To si musite rozhodnout sam, ale vezte, ze i stroj s Atomem diky SSD ziska zazracne rychlou odezvu.
Ano, to zcela jednoznačně. Stejně jako kdysi byl markantní přechod z 5k4 RPM na 7k2 RPM disky, stejně jako byl markantní přechod na AHCI (což v době XP prakticky nikdo nezapínal, protože to byla práce navíc).
Oproti rotačnímu disku je super JAKÉKOLIV SSD - o tom podle mě není sporu.
Spor je jedině o tom, jestli má, či nemá smysl investovat do SSD u staršího stroje, a jestli lze počítat s tím, že dnes pořízené SATA SSD bude k užitku i za pár let.
V první otázce, jestli je vhodné investovat do SSD u staršího stroje, je odpověď značně individuální. Já jsem např. v rodině povyměňoval disky na SSD, protože nikdo nehraje hry, nikdo nedělá grafiku a dokonce se ani víceméně nedívají na filmy. Takže SSD pomohlo i u poměrně starých strojů k tomu, že se zlepšil celkový dojem z práce.
Na druhou stranu, nepočítám s tím, že by se současný SSD měl za pár let přenášet do nějaké novější sestavy. Za jedno, nevěřím spolehlivosti SSD na tolik, aby mi to za to stálo. Za druhé, nebudu novou sestavu ničit starým diskem.
Kde je potřeba kompromis ceny, dávám Samsung Evo, někdy Intel. Sobě Samsung Pro - těch pár stovek navíc už mě nezabije. Rozumím ale tomu, že ne každý si kupujue 400 GB SSD ve variantě Pro (ostatně, 240 GB se vyrábí maximálně v řadě EVO).
Mimochodem, co se týče SATA disků, je ještě potřeba dát pozor na výšku. Některé notebooky mají šachtu vysokou pouze na 7 mm disky, zatímco některé jsou vyráběné 9 mm vysoké. U desktopu je to jedno, ale u notebooku to nasere, když to pak nejde zastrčit dovnitř

.
Tohle jsou děsně individuání otázky