Má smysl používat zálohovací pásky?

aaa

Re:Má smysl používat zálohovací pásky?
« Odpověď #75 kdy: 09. 09. 2017, 13:30:28 »

Co říkáš, je pořád blábol.
Problém BYLA média MAXEL v roce 2011.
Alespoň už víme, odkud se ten blábol vzal.
Precitaj si aj druhy odkaz. HP hovori "Kupujte HP/Maxell, ostatne pasky nicia hlavy" a IBM hovori "Kupujte IBM/Fuji, ostatne pasky nicia hlavy". Kazdy hovori, ze mas pouzivat jeho pasky a nestane sa to pri rovnakej generacii hlavy. Novsia hlava je citlivejsia a nicia ju obidve LTO5.

Jen pro informaci, blíží se rok 2018.
V praci ocakavame, ze dnes dokazeme obnovit aj zalohy z roku 2011 z LTO5. Ty to ocividne nekacas. Kolko je teda podla teba planovana vydrz pasky?

Kdyby to žvást nebyl, výrobce by na to upozornil a vyjmul to ze záruk, které se na mechaniku vztahují.
Ukaz mi jedno oficialne upozornenie na niektore pasky a vynatie zo zaruk. Nepodrezu si pod sebou konar, ze ich mechaniky nezvladnu dlhodobo citat certifikovane pasky.

Milfaus

« Odpověď #76 kdy: 09. 09. 2017, 14:46:29 »
Plácl jsi blábol a snažíš se ho obhájit, diskuse s tebou postrádá smysl.

« Odpověď #77 kdy: 09. 09. 2017, 15:26:41 »
Plácl jsi blábol a snažíš se ho obhájit, diskuse s tebou postrádá smysl.

Pane Milfausi, nevím, jak je to s páskami a opotřebováváním mechaniky - zatím jsem vždy měl stejný level mechaniky i kazet. Ale co vím jistě je, že jste to Vy, kdo v diskusi má jeden jediný správný názor a názory všech ostatních jsou zbytečné, nebo bláboly.

Myslím, že většina lidí stejně používá kazety nejvyššího podporovaného levelu, a neuškodí, že si přečtou, že existuje přinejmenším podezření, že využívání zpětné kompatibility může mít negativní důsledky. Je pravda, že parametry jakosti (výdrže) jsou garantovány vždy v odpovídajícím levelu LTO - tedy na tomto postřehu něco být může.

Milfaus

« Odpověď #78 kdy: 09. 09. 2017, 16:00:05 »
Ale co vím jistě je, že jste to Vy, kdo v diskusi má jeden jediný správný názor a názory všech ostatních jsou zbytečné, nebo bláboly.

Já si zatím všiml jediného a sice že vy se snažíte na ostatní házet špínu stylem "jsi špatný manažer".
To jsem viděl u jednoho ubožáka z Prahy, který si hrál na big bosse a přitom okrádal zaměstnavatele braním provizí z nevýhodných zakázek. Tací lidé se považují za světáky a otřelé manažery. No. Ať tak nebo tak, váš názor po vašich opakovaných výpadech mi je u (_._) a považuji Vás za chudáka. AAA něco plácl a snažil se to obhájit, plácnutí bylo podložené špatně vysvětlenou zkušeností s medii Maxell, je to pochopitelné, že se člověk snaží obhájit i když obhájit neobhajitelné je prostě volovina. Ve Vašem případě vidím jen nafoukanost, aroganci a hloupost. Nic, co by mě obohatilo. 

TomBA

« Odpověď #79 kdy: 11. 09. 2017, 11:30:08 »
Tak tato debata o taru je celkem bezpředmětná... tar je udělanej přesně pro potřeby pásek (Tape ARchiver) a pásky jsou už x desítek let pořád stejný.
Pásky sú rovnaké, len objemy dát, súborové systémy, predstavy managerov, sieťové infraštruktúry firiem, hrozby straty dát či zakryptovania ..... sa zmenili.

