Stejně tak odpovídat na otázky otázkami není u pohovoru vůbec vhodné. Kdyby tu otázku personalista nepovažoval za relevantní, tak by ji asi vůbec nepokládal, nemyslíte? Takovou odpověď otázkou si personalista v hlavě přeloží na „nemyslíš, že jsi tak trochu debil, když se mě vyptáváš na takové věci?“ Což asi není úplně vhodné, protože v moci toho „debila“ je vás přijmout nebo odmítnout.
.............................
Ovšem ta personalistova otázka sama o sobě samozřejmě relevantní je – na každého nového zaměstnance připadají nějaké fixní náklady a když po roce dáte z těch svých tajných „subjektivních důvodů“, nejlépe z těch samých, jako u předchozího zaměstnavatele, výpověď, tak za toho špatného bude ten personalista, že vás vůbec bral. Protože vám třeba býval mohl říci už před rokem, že v tom případě nejspíš nebudete spokojený ani zde.
.....................................
Zas tak zoufalí nejsou. Lepší žádný zaměstnanec než takový, s kterým budou jen potíže a zaměstnavatele ve výsledku bude stát víc peněz, než kolik mu dotyčný vydělá.
To ale platí i naopak. Já si o něm pomyslím úplně to stejný - nemyslíš, že jsi tak trochu debil, když se mě vyptáváš na takové věci? Samozřejmě, že je v jeho moci mě neprijmout, stejně tak je v mé moci se na takovýho debila vykálet a varovat ostatní (potenciální) uchazeče na různých fórech jako je třeba toto, aby se te firmě vyhnuli obloukem a nakonec to bude především ona firma, kdo spláče nad výdělkem.
.............
To je holt riziko povolání HR náborářů. Dělat to nemusí. Ty subjektivní důvody pravděpodobně úzce souvisí s bývalým zaměstnavatelem a nového zaměstnavatele týkat nemusí. Nehledě na to, že ten budoucí zaměstnavatel nemusí být schopen objektivně posoudit, zdali ty důvody mého odchodu byly dostatečně relevantní a správné, protože prostě do toho nevidí a ty důvody mohou být složité.
No a krom toho, existují vhodnější otázky jak zjistit, jestli tam budu spokojen či nikoliv.
...............
Souhlas, otázka je, jak tomu pomohou takové stupidní otázky. Když jsem odešel (byl nucen odejít) kvůli svým chybám, tak to nepřiznám, pokud jsem odešel kvůli chybám zaměstnavatele, tak to taky raději nebudu rozebírat, protože si o mě zas může pomyslet, že házím na bývalého zaměstnavatele špínu. A když odpovím standardně nejakou neutrální frází - už mě to nebavilo, chtě bych se posunout dál, etc. - tak z toho se protistrana mnoho nedozví, protože to odpoví asi většina nehledě na to, že to může být pravda, ale taky nemusí.
Prostě jak už jsem psal, existují vhodnější otázky jak zjistit, jestli tam budu spokojen či nikoliv.