemám přístup.

Nyní to chápu tak, že se serverem v rámci SCP se dá pracovat jen pokud se přihlašuji uživatelem "root", ale jinak to nejde, resp jde, ale budu mít přístup jen v rámci uživatele bez možností sudo. A není ani nijaká alternativa. Takže WinSCP je program úplně k ničemu v případě, že nemám k dispozici přihlašovací údaje roota.

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12. 03. 2019, 13:36:58 »
Domluv se se spravcem serveru co presne potrebujes, a urcite najdete nejhodnejsi reseni pro tvou use case

Pokud jsi spravcem serveru ty sam, tak se na to, prosim, vy.er a najdi si nekoho zkusenejsiho. Nebo se zacni UCIT SE, UCIT SE a UCIT SE

« Odpověď #11 kdy: 12. 03. 2019, 13:51:29 »
Přímo na serveru je to nesmysl, na serveru nehodlám programovat, když tam není žádný kloudný plnohodnotný editor. Těmi negrafickými editory bez podpory základních funkcí bych to programoval do smrti. :-D
nejschůdnější pro tebe asi bude použít nějaký hodně user-friendly editor po ssh na server: nainstaluj mc a pak používej mcedit, zkus, jestli ti to vyhovuje

« Odpověď #12 kdy: 12. 03. 2019, 13:54:09 »
nejschůdnější pro tebe asi bude použít nějaký hodně user-friendly editor po ssh na server: nainstaluj mc a pak používej mcedit, zkus, jestli ti to vyhovuje
nebo ještě jedna možnost, pokud trváš na Notepadu++ : v tom WinSCP soubor zkopírovat k sobě na Windows, tam editovat v Notepad++, pomocí WinSCP zkopírovat do svého domovského adresáře a na serveru potom pomocí sudo -i zkopírovat tam, kde má být

« Odpověď #13 kdy: 12. 03. 2019, 13:58:55 »
No predevsim by tazatel mel napsat, o co mu konkretne jde. Pise naprosto protichudne veci: chce "pracovat", chce "programovat", neche upravovat systemove soubory, chce upravovat soubory, ktere vlastni root... je to absolutni gulas.

Pokud mu jde jenom o upravu konfigurace postgresu (viz vedlejsi dotaz), tak by se proste mel smirit s tim, ze takove jednoduche veci se delaji v unixovem svete pomoci editoru na serveru a nevymyslet zhovadilosti s notepadem. Pokud mu jde o programovani, mel by pochopit, ze pod rootem se takove veci nedelaji. A celkove nejdulezitejsi je, aby pochopil, ze pod rootem se dela jenom to, co je opravdu nutne pod rootem delat.

Predevsim ale si myslim, ze nekdo, kdo je takhle na zacatku, by mel si mel koupit knizku, vsechno si to nacist a ptat se jenom v pripade, ze mu neco nefunguje tak, jak je to v knizce popsane.

« Odpověď #14 kdy: 12. 03. 2019, 14:33:21 »
Daniel Novotný:
Děkuji ti za konkrétní návrhy. 1. Způsob který uvádíš právě používám (MC editor) přijde mi nejpřehlednější kvůli tabulátorům, ale samozřejmě také není vůbec dostačující. Potřebuji používat např. CTRL+s,a,c,v,p,h,f,z,y 2. Možnost je pro vývoj zase zdlouhavá, je to přesný opak emulátoru a vývojového prostředí, abych každou modifikaci musel ručně přes X přihlášení ve dvou programech ručně zdlouhavě nahrávat na server. Vždy jsem to řešil přpojením pomocí WinSCP, který funguje bezvadně, ale jen v případě, že jsem přihlášen jako root.

Mirek Prýmek:
Udělal jsem skript a teď ho už jen dolaďuji pro konkrétní produkční serve, proto nemám roota, ale zároveň sudo. Nechápu co v tom vidíš za guláš. Chápu, že se ti tam nelíbí figurování roota, mě se to taky nelíbí, ale ani jeden z nás s tím nic neudělá. Já dostal zadání a tak musím udělat.

Takže opakuji, pokud by někdo měl nápad, jak umožnit uživateli, který má možnost sudo přistupovat k serveru pomocí WinSCP nebo tak něco, abych měl přístup k nějakému kloudnému mému editoru externě, budu rád. Pokud ne, je zbytečné se mnou debatovat. Já si to nevymyslel, že vlastník skriptu bude root.