@eee
Jsem rád, že se jsme se shodli na požadavku etického rámce. Jen se trošku obávám, že ten správný a efektivní (bez ohledu na to jestli věřím, nebo ne) bude nakonec ve stylu - nepokradeš, nezabiješ ... Protože k ničemu rozumnějšímu nakonec stejně nelze dojít.
Co se týče rigidnosti. Ježíš sám upozorňoval na to, že kupříkladu král David (ještě než byl král) snědl posvátné chleby zasvěcené kněžím, to když měl se svými muži hlad. Tedy jednoznačně porušil zákon. Nebo také připomínal, že lidé jdou vytáhnout vola, který spadne do studny v sobotu. Tedy v den, kdy se nesmí vůbec nic dělat. Proto tedy z mé pozice věřícího rouhačskou poznámku. Je možné ve výjimečných a důvodných případech porušit zákon. To jsme probírali a možná z mé strany nedovysvětlili, když jsme probírali Tvé námitky ohledně rozvodu a postavení ženy po té.
Má připomínka ohledně rigidnosti etiky (Božích pravidel) se týká okolnosti, že my chceme zrušit či rozmělnit ta pravidla, místo abychom je dali na piedestal. A v odůvodněných případech, kdy to dává smysl, je porušili. Ono to vlastně vůbec není porušení, neboť je to naplnění lásky či porozumění pro tu kterou situaci. A poukazoval jsem na to, že od toho jsou mimo jiné duchovní, aby to posoudili, pokud ten který člověk potřebuje "rozhřešení".
Takže má připomínka je asi taková. Mějme, co nejtvrdší etická měřítka a na nich ze zásady kategoricky trvejme a zároveň nebuďme tak přísní z hlediska nemožnosti jejich naplnění na 100% (proto dle Bible hřích a milost v Ježíši Kristu). Pokud totiž nebudeme mít naprosto rigidní etická pravidla, pak z nich za čas nezbude vůbec nic. Rozmělní se v nicotu a nikdo vlastně nebude vědět, co je správné.
Jinak si myslím, jak vidím příspěvky oponentů, že právně mnozí by si právě s Ježíšem padli do noty. Konečně je zaznamenáno, že byl obviňován, jak málo se věnuje tehdejším "věřícím" a chodí po hostinách a diskutuje. No a když už jsem u věřících, tak si jako věřící myslím, že věřící by dnes Ježíše Krista stejně znovu ukřižovali.
Takže zdvořile prosím neposuzovat dle církve, tím méně katolického provedení (nenapadám, konstatuji), ale podle toho, co je psáno v Bibli.