zkusit nemuzu muj nejlepsi stroj ma SATA3 ale mne ta rychlost staci, ja na pocitaci nedelam nic narocneho, proste mi staci ten rozdil mezi rotacnim 7200 ot/min a ssd na sata3, vic nepotrebuju, jasne ze bych nepohrdl ale staci mi co mam
ostatne na ssd.userbenchmark.com je samsung 850 250 gb evo na sata3 s prehledem nejprodavanejsi a nejpopularnejsi
Tvuj nejlepsi stroj nema PCIE ? Adapter stoji ani ne $ 20

A vzhledem podobne cene NVME a SATA SSD bych to moc..
Což je nesmysl. Ta dvojnásobná rychlost je pouze u sekvenčního čtení, případně i zápisu. A myslím, že sám dobře víte, že to, proč SSD zrychlí odezvu je především to, že minimalizuje dobu na odbavení operace (neboli to, kde se u rotačních disků čeká, až přejede hlava na správnou stopu) a schopnost odbavit vyšší počet těchto I/O operací. Každý kdo tomu trochu rozumí ví, že při více konkurenčních I/O je efektivní rychlost SSD úplně jinde a proto ho často nezdržuje ani SATA I či II a dochází tak k výraznému celkovému zrychlení i na těchto výrazně starších technologiích.
U sekvencniho ctni zapisu je rozdil mnohonasobne vyssi - cca 3-4x. U nahodneho cteni cca 1x tolik, samozrejme zavisi na loadu.
Dulezite je, ze NVME neni v nicem horsi, tzn. muze to byt jen zlepseni

SATA je stare rozhrani navrzene pro magneticke pevne disky - pro SSD je nevhodne z principu.
NVME vylepsuje nejen kapacitu disku - ale snizuje i latence, zlepsuje paralelismus operaci atd.
Nereknu, ze by bylo co resit, pokud by NVME disky staly 2x tolik, ale stoji stejne.
U desktopu je to resitelne PCIE adapterem.
Takze jedine, co zbyva, jsou legacy notebooky...
A to si dovolím poznamenat, že u NVMe je velmi zajímavý výkon při paralelních požadavcích na čtení i zápis. To pak dá SATA na zadek totálně.
Nikdy jsem netvrdil, že NVME není oproti SATA nezajímavý

. Ale zase bych si neodvážil tvrdit, že při běžné práci to běžný uživatel pozná - odzkoušeno, nepozná, protože ty reakce na spuštění aplikace, start OS ap. jsou pod prahem vnímání takového rozdílu.
Možná to nečtěte jen z benchmarků, někdy to zkuste. Rozdíl ucítíte.
No já to právě nečtu z benchmarků, to vy tady neustále dáváte čísla, které se dají vyčíst z benchmarků (2x větší, úplně posadí na zadek ap.).
Já jsem náročný uživatel, já rozdíl ucítím. To co jsem se snažil sdělit, že jsou i jiní (a je jich většina), kteří to tak nemají.
[/quote]