Má smysl používat zálohovací pásky?

Milfaus

Re:Má smysl používat zálohovací pásky?
« Odpověď #60 kdy: 08. 09. 2017, 22:55:29 »
jelikoz jde o video ktere se pak monetizuje, tak bych ho nezahazoval :-) Dik za rady.

Jestli to je nějaký pěkný "kompro" na někoho a bude tam slušná monetizace, tak mi taky nějaké pošli.
Hodilo by se mi nový auto ;D

PS: Pásky jsou spíš na ukládání než přehrávání, není to videokazeta, kterou vložíš do přehrávače.
Než to přehraješ, budeš to muset z té pásky nejprve dostat, což trvá nějakou - ne právě malou - dobu.

aaa

« Odpověď #61 kdy: 08. 09. 2017, 23:06:30 »
Zase teoretik alebo niekto, kto zaplati tisicku aby usporil stovku  ::).
LTO5 v LTO6 mechanike zapise a aj precita, ale rychlo si znici hlavu. Po 500 zapisanych paskach ju bude musiet vymenit. Kompatibilita je na urovni marketingu a pre pripad nutnosti, nie pre kazdodenne pouzivanie. LTO5 paska do LTO6 mechaniky je ako smirgel.

Podlož svůj výplod (nechci psát žvást) oficiálním dokumentem.
Minimálně u mechanik od HP je to blábol, jako že jsem těch dokumentů k těm mechanikám viděl hodně.
Nicméně, prosím, předvěď se.
Oficialne ti nikto neprizna, ze jeho mechaniky nepodporuju co vyrobca slubuje. Ked to mas aj s rozsirenou zarukou ako sucast StorageTek kniznice od Oraclu, tak ti mechaniky budu ochotne vymienat. Nikto sa ani len nepodivi, ze sa hlavy tak rychlo a predvidatelne nicia.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #62 kdy: 08. 09. 2017, 23:12:02 »
Pokud bych z těch pásek obnovoval něco častěji, tak si tu páskovou knihovnu taky pořídím.
Je mi líto peněz na něco, co bych použil jednou ročně.

A v tomto bodě se podle mě prostě mýlíte a převládá ve Vás IT odborník nad IT manažerem. Po první ztrátě dat, nebo po prvním výpadku, kdy > 20 lidí bude jeden den bez práce, se Vám priority možná prohodí. Pokud ovšem nebudete Vy sám prohozen oknem (vtip).

Milfaus

« Odpověď #63 kdy: 08. 09. 2017, 23:13:06 »

Podlož to dokumentem, do té doby je to jen FUD.

aaa

« Odpověď #64 kdy: 08. 09. 2017, 23:19:04 »

Podlož to dokumentem, do té doby je to jen FUD.
Je to skusenost a je na kazdom, ako s nou nalozi. Ja hovorim - bez zaruky LTO5 a LTO6 nemiesat. Bez zaruky by ma to stalo ma to uz desiatky mechanik.

Milfaus

« Odpověď #65 kdy: 08. 09. 2017, 23:28:15 »
A v tomto bodě se podle mě prostě mýlíte a převládá ve Vás IT odborník nad IT manažerem. Po první ztrátě dat, nebo po prvním výpadku, kdy > 20 lidí bude jeden den bez práce, se Vám priority možná prohodí. Pokud ovšem nebudete Vy sám prohozen oknem (vtip).

To asi těžko, data jsou ve dvou oddělených budovách na discích přístupná okamžitě, pásky jsou v nehořlavém trezoru. Až ta fabrika shoří tak, že nebudou data, budu propuštěn z důvodu "zrušení pracovního místa". Mimo to - což je čistě manažerská záležitost - vše je v souladu s oficiálně schválenou směrnicí podepsanou ředitelem firmy.

Jedna velmi velká firma v ČR "zálohuje" do cloudu, šašci ::) Píšu šašci, protože z důvodu chybného nastavení routeru k zálohování nedocházelo. Nikomu to nevadilo zhruba dva roky.