« Odpověď #80 kdy: 11. 09. 2017, 14:50:30 »
Pásky sú rovnaké, len objemy dát,
Irelevantní - použitím nějakého kanónu místo taru se objem nezmenší.

súborové systémy
Irelevantní - filesystémy systémů, na kterých tar běží, umí docela dobře. A i kdyby neuměl, dá se zkombinovat s libovolným nástrojem třeba typu fsarchiver. Narozdíl od kanónu, kde to může být problém.

predstavy managerov
Ok. Manažer může mít představu, že když za něco vyplázne stovky tisíc, tak je automaticky v bezpečí. Ale to se nejspíš nezměnilo, spíš to bylo vždycky.

, sieťové infraštruktúry firiem,
Irelevantní. Tar běží na jednom konkrétním systému, síťová infrastruktura je mu ukradená. Potřebuje se případně jenom dobouchat na úložiště, což ten kanón za stovky tisíc musí taky. Data se nijak magicky  do cíle nedostanou.

hrozby straty dát
Hrozba ztráty dat je odjakživa stejná. Prostě se data ztratí :)

či zakryptovania ..... sa zmenili.
To je pravda, to je nová hrozba. Akorát nevím, v jakém smyslu jí kanón čelí líp než tar.

---
Když už bych chtěl řešením s tarem+skripty něco vyčítat, tak možná horší přehlednost a auditovatelnost. Ale ten systém, o kterém tady byla řeč, zjevně splňuje požadavky na něj kladený, takže je zjevně fit for purpose.
« Poslední změna: 11. 09. 2017, 14:52:13 od Mirek Prýmek »

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: 11. 09. 2017, 15:47:49 »
mohl by mi prosim nekdo strucne odpovedet jak je to ze zapisem na pasku (prepsani puvodniho, pokracovani za posledni zaznam) ?

dejme tomu ze mam prazdnou/smazanou kazetu a pres ssh na ni zapisu data:
tar zcvf -  Pictures | ssh root@192.168.6.2 "cat > /dev/st0"
kazetu NEpretocim a druhy den udelam:
tar zcvf -  Documents | ssh root@192.168.6.2 "cat > /dev/st0"

mel by se prepsat to puvodni? ocekaval bych ze ne
diky

Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Milfaus

« Odpověď #82 kdy: 11. 09. 2017, 15:49:44 »
Já už se tu do té diskuse nechtěl pouštět, ale asi by to chtělo ještě pár věcí uvést.

Pásky byly, jsou a budou vždy dosti neohrabané.
SSD se dá přirovnat k hubenému ťunťovi, co rejdí na městě na kole.
HD se dá přirovnat k tlustému a línému řidiči kamionu.
Pásku můžete srovnat se skládkou.
Pásková knihovna je pěkná věc, ale v zásadě to je jen jakési "kolečkové křeslo", bagr na skládce.

Když to jde, existuje celá řada lepších řešení.
Někomu může vyhovňovat zálohování do cloudu (nemám rád).
Jiný zálohuje na disky (do doby, než mu upadne disk s tou nejdůležitější zálohou).
Další zálohuje na iSCSI (do doby, než se na server dostane vir a iSCSI a další úložiště mu zašifruje).

IT má být líný natolik, aby všechno fungovalo a on si mohl čučet do monitoru a trollit na rootu nebo si programovat svůj "crack_3Dsexvilla.exe".

Právě poslední věc by mohla pásky z celého procesu vyloučit, ale nevylučuje.
Pásky se dají jednoduše nastavit tak, že o nich týden nebo čtrnáct dní nevíte a pak je odnesete pryč.
Nároky na bezpečnost dat stanovují různé požadavky, mimo jiné, aby byly zálohy na různých místech a tím se zajistili jakási vyšší bezpečnost záloh. Pásku prostě jednou za týden dáte někomu - pro tento účel vhodnému - a děj se vůle boží.
Pokud se něco semele a on ty zálohy ztratí, je to víc jeho problém než Váš, pokud byl tímto účelem pověřen (většinou HR/Finanční manažer/sám ředitel), je to stejné, jako kdyby se mu ztratily peníze nebo jakýkoliv jiný majetek.

