Jaký SSD doporučujete pro Linux?

Digi

Re:Jaký SSD doporučujete pro Linux?
« Odpověď #75 kdy: 05. 02. 2018, 13:25:05 »
Vem teď novej Crucial MX500 ve 250 GB verzi za 2200,-
Má 5 let záruku a stejný výkon jako Evo 850.
Diskuzím o nvme bych se vyhl, mají ho zatím jen novější desky. A kupovat kvůli SSD desku s nvme je blbost. Navíc hodně těch starších desek to má zase zapojený přes SATA rozhraní (takže stejný výkon jako SATA). 

Geek

« Odpověď #76 kdy: 05. 02. 2018, 14:22:21 »
A kupovat kvůli SSD desku s nvme je blbost.

Ani ne kdyz starou jeste prodas. Nastesti u mne stacilo vymenit pouze desku, zbytek komponent slo pouzit i na nove. Ted mam Nvme a srovnavat to se SATA3 je zbytecny, je to ve vsem 2-3x rychlejsi neni co resit. Puvodne jsem chtel i rychlejsi procak ale ted zjistuji, ze stavajici uplne staci protoze brzda byla hlavne disk.

Digi

« Odpověď #77 kdy: 05. 02. 2018, 15:37:20 »
A kupovat kvůli SSD desku s nvme je blbost.

Ani ne kdyz starou jeste prodas. Nastesti u mne stacilo vymenit pouze desku, zbytek komponent slo pouzit i na nove. Ted mam Nvme a srovnavat to se SATA3 je zbytecny, je to ve vsem 2-3x rychlejsi neni co resit. Puvodne jsem chtel i rychlejsi procak ale ted zjistuji, ze stavajici uplne staci protoze brzda byla hlavne disk.

Tak to máš asi něco novějšího. Já mám Haswell socket 1150 a tam se už nic s M.2 ani sehnat nedá. A vzhledem k pořizovací ceně disku za cca 2200 by se deska ani za 1500 nevyplatila. Jako do budoucna určitě M.2

qwertz

« Odpověď #78 kdy: 05. 02. 2018, 17:11:27 »
Jistota jsou prověření výrobci typu Crucial. Řady MX mají dobrýpoměr ceny a výkonu.

Vyhnul bych se Samsungu, jehož nestandardní opičárny ve Firmware způsoily už tolik problémů v Linuxu, že je lepší se tomu vyhnout.

tnr

« Odpověď #79 kdy: 05. 02. 2018, 22:17:25 »
Tak to máš asi něco novějšího. Já mám Haswell socket 1150 a tam se už nic s M.2 ani sehnat nedá. A vzhledem k pořizovací ceně disku za cca 2200 by se deska ani za 1500 nevyplatila. Jako do budoucna určitě M.2

Staci adapter do PCI-E.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 05. 02. 2018, 22:56:40 »

Staci adapter do PCI-E.

Nestačí, tohle je rada, jak pořídit rychlý drive pro OS a nemoct do něj nabootovat.

Geek

« Odpověď #81 kdy: 06. 02. 2018, 09:11:18 »
Staci adapter do PCI-E.
Nestačí, tohle je rada, jak pořídit rychlý drive pro OS a nemoct do něj nabootovat.

Koukni se do BIOSu, boot z PCI mnoho desek umi. A kdyby ne, tak vzhledem na to jak zridka rebootujes te boot z pomalsiho disku nezabije. Navic tam staci dat bootloader a root partition uz pofrci z ssd.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 06. 02. 2018, 10:12:32 »
Staci adapter do PCI-E.

Koukni se do BIOSu, boot z PCI mnoho desek umi. A kdyby ne, tak vzhledem na to jak zridka rebootujes te boot z pomalsiho disku nezabije. Navic tam staci dat bootloader a root partition uz pofrci z ssd.

Tyhle věci všechny znám. Ale vy by jste si měl zjistit jak se věci mají. Boot z NVME je něco jiného než boot z AHCI. A bootovat z PCI jak tomu říkáte, to by musel být na té přídavné kartě sekundární BIOS...