Já už se tu do té diskuse nechtěl pouštět, ale asi by to chtělo ještě pár věcí uvést.
Pásky byly, jsou a budou vždy dosti neohrabané.
SSD se dá přirovnat k hubenému ťunťovi, co rejdí na městě na kole.
HD se dá přirovnat k tlustému a línému řidiči kamionu.
Pásku můžete srovnat se skládkou.
Pásková knihovna je pěkná věc, ale v zásadě to je jen jakési "kolečkové křeslo", bagr na skládce.
Když to jde, existuje celá řada lepších řešení.
Někomu může vyhovňovat zálohování do cloudu (nemám rád).
Jiný zálohuje na disky (do doby, než mu upadne disk s tou nejdůležitější zálohou).
Další zálohuje na iSCSI (do doby, než se na server dostane vir a iSCSI a další úložiště mu zašifruje).
IT má být líný natolik, aby všechno fungovalo a on si mohl čučet do monitoru a trollit na rootu nebo si programovat svůj "crack_3Dsexvilla.exe".
Právě poslední věc by mohla pásky z celého procesu vyloučit, ale nevylučuje.
Pásky se dají jednoduše nastavit tak, že o nich týden nebo čtrnáct dní nevíte a pak je odnesete pryč.
Nároky na bezpečnost dat stanovují různé požadavky, mimo jiné, aby byly zálohy na různých místech a tím se zajistili jakási vyšší bezpečnost záloh. Pásku prostě jednou za týden dáte někomu - pro tento účel vhodnému - a děj se vůle boží.
Pokud se něco semele a on ty zálohy ztratí, je to víc jeho problém než Váš, pokud byl tímto účelem pověřen (většinou HR/Finanční manažer/sám ředitel), je to stejné, jako kdyby se mu ztratily peníze nebo jakýkoliv jiný majetek.
Já tu pásky nikdy nehájil z hlediska "primární zálohy", ale jako dlouhodobé archivační médium.
Data mám na discích (iSCSI má svoje výhody / disk připojený přes SAMBA má menší) a když potřebuji něco obnovit, primárně sahám na nejdostupnější kopii, což je většinou Shadow Copy, pak ty iSCSI a o páskách nevím.
Pásky mi zajišťují to, že mám data v geograficky odlišné lokalitě (pokud nemůžete šupnout iSCSI mimo), mám důkazy o tom, že se zálohy vytváří (dokument o předání), mám důkaz o tom, že se i kontrolují (čtvrtletní audit) a mám v podstatě jistotu, že data mám. I kdyby blesk uhodil přímo do budovy a kabelem od antény (do některých serveroven jsou svedené antény od poskytovatele) sjel přímo do serverovny, kde by nadělal paseku, mám zálohu. Protože jí má finanční ředitel.
Jak to, že není záloha?
Když nebude záloha, je to průser můj i finančního ředitele.
Vymění se IT a finanční ředitel přiběhne a bude chtít pásku, tím je zajištěno, že se zálohy provádí i po výměně IT.
Přijde audit a já mám papír o tom, že se zálohy vytváří (předávám je proti podpisu) a mám zajištěnou jejich bezpečnost, splnil jsem všechny požadavky na zálohování kladené. (Pásky se mají šifrovat, to je důležité, protože by z firmy neměly odcházet nezašifrovaná data!!!)
V Automotive jsou podobné požadavky zcela běžné.
Zkoumá se, jestli budou zálohy i v případě, že se stane něco v serverovně (požár/vytopení/vykradení).
Proto tohle páskové knihovny rád:
- Je zjevné, že se zálohy provádí?
- Mohu dokázat, že se zálohy opravdu provádí? Nemyslím papírem, který si sám vytisknu a pěti tužkama podepíšu?
- Probíhá tam křížová kontrola? (Dám pásku finančnímu řediteli vs Bzzzzz Bzzz mašina hučí, ale mlčí.)
- Je tam dodržená kontinuita, tj. když mě někdo na hodinu vyhodí, budou zálohy probíhat pořád?
- Je tam sdílená odpovědnost? Data bývají nejcennější firemní majetek, selhání jednoho člověka se musí vyloučit.
Samozřejmě, při auditu se dokazuje daleko víc věcí, ale výše je uvedený základ, který MUSÍ být dodržen - pokud máte firmu, pro kterou pracujete, alespoň trochu rádi.
Hlavně, ve firmě se děje nějaká velká akce, začíná vánoční/letní odstávka, proběhl audit, probíhá roční uzávěrka.
Vy přijdete do kanceláře ředitele a řeknete "Udělal jsem mimořádnou zálohu, tady na té pásce jsou data, dáme to do trezoru."
To nemá smysl dělat desetkrát ročně, ale jednou ročně to je výhodné.
Vedení si zvykne a při podobné události přijdou sami.
Zvyšuje to důvěru, je to takové malé "politikaření", ale čím vyšší budete mít důvěru, tím snáz dostanete peníze na to, co je potřeba. Malými kroky, kdy chráníte firmu, kdy se staráte o to, aby důvěra ve vás byla vysoká, posilujete svojí pozici.
Výhodné je to i v tom, že ty zálohy prostě máte.