„Opět jste špatně četl.“ + spatne koukal na screenshot tazatele
Opět jste špatně četl vy, já jsem psal o fungování protokolu SFTP. Ještě jednou připomínám, že SFTP je něco jiného, než SCP. Takže pokud jste psal o SCP, buď jste špatně četl můj komentář, nebo jste reagoval na něco jiného, než na můj komentář.
tzn. ja overil ze PRESNE to co tazatel resi, mu nejde JEN proto ze v sudoers NEMA povolene "bez hesla", tedy overila se ma domenka na kterou si arogantne(aneb zamet si u sebe) reagoval tim ze jsi napsal nesmyslnej elaborat aby jsi vyvratil ze moje uvaha je nesmysl, co napises ted kdyz uvaha byla resenim? kdyz v #0 dotazu ma tazatel screenshot s SCP?
Ale houby, jenom jste zase doplatil na to, že neumíte číst. Pokud
sudo vyžaduje heslo, skončí pokus o přihlášení přes scp okamžitým ukončením spojení, protože příkaz vrátí návratový kód 1. Ostatně je to vidět na vašem screenshotu.
Tazateli se ale zobrazuje jiná chyba, která znamená, že má sudo bez hesla, ale WinSCP se nepodařilo použít předaný příkaz jako shell, přes který by mohl volat scp příkazy. Možná by pomohlo zkusit přímo spouštět jiný shell, ale upřímně řečeno, i když se to podaří rozchodit, vždycky to bude vachrlaté a náchylné na samorozbíjení, protože je to prostě scp.
pokud by preci jen chtel i rezim SFTP, tak pri prepnuti protoklu z SCP na SFTP se v nastaveni_spojeni/advanced zobrazi navic sekce "SFTP" a v te nastavi"SFTP Server: sudo su -c /usr/lib/sftp-server" (cesta k sftp-server zavisi na distru, tohle napr je pro *buntu 18.04) => opet reseni, prihlaseni jako user a ziska takto prava roota
Ano, získá tak práva roota v shellu, ale nikoli v sftp spojení. Nechápu, proč tady píšete nesmysly, místo abyste si to jednoduše vyzkoušel. Předpokládám, že i na vašem systému má práva na adresář
/root jenom uživatel
root, tak si zkuste ten váš postup a zkuste si protokolem
sftp vypsat obsah adresáře
/root.
Mimochodem, děkuji za krásnou ukázku, jak by vypadal návrat zpět k nemoderovaným diskusím. A děkuji, ale nemám zájem. Od prvního vašeho komentáře šla diskuse do kytek, okamžitě se přidal Vilith a další, něco z toho už je promazané. Za celé dvě další stránky jsou tu asi dva komentáře, kde je něco k tématu a neopakuje to věci, které už byly řečené dřív. Tazatel už to předpokládám dávno vzdal.