Naopak na externistovi se ušetří protože mu neplatíš soc, zdrav a dovolenou. Proč si myslíš že funguje osvč a fakturuje se.
Tohle neni pravda, resp neni to obecna a globalni pravda. Tohle jsou mýty od lidi kteri:
a) se sebou nechali vyjebat a jedou regulerni švarc
b) o volne noze vedi velky hnedy smradlavy
Duvody proc jde clovek na volnou nohu jsou jine.
- casova svoboda
- snadny prechod mezi zakazniky
- vykonavani cinnosti jako byla tady s tema sitovyma vecma (zkratka non-lopata)
- prace pro cizi firmy
Externista (pokud se sebou nenechal vyjebat) neni levnejsi nez zamestnanec(EDIT: mysleno tu platbu jako takovou). Hlavni vyhoda pro firmy, ktere je takhle maji je moznost bezbolestne a ihned "propustit" kdyz nejsou ksefty.
Znam ze sve zkusenosti moc dobre jak OSVC tak i zamestnanecky pomer, kazde ma sve vyhody i nevyhody, financne necitim velky rozdil(ten je sice v hodinovce znacny, ale kdyz clovek ma spravnou cenotvorbu a zapocita vsechny ty veci okolo tak ve vysledku je na tom podobne*)
* a to je kamen urazu protoze lopata se mrkne na fakturu vs hruba mzda, dostane o 5tis vic a je happy protoze "usetri na odvodech" takze "ma vic". Ja v praxi dosel na dlouhodobejsi spolupraci na vypocet cca 2xhruba mzda = faktura. V pripade narazovek(performance, security, navrh infrastruktury a procesu apod) a "expresnich" dodavek tam pridavam 2-4 nasobek.