Proč nejít dělat vedoucího do Lidlu za 60000,- ?

Re:Proč nejít dělat vedoucího do Lidlu za 60000,- ?
« Odpověď #15 kdy: 11. 11. 2017, 11:44:29 »
Nebyl bych si tak jistý, že třeba zrovna v Lidlu se budou muset lidi tolik drezurovat.

Na Lidlu mě fascinují dvě věci: 1. jak obratně umějí využít marketing a "prodávají" do světa, jak hodně berou jejich zaměstnanci, ale už málo kdo si uvědomí, že to jsou čísla včetně příplatků za přesčasy, víkendy, svátky - které zrovna v krámě tvoří velkou část zátěže na zaměstnance (je Vám k ničemu plný obchod zaměstnanců, když se tam zákazníci hrnou hlavně po práci a o víkendech). A 2., že prodávají zboží za nízkou cenu - a víme, jaké praktiky jsou potřeba k tomu, abyste od dodavatele nakoupili levně. Za jakých podmínek pak pracují zaměstnanci těch dodavatelů, aby cena výrobku byla tak nízká?

Za mě má Lidl jedničku s hvězdičkou, jak dokázal využít rádoby náborové plakáty (ve skutečnosti je to víc PR, než HR), aby úplně změnil vnímání značky spotřebitelem. Myslím, že i pro hromadu marketérů je Lidl dobrou učebnicí.

« Odpověď #16 kdy: 11. 11. 2017, 11:46:18 »
Ucelem porizeni Ferrari neni kvalita, ale napriklad ukazat, ze na to clovek ma, eventualne je to kompenzace za maleho sulina. Ferrari se vyrabi v podstate jako kusovka a zda se, ze zajem o ne porad je.

Ferrari vždy důsledně praktikovalo tezi, že je nutné vyrobit vždy o jeden vůz méně, než je poptávka. A to i za cenu, že neměla fabrika do čeho píchnout.

dvd

« Odpověď #17 kdy: 11. 11. 2017, 11:48:00 »
Tak ono těch 60k dostaneš jako programátor po cca 3-5 letech praxe, ale máš klid, děláš fakt jen cca 40h tejdně (přemýšlení nad řešením při večerních procházkách se psy se nepočítá:) ). No a hlavně můžeš to dělat i hodně přes důchod, protože hlava prostě obvykle funguje déle než zbytek těla, navíc programátor prostě nemá tolik stresu jako libovolný manager, tak je to i zdravější. Akorát oči jdou do kelu a hemeroidy ze sezení taky nejsou príma.

No a do předchůdci olítané A3 se vejdeš tak ty a možná jedna baba, ale co bys to byl za chlapa, kdybys nechtěl minimálně 3 děti a dva psy do kufru. :) Jinými slovy osobně bych služební auto nechtěl, protože by bylo vždycky jiné, než jsou potřeby mé rodiny.

Kašli na Lídl a jdi programovat. Je to zábavnější, kreativnější a ženský to mají taky raději než vedoucího prodejny. To bylo cool někdy v osmdesátkách, teď už ne. :)

niekto

« Odpověď #18 kdy: 11. 11. 2017, 12:11:47 »
Ak ti mozem poradit, chod robit to co ta bude bavit. Zjavne ta programovanie asi nebavi, kedze v ramci progresu v obore vies platovo schovat manazera z lidlu do vrecka. Na progres ale potrebujes motivaciu, ja mam pracu ako konicek a bavi ma byt lepsi, efektivnejsi ale taktiez studovat nove principy, koncepty a atd. 

Riaad Husar

« Odpověď #19 kdy: 11. 11. 2017, 22:20:38 »
Proč nejít dělat vedoucího do Lidlu za 60000,- ?
Potvrzuji správnou volbu, studoval jsem MFF a po dvou letech jsem to vzdal a šel studovat business a management.

Dnes jsem senior manažer v korporátu, mám služební byt, auto, placené služební cesty a po pěti letech cca 85 tisíc čistého měsíčně (bez ročních bonusů a opcí na akcie).

Ve zkratce a ve srovnání s programátorem mám vyšší odpovědnost, zato můžu rozložit své povinnost na své podřízené a být součástí náborového procesu nových lidí na oddělení, včetně IT. Nemusím řešit detaily, ale musím uvažovat v systémovém kontextu. Když jsem začínal na pozici operačního manažera, často jsem trávil v práci i 40 hodin týdně, dnes maximálně 25 hodin za týden a většinu věcí řeším stejně na dálku.