Já tu pásky nikdy nehájil z hlediska "primární zálohy", ale jako dlouhodobé archivační médium.
Data mám na discích (iSCSI má svoje výhody / disk připojený přes SAMBA má menší) a když potřebuji něco obnovit, primárně sahám na nejdostupnější kopii, což je většinou Shadow Copy, pak ty iSCSI a o páskách nevím.

Pásky mi zajišťují to, že mám data v geograficky odlišné lokalitě (pokud nemůžete šupnout iSCSI mimo), mám důkazy o tom, že se zálohy vytváří (dokument o předání), mám důkaz o tom, že se i kontrolují (čtvrtletní audit) a mám v podstatě jistotu, že data mám. I kdyby blesk uhodil přímo do budovy a kabelem od antény (do některých serveroven jsou svedené antény od poskytovatele) sjel přímo do serverovny, kde by nadělal paseku, mám zálohu. Protože jí má finanční ředitel.

Jak to, že není záloha?
Když nebude záloha, je to průser můj i finančního ředitele.
Vymění se IT a finanční ředitel přiběhne a bude chtít pásku, tím je zajištěno, že se zálohy provádí i po výměně IT.
Přijde audit a já mám papír o tom, že se zálohy vytváří (předávám je proti podpisu) a mám zajištěnou jejich bezpečnost, splnil jsem všechny požadavky na zálohování kladené. (Pásky se mají šifrovat, to je důležité, protože by z firmy neměly odcházet nezašifrovaná data!!!)

V Automotive jsou podobné požadavky zcela běžné.
Zkoumá se, jestli budou zálohy i v případě, že se stane něco v serverovně (požár/vytopení/vykradení).

Proto tohle páskové knihovny rád:
  • Je zjevné, že se zálohy provádí?
  • Mohu dokázat, že se zálohy opravdu provádí? Nemyslím papírem, který si sám vytisknu a pěti tužkama podepíšu?
  • Probíhá tam křížová kontrola? (Dám pásku finančnímu řediteli vs Bzzzzz Bzzz mašina hučí, ale mlčí.)
  • Je tam dodržená kontinuita, tj. když mě někdo na hodinu vyhodí, budou zálohy probíhat pořád?
  • Je tam sdílená odpovědnost? Data bývají nejcennější firemní majetek, selhání jednoho člověka se musí vyloučit.

Samozřejmě, při auditu se dokazuje daleko víc věcí, ale výše je uvedený základ, který MUSÍ být dodržen - pokud máte firmu, pro kterou pracujete, alespoň trochu rádi.

Hlavně, ve firmě se děje nějaká velká akce, začíná vánoční/letní odstávka, proběhl audit, probíhá roční uzávěrka.
Vy přijdete do kanceláře ředitele a řeknete "Udělal jsem mimořádnou zálohu, tady na té pásce jsou data, dáme to do trezoru."

To nemá smysl dělat desetkrát ročně, ale jednou ročně to je výhodné.
Vedení si zvykne a při podobné události přijdou sami.
Zvyšuje to důvěru, je to takové malé "politikaření", ale čím vyšší budete mít důvěru, tím snáz dostanete peníze na to, co je potřeba. Malými kroky, kdy chráníte firmu, kdy se staráte o to, aby důvěra ve vás byla vysoká, posilujete svojí pozici.

Výhodné je to i v tom, že ty zálohy prostě máte.

Milfaus

« Odpověď #83 kdy: 11. 09. 2017, 15:50:59 »
dejme tomu ze mam prazdnou/smazanou kazetu a pres ssh na ni zapisu data:
tar zcvf -  Pictures | ssh root@192.168.6.2 "cat > /dev/st0"
kazetu NEpretocim a druhy den udelam:
tar zcvf -  Documents | ssh root@192.168.6.2 "cat > /dev/st0"

Nepřečetl sis moje posty.
Používáš zařízení rewind.