Jediné, co mi je možné vytknout z manažerského hlediska, je obsese zálohováním.
Mám obsedantně kompulzivní poruchu, pravidelně a to nejméně jednou týdně, obvykle když někdo zkusí otevřít zavirovaný e-mail, začnu mít obsesi, že přijdu o data, proto provedu kompulzi, jinými slovy vytvořím zálohu a uložím jí do lokálního trezoru. Firmu to stojí jisté množství pásek navíc a čistící pásky. S ohledem na plat je to myslím akceptovatelné.

Milfaus

« Odpověď #66 kdy: 08. 09. 2017, 23:29:56 »
Je to skusenost a je na kazdom, ako s nou nalozi. Ja hovorim - bez zaruky LTO5 a LTO6 nemiesat. Bez zaruky by ma to stalo ma to uz desiatky mechanik.

Prostě to byl žvást.
Kdyby to žvást nebyl, výrobce by na to upozornil a vyjmul to ze záruk, které se na mechaniku vztahují.
Případně by bylo možné tyto informace běžně vygooglovat. Prostě žvást. Hm.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #67 kdy: 08. 09. 2017, 23:37:24 »
To asi těžko, data jsou ve dvou oddělených budovách na discích přístupná okamžitě, pásky jsou v nehořlavém trezoru. Až ta fabrika shoří tak, že nebudou data, budu propuštěn z důvodu "zrušení pracovního místa". Mimo to - což je čistě manažerská záležitost - vše je v souladu s oficiálně schválenou směrnicí podepsanou ředitelem firmy.

Jedna velmi velká firma v ČR "zálohuje" do cloudu, šašci ::) Píšu šašci, protože z důvodu chybného nastavení routeru k zálohování nedocházelo. Nikomu to nevadilo zhruba dva roky.

Jediné, co mi je možné vytknout z manažerského hlediska, je obsese zálohováním.
Mám obsedantně kompulzivní poruchu, pravidelně a to nejméně jednou týdně, obvykle když někdo zkusí otevřít zavirovaný e-mail, začnu mít obsesi, že přijdu o data, proto provedu kompulzi, jinými slovy vytvořím zálohu a uložím jí do lokálního trezoru. Firmu to stojí jisté množství pásek navíc a čistící pásky. S ohledem na plat je to myslím akceptovatelné.

Pletete hrušky a jabka. Pokud někomu selhalo zálohování, a nevěděl o tom, je už lhostejno, jestli to bylo do cloudu, na disky, na RDX nebo na páskovou knihovnu. Hlavní příčinou je nenastavený reporting a monitoring a kontroly. To jsou minimálně tři selhání v řadě.

Těžko mě přesvědčíte, že je lepší mít IT-cvoka, co zálohuje ručně - byť dobře - oproti dobře nastavenému systému a procesům kontroly. To je jako kdybyste mě přesvědčoval, že auto s karburátorem a bez ABS bylo lepší, než současná auta. Možná tak na cenu údržby a na možnost oprav svépomocí, ale určitě ne na bezpečnost a celkovou spolehlivost.

Nabývám přesvědčení, že ve své práci tvoříte řetězec závislostí na sobě - to samozřejmě umí každý, kdo rozumí technice.

Milfaus

« Odpověď #68 kdy: 08. 09. 2017, 23:48:01 »

Ta věc na mně závislá není.
Jinak už jsem viděl požár, kde to blaflo všechno a zmizela celá serverovna.
Jestli tam byla nebo nebyla pásková knihovna nevím, ale kdyby byla, shořela by také.

Z mého pohledu, z toho co píšete vidím následující:
  • Zálohy umístěné v serverovně, pokud dojde k rozsáhlému požáru, jsou ztraceny všechny zálohy a trocha hasiva uhasí leda doutnající zdroj serveru
  • Není tam kontrola, nikomu nepředáváte pásky, nikdo vlastně neví, jestli zálohy běží
  • Špatný manažerský úsudek (peníze nahradí dobrý systém)
  • Nemožnost provést nezávislou historickou kontrolu, snaha problémy zametat pod koberec, případné selhání svést na chybu knihovny
  • Neseznámení vedení firmy s plánem zálohování, nevidím schválení vedením firmy s plánem zálohování
  • Atd, atd....