Neztrácej čas s IT, to je mrtvá profese, opravdové IT dělá jeden IT absolvent z tisice, zbytek budou vždy jen obyčejní bastliči kódu. IT jde dělat každý i se střední školou a taky je bereme i se SŠ, protože aplikované IT se příliš neliší od luštění křížovek, to může dělat s trochou tréninku každý druhý.

junior

« Odpověď #20 kdy: 11. 11. 2017, 23:47:47 »
Potvrzuji správnou volbu, studoval jsem MFF a po dvou letech jsem to vzdal a šel studovat business a management.

Dnes jsem senior manažer v korporátu, mám služební byt, auto, placené služební cesty a po pěti letech cca 85 tisíc čistého měsíčně (bez ročních bonusů a opcí na akcie).

Ve zkratce a ve srovnání s programátorem mám vyšší odpovědnost, zato můžu rozložit své povinnost na své podřízené a být součástí náborového procesu nových lidí na oddělení, včetně IT. Nemusím řešit detaily, ale musím uvažovat v systémovém kontextu. Když jsem začínal na pozici operačního manažera, často jsem trávil v práci i 40 hodin týdně, dnes maximálně 25 hodin za týden a většinu věcí řeším stejně na dálku.
Vystudoval jsem MFF, jsem lopata v korporatu, po 2 letech mam v zahranici cca 5000 eur cisteho mesicne bez rocnich bonusu a akci. Delam kolem tech 35-40 hodin za tyden a nikdy ne mimo pracovni dobu. Placene sluzebni cesty kdykoli chci a kamkoli chci jsou samozrejmosti. Limity na letani jsou jenom na urovni business class, hotely do 500 eur za noc, placene auto nebo byt nemam.

Nemam velikou odpovednost, technicky vedu mensi projekty, sve povinnosti muzu rozlozit na kolegy, jsem soucast naboroveho procesu. Taky musim uvazovat v kontextu systemu, jinak by to nefungovalo, ze.
Rozdil neni na prvni pohled tak veliky, jak jej opisujes.

Lama

« Odpověď #21 kdy: 12. 11. 2017, 09:05:06 »

Neztrácej čas s IT, to je mrtvá profese, opravdové IT dělá jeden IT absolvent z tisice, zbytek budou vždy jen obyčejní bastliči kódu. IT jde dělat každý i se střední školou a taky je bereme i se SŠ, protože aplikované IT se příliš neliší od luštění křížovek, to může dělat s trochou tréninku každý druhý.

Co mu brání dělat opravdové IT? Jinak mám pocit, že podobným způsobem lze hanit téměř jakékoliv povolání. Zrovna management a ekonomie byl jedním z top oborů, ma který se hrnuli studenti a z hlediska kvality lidí je to dost podobný jako u těch ajťáků,tedy nicmoc.

666

« Odpověď #22 kdy: 12. 11. 2017, 09:09:09 »
Na Lidlu mě fascinují dvě věci: 1. jak obratně umějí využít marketing a "prodávají" do světa, jak hodně berou jejich zaměstnanci, ale už málo kdo si uvědomí, že to jsou čísla včetně příplatků za přesčasy, víkendy, svátky - které zrovna v krámě tvoří velkou část zátěže na zaměstnance (je Vám k ničemu plný obchod zaměstnanců, když se tam zákazníci hrnou hlavně po práci a o víkendech)

Vyplacení mzdy z velké části v nenárokové složce, v různých benefitech a započítávání těchto položek jako její současti patří ke specifickému chování ve zdejší kotlině, ale za nóvum lze považovat uvádění mzdy po 2. roce.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. 11. 2017, 09:34:10 »
Vystudoval jsem MFF, jsem lopata v korporatu, po 2 letech mam v zahranici cca 5000 eur cisteho mesicne bez rocnich bonusu a akci. Delam kolem tech 35-40 hodin za tyden a nikdy ne mimo pracovni dobu.
To asi není v ČR.

« Odpověď #24 kdy: 12. 11. 2017, 13:40:39 »
Vyplacení mzdy z velké části v nenárokové složce, v různých benefitech a započítávání těchto položek jako její současti patří ke specifickému chování ve zdejší kotlině, ale za nóvum lze považovat uvádění mzdy po 2. roce.

S tou nenárokovostí je to složitější. Za jedno, existují judikáty pravící, že při nezměněných vstupních podmínkách je odměna de facto nároková. Tedy, pokud zaměstnanec i zaměstnavatel mají stále stejnou výkonnost, nemůže zaměstnavatel další měsíc dát odměny nižší, než ten předchozí. Druhým aspektem je předcházení diskriminaci. Zaměstnavatel dvěma pracovníkům na srovnatelné pozici musí dát stejnou mzdu a stejné odměny (podle stejného klíče).

Do toho přichází stát s veletoči, jestli má podporovat živnosti, nebo ne.