Milfaus

« Odpověď #84 kdy: 11. 09. 2017, 15:55:35 »
Jinak ve zkratce, po připojení pásky se "vlastně" objeví DVĚ zařízení.
Například st0 / nst0 a rozdíl v nich je ten, že zatímco první zařízení provede rewind na začátek pásky, druhé prostě skončí na daném místě.

Normálně by se tě zeptal, jestli nejsi trochu blbej, ale asi by to nemělo smysl viď. Ty bys řekl, že blbej nejsi a zeptal se, proč se ti to zařízení st přetáčí. ...se bojím.

Zkus si přečíst, moje posty i ten tutorial.
Doplním, že netuším, jestli ten tvůj bastl vytvoří správně EOF.

SSH je super, ale rychlost bývá dosti ořezená, což nemusí pásce vůbec vyhovňovat, páska potřebuje konstantní tok dat, tohle může data přikapávat dost pomalu a mechanika i páska budou trpět.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 11. 09. 2017, 15:56:05 »
Nepřečetl sis moje posty.
Používáš zařízení rewind.
nenasel jsem nic co by mi na tento dotaz odpovedelo, a pokud je opravdu takovy problem mi strucne odpovedet, tak vubec nechapu k cemu toto forum je
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Milfaus

« Odpověď #86 kdy: 11. 09. 2017, 16:06:50 »
vubec nechapu k cemu toto forum je

Nojo, to jsem si všiml :P

Víš, kdybych to nepsal ve dvou předchozích postech (někde na první a třetí stránce viz citát), tak bych ti rád odpověděl.
Jenže takhle to dráždí, v tom postu je to velmi dobře vysvětlené, v tom tutorialu tak a ty se na to stejně ptáš.
Tak jsi blbej nebo jsi to přehlédl? Četl jsi ten tutorial? Ty to z toho nechápeš?

Milfaus

« Odpověď #87 kdy: 11. 09. 2017, 16:09:09 »
ZAJDAN

Tohle si přečti:

Jinak ve zkratce, po připojení pásky se "vlastně" objeví DVĚ zařízení.
Například st0 / nst0 a rozdíl v nich je ten, že zatímco první zařízení provede rewind na začátek pásky, druhé prostě skončí na daném místě.

Normálně by se tě zeptal, jestli nejsi trochu blbej, ale asi by to nemělo smysl viď. Ty bys řekl, že blbej nejsi a zeptal se, proč se ti to zařízení st přetáčí. ...se bojím.

Zkus si přečíst, moje posty i ten tutorial.
Doplním, že netuším, jestli ten tvůj bastl vytvoří správně EOF.

SSH je super, ale rychlost bývá dosti ořezená, což nemusí pásce vůbec vyhovňovat, páska potřebuje konstantní tok dat, tohle může data přikapávat dost pomalu a mechanika i páska budou trpět.

Pak si přečti ty tutorialy a bude ti to myslím naprosto jasné.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #88 kdy: 11. 09. 2017, 16:11:47 »
prehlidl jsem ten tutorial...uz to ctu...dozvedel jsem se, ze musim za kazdej zaznam zapsat znacku neboli ten EOF a dalsi zaznam zapsat za to jinak to prepise ty puvodni...
diky

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 11. 09. 2017, 16:18:41 »
chapu to tedy dobre ze pokud:
-zapisu na pasku data a nepridam EOF -> paska zustane na pozici  a zacne se pretacet na zacatek az pri dalsim zapisu(prepise puvodni)
-zapisu na pasku data a     pridam EOF -> paska zustane na pozici  a zacne se pretacet na zacatek az pri dalsim zapisu a dle potreby pretoci na potrebnou znacku