Pokud na sobě chceme hledat hnidy, můžeme pokračovat ve Vámi nastaveném agresivním tónu "jste špatný manažer".

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #69 kdy: 09. 09. 2017, 08:35:21 »
Pokud na sobě chceme hledat hnidy, můžeme pokračovat ve Vámi nastaveném agresivním tónu "jste špatný manažer".

Kdepak, to byl jen můj subjektivní názor, vysvětlil jsem, proč bych to já takto nedělal. Snažil bych se, za cenu dražšího řešení, eliminovat ještě několik rizik navíc. A to v konkrétním případě, kdy by na tom záviselo 20+ uživatelů a jejich provoz.

U menších řešení bych naopak zvažoval nebabrat se s páskou a zvážit jiné alternativy, aby zálohování nevytvářelo tak velký tlak na IT-pracovníka, který má svých starostí i bez toho dost.

V případě všeobecně (kancelářsky) zaměřeného podniku by  nemusel dobře fungovat Váš klíč selekce souborů (exkluze videí a velkých souborů), a vrtalo by mi hlavou, jak uhlídat, kdy ho budu muset změnit. V případě výrobního podniku bez marketingového oddělení (které produkuje důležité velké soubory i videa) si to asi dovolit můžete, protože můžete předpokládat, že hlavní data jsou maily, office dokumenty, výkresy a definice pro CNC.

Je takto shrnutá teze přijatelnější, než "jste špatný manažer"?

LTO

« Odpověď #70 kdy: 09. 09. 2017, 10:07:29 »

Prostě to byl žvást.
Kdyby to žvást nebyl, výrobce by na to upozornil a vyjmul to ze záruk, které se na mechaniku vztahují.
Případně by bylo možné tyto informace běžně vygooglovat. Prostě žvást. Hm.

Takový výrobce by ani nemohl mít na své mechanice logo LTO, ani ty pásky. Protože specka LTO _vyžaduje_, aby bylo možné bez problémů číst média z posledních tří generací (dnes tedy LTO-5, 6, 7) a zapisovat na média z posledních dvou generací (dnes LTO-6, 7). To je jedna z vlastností, která vedla k tomu, že se LTO tak dobře prosadilo - zákazníci mají jistotu, že vývoj bude kontinuální a že jim jeden krásný den nezbude jen spousta pásek, rozbitá mechanika a počítače, které již staré mechaniky nezvládají (třeba se úplně změní interface, nebudou drivery atd.)

Jinak rozdíly mezi LTO-6 a LTO-7 páskami jsou, ale dost minimální - jiná délka, odlišná tloušťka, ale matroš stejný, tak kde je nějaký šmirgl?

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 09. 09. 2017, 11:02:13 »
diskuzi čtu se zájmem, ale už to vypadá jen na honění trika.

Záloha na pásky je v současnosti jediný plošně nasaditelný způsob jak uchovat dlouhodobě data pro archivaci/disaster recovery. Pokud firma chce mít data i za deset a více let, musí to dávat na pásky.

V ČR pásky používají všechny velké banky (netuším jak to má třeba řešení sberbank a další exoti), operátoři, velké průmyslové podniky (Škoda, ČEZ atd. atd.).

Není důležité jaké množství dat potřebuji zálohovat, jen chce počítat s tím, že cena za uložený TB na pásce exponenciálně klesá s množstvím dat. Znám ale podniky, kde zálohují stovky GB na pásky, jo jde to, stojí je to víc, ale přednostnosti jsou shodné.

aaa

« Odpověď #72 kdy: 09. 09. 2017, 11:30:13 »
Jinak rozdíly mezi LTO-6 a LTO-7 páskami jsou, ale dost minimální - jiná délka, odlišná tloušťka, ale matroš stejný, tak kde je nějaký šmirgl?
Prielom bol medzi LTO-5 a LTO-6. Niektore LTO-5 pasky su drsnejsie (problem sme nemali len my: http://www.backupcentral.com/forum/6/210027 http://www.reduser.net/forum/showthread.php?62329-Important-LTO-5-Media-Warning) a aspon nase LTO-5 hlavy pouzivaju materialy, ktore s tym vydrzia dlho. To neplati u LTO-6 a LTO-7 hlav pri praci s LTO-5 paskou.
LTO-6 a LTO-7 v nasich testoch spolu fungovali spravne.