Neuplynou dva roky, aby se podstatně nezměnilo prostředí pro zaměstnávání.

No, a v rámci extrémně (zbytečně) ochranářského zákoníku práce si firmy našly způsob, jak vliv zákonů dekompenzovat.

Není to správné, ale to, jak zde fungují zákonodárci, a jak z roku na rok mění takto zásadní předpisy, je prekurzorem Vámi popsaných jevů.

666

« Odpověď #25 kdy: 12. 11. 2017, 15:41:13 »

Není to správné, ale to, jak zde fungují zákonodárci, a jak z roku na rok mění takto zásadní předpisy, je prekurzorem Vámi popsaných jevů.

Zajímavé je, že v Německu se za základ dá normálně žít a bonus je opravdu bonus.

No, a v rámci extrémně (zbytečně) ochranářského zákoníku práce si firmy našly způsob, jak vliv zákonů dekompenzovat.

Současný zákoník práce mi nijak ochranářský nepřijde. Je tam dost možností, jak to řešit, např. smlouva na dobu určitou. Opravdu nikdo nenutí zaměstnavatele dávat smlouvu na dobu neurčitou...

barney

« Odpověď #26 kdy: 12. 11. 2017, 15:53:16 »

Vystudoval jsem MFF, jsem lopata v korporatu, po 2 letech mam v zahranici cca 5000 eur cisteho mesicne bez rocnich bonusu a akci. Delam kolem tech 35-40 hodin za tyden a nikdy ne mimo pracovni dobu. Placene sluzebni cesty kdykoli chci a kamkoli chci jsou samozrejmosti. Limity na letani jsou jenom na urovni business class, hotely do 500 eur za noc, placene auto nebo byt nemam.

Nemam velikou odpovednost, technicky vedu mensi projekty, sve povinnosti muzu rozlozit na kolegy, jsem soucast naboroveho procesu. Taky musim uvazovat v kontextu systemu, jinak by to nefungovalo, ze.
Rozdil neni na prvni pohled tak veliky, jak jej opisujes.

Mohol by si prosim uviest v akej krajine pracujes? Je to IT oblast? Chcem sa inspirovat.

qwertz

« Odpověď #27 kdy: 12. 11. 2017, 20:27:15 »
V poslední době tímto směrem taky uvažuju. Mám trošku výhodu, že vzdělání mám v technických (nikoli IT) oborech, takže okruh vzdělání+praxe mám širší. Po posledním zaměstnání v IT firmě jsem se rozhodl, že buď budu dělat IT pro zaměstnavatele, jehož obor činnosti není IT, nebo nebudu dělat It vůbec (případně v střednědobém horizontu začnu podnikat).

V IT firmách pracují povětšinou sociální dementi (občas mají vyšší IQ, většinou si to o sobě jen myslí), drtivá většina práce je pro zaprděný korporát, nejčastěji pro zahraničního zákazníka, jehož jedinou motivací outsourcovat to do ČR je nižší cena, přičemž tady se jen zastavil cestou do Indie, dokud to tam nedokážout zprocesovat po něj v přijatelné kvalitě.

Raděj nějaký business s místní vazbou, který sem není přesunut z nějké zadeke, nebo se do jiné zadeke v budoucnu nepřesune. Lidl v Jeseníkách zní jako zajímavá volba.  ;D

« Odpověď #28 kdy: 12. 11. 2017, 20:52:48 »
Současný zákoník práce mi nijak ochranářský nepřijde. Je tam dost možností, jak to řešit, např. smlouva na dobu určitou. Opravdu nikdo nenutí zaměstnavatele dávat smlouvu na dobu neurčitou...

No kéž by to tak bylo. Bohužel, § 39 zákoníku práce zaměstnavateli zakazuje využít pracovní poměr na dobu určitou více než dvakrát. V některých oborech zaměstnavatel opravdu neví, jestli zakázky získá i na další roky. A tak musí počítat s pracovními poměry na dobu neurčitou + náklady na odstupné podle zákona. Tím pádem se zaměstnavatel často stává konkurenceneschopným.

gll

« Odpověď #29 kdy: 12. 11. 2017, 21:21:46 »

No kéž by to tak bylo. Bohužel, § 39 zákoníku práce zaměstnavateli zakazuje využít pracovní poměr na dobu určitou více než dvakrát. V některých oborech zaměstnavatel opravdu neví, jestli zakázky získá i na další roky. A tak musí počítat s pracovními poměry na dobu neurčitou + náklady na odstupné podle zákona. Tím pádem se zaměstnavatel často stává konkurenceneschopným.

to je jeho problém. Konkurence se musí řídit stejnými zákony.