Má smysl používat zálohovací pásky?

Re:Má smysl používat zálohovací pásky?
« Odpověď #135 kdy: 06. 10. 2017, 21:45:34 »
No já se momentálně snažím rozchodit Bareos doma, aby mi zálohoval na pásku data z domácího win serveru. Už do toho čumím tři dny (myšleno konfigurace) a zatím nic moc pokrok. Asi to budu muset fakt všechno dočíst do konce a zkouknout YT videa taky do konce... :-)
Psal jsem, ze pro cloveka, ktery takovy typ zalohovani nikdy nevidel, je to trochu darda :) Ale imho stoji za to to prekousnout a pak mas nastroj na vsechno :)

Pokud bys umel rozumne popsat problem, treba bysme dokazali pomoct.

Libor

« Odpověď #136 kdy: 07. 10. 2017, 10:38:25 »
Na takovéto domácí žvýkání - co třeba backuppc? UI takové strohé, ale funguje to a základní konfigurace není nijak složitá. Nějakou podporu pro pásky jsem tam neviděl, ale to resim krátkým bash skriptem. Na doma (používám i ve firmě) dostačující.

« Odpověď #137 kdy: 07. 10. 2017, 13:30:34 »
Na takovéto domácí žvýkání - co třeba backuppc? UI takové strohé, ale funguje to a základní konfigurace není nijak složitá. Nějakou podporu pro pásky jsem tam neviděl, ale to resim krátkým bash skriptem. Na doma (používám i ve firmě) dostačující.

Myslím, že na domácí přežvýkání Windows Serveru je nejjednodušší nasadit Zálohování Windows (součást systému).

spacek

« Odpověď #138 kdy: 08. 10. 2017, 08:10:09 »
Vestavěné zálohování je taky varianta, chtěl bych však, aby zálohování prováděl jiný stroj než ten, jehož data chci uchovávat. Chci data přemísťovat metodou "pull", ne "push", druh D2D2T. Ze stroje s Debianem přes rsync na jeho lokální hdd dostanu, co potřebuju a tento jeho (nyní) lokální obsah budu podle nějakého schématu sypat na pásku. To je moje představa. No a na ten debianí stroj jsem nainstaloval bareos a snažím se ho rozchodit...

« Odpověď #139 kdy: 08. 10. 2017, 08:23:58 »
Vestavěné zálohování je taky varianta, chtěl bych však, aby zálohování prováděl jiný stroj než ten, jehož data chci uchovávat. Chci data přemísťovat metodou "pull", ne "push", druh D2D2T. Ze stroje s Debianem přes rsync na jeho lokální hdd dostanu, co potřebuju a tento jeho (nyní) lokální obsah budu podle nějakého schématu sypat na pásku. To je moje představa. No a na ten debianí stroj jsem nainstaloval bareos a snažím se ho rozchodit...

Z windows na debiana pomocí rsync, chápu to správně?

spacek

« Odpověď #140 kdy: 08. 10. 2017, 09:59:32 »

Z windows na debiana pomocí rsync, chápu to správně?
Ano. Buď přes mountnutá smb sdílení nebo na win stroji pojede CygWin. Nebo je to zcestná myšlenka?

« Odpověď #141 kdy: 08. 10. 2017, 10:49:53 »
Ano. Buď přes mountnutá smb sdílení nebo na win stroji pojede CygWin. Nebo je to zcestná myšlenka?

Síla zálohování Windows je v VSS (Volume Snapshot Service / Shadow Copy). Bareos ho využije jen okrajově, a rsync ho nevyužije vůbec. Hodně zjednodušeně řečeno: rsyncem zazálohujete jen neotevřené soubory.

A za to chcete navěsit právě poměrně sofistikovaný systém, jako je bareos.

Přijde mi to jako nevyrovnané řešení. V jednom místě možná moc slabé, a v jiném místě předimenzované.

Pokud bareos a pull (což je asi dobrá myšlenka), pak bych na Windows nainstaloval aspoň bareos-client.

Pokud na Windows serveru běžíte instanci SQL serveru nebo něco podobného, pak bych raději volil úplně jiný typ zálohování, protože se uscriptujete, aby to fungovalo dobře, a ukontrolujete, abyste měl v budoucnu jistotu, že to nezkolabovalo.

spacek

« Odpověď #142 kdy: 08. 10. 2017, 12:37:16 »
O systém win jako takový mi ani tak nejde. Používám ho doma jako úložiště (s pomocí Stablebit Drivepool) a potřebuju archivovat pouze uživatelská data. Bareos client už tam mám, připravený, až porozumím zbytku...
Ale díky za postřeh. S VSS moc zkušeností nemám, prý snad některý ransomware jej umí "zrušit"... Proto taky chci uložená data sosat odjinud, ze "spolehlivého" jednoúčelového stroje.

« Odpověď #143 kdy: 08. 10. 2017, 12:46:22 »
O systém win jako takový mi ani tak nejde. Používám ho doma jako úložiště (s pomocí Stablebit Drivepool) a potřebuju archivovat pouze uživatelská data. Bareos client už tam mám, připravený, až porozumím zbytku...
Ale díky za postřeh. S VSS moc zkušeností nemám, prý snad některý ransomware jej umí "zrušit"... Proto taky chci uložená data sosat odjinud, ze "spolehlivého" jednoúčelového stroje.

Tady jsme se nepochopili. VSS uchovává verze téhož souboru na disku v různých časových verzích, to ano. Dá se to využít k získání starších dat téhož souboru, to také ano. A je pravda, že ransomware tuto funkci vypínají, aby se nedalo dostat k nezašifrovaným datům před nákazou.

Prvotní účel VSS je ale jiný. Jde o to, že k souborům se tvoří snapshot, a zálohovací software pak zálohuje tento snapshot, který není aktuálně otevřený pro zápis. To nemá nic společného s tou první, funkcí, kterou ovlivňuje ransomware.

Pokud zálohujete jen soubory, které nikdo nemá otevřené pro zápis (nebo jen výjimečně), tak VSS nemusíte řešit.

Co Vám na bareosu nejde konkrétně? Něčím začněte, odpovědi se na to už najdou.