Takový výrobce by ani nemohl mít na své mechanice logo LTO, ani ty pásky. Protože specka LTO _vyžaduje_, aby bylo možné bez problémů číst média z posledních tří generací (dnes tedy LTO-5, 6, 7) a zapisovat na média z posledních dvou generací (dnes LTO-6, 7). To je jedna z vlastností, která vedla k tomu, že se LTO tak dobře prosadilo - zákazníci mají jistotu, že vývoj bude kontinuální a že jim jeden krásný den nezbude jen spousta pásek, rozbitá mechanika a počítače, které již staré mechaniky nezvládají (třeba se úplně změní interface, nebudou drivery atd.)
Citanie a zapis funguju ako je predpisane, akurat sa hlavy zacnu rychlejsie kazit.

Milfaus

« Odpověď #73 kdy: 09. 09. 2017, 12:01:14 »
kde je nějaký šmirgl?

Já si myslím, že to koumák poplet a zaměnil používání čistících pásek pro první generaci s generací šestou.
Čistící pásky jsou totiž skutečně velmi mírně zbrazivní, ostatně musí z hlavy odstranit případné nečistoty.
Použití nevhodné čistící pásky by měl zabránit čip (každá páska obsahuje samotnou magnetickou pásku i "RFID čip"(sorry za nepřesnost).) Pokud se páska neidentifikuje jako korektní typ čistící pásky, neměla by se vůbec načíst, což je teorie, praxe je taková, že jsem v nouzi vyčistil LTO4 mechaniku čistítí páskou certifikovanou jen pro LTO1/2/3. Věřím, že tohle jedno vyčištění mechanice neublížilo, ale použití nevhodných čistítích pásek by mohlo mechaniku - z dlouhodobého hlediska zničit.

Koumák si to mohl splést i s životností médií, kdy médium nižší řady může vykazovat dřívější opotřebení v případě použití v mechanice nižší řady. Podle druhu LTO média má páska vydržet CCA!! (různé dle generace) asi 250 plných průchodů, tj. 250 plných čtení, 250 plných zápisů, 1 zápis a 254 čtení, 249 zápisů a 1 čtení...atd. Tento parametr v případě použití médií nižší řady v mechanice vyšší řady není garantován. Možná kvůli jinému mechanickému namáhání pásky. Ale dnes, kdy je většina pásek zapsána jen jednou a nikdy není přečtena, protože pro denní zálohování a obnovu jsou dostupné lepší způsoby, to asi nehraje roli. Je fakt, že pokud bych měl sadu pásek, které točím denně, zvolil bych pásky stejné generace a po roce/dvou je vyměnit, páska dá za tu dobu nějakých 80-90 cyklů, to je málo s ohledem na životnost pásky, ale ...

A ušetřit stovku?
https://www.mironet.cz/hp-ultrium-625-tb-lto6-data-tape+dp227704/
Já tam vidím tedy jiný rozdíl než ušetřit stovku:
https://www.ab-com.cz/sony-lto-ultrium-7-6tb-record-cap-ltx6000gn-_d1311205.html

Minimálně první rok-dva se někomu může vyplatit používat LTO6 média místo LTO7.

PS: Kompatibilita je -1 generace RW, -2 generace R

Milfaus

« Odpověď #74 kdy: 09. 09. 2017, 12:04:46 »

Co říkáš, je pořád blábol.
Problém BYLA média MAXEL v roce 2011.
Alespoň už víme, odkud se ten blábol vzal.
Jen pro informaci, blíží se rok 2018.