Teď si představte, že se zítra objeví nějaký SuperCoin nebo GalaxyCoin nebo já nevím jaký, který bude kvalitativně mnohem, mnohem lepší než BitCoin. Bude to prostě technologický skok, ne jenom nějaké vylepšení. Co to asi udělá s cenou vaších BitCoinů, když nemají žádný jiný "fundament" kromě důvěry v něho? Řekněte mi jediný důvod, proč by pak cena BitCoinu neklesla k nule?
Tak toho se nebojím, už dnes je spousta DECENTRALIZOVANÝCH a OTEVŘENÝCH KRYPTOměn, které jsou technicky daleko lepší než BTC, ale většina lidí jede setrvačností a novináři se ještě nová slůvka jako Monero, Zcash, ..... nenaučili. Na druhé straně, nebýt této setrvačnosti, tak by možná tolik nefungoval fenomén předem daného omezeného počtu bitcoinů.
Pro posouzení kvality krpytoměny je třeba si říct kterých parametrů si cenníme, pro mě jsou ta decentralizace a otevřenost klíčové.
Pokud by bitcoin mělo něco doopravdy ohrozit, tak by to muselo být něco jako rozdělenní internetu na alespoň dvě sítě nezanedbatelné velikosti, nebo objevení algoritmu pro zpětné odvození privátního klíče. Pak by ale bylo v pořádným průšvihu daleko více věcí, centralizovaných a státních, .... .
Před 20-ti lety jsem měl 5x nižžší plat než teď ale kupní sílu pociťuji stejnou, za 15 let bych měl jít do důchodu, jakou kupní sílu budou mít mé našetřené peníze ? za poslední 2 roky ukládám do BTC 1/20 svých přebytků a musím říct že se mi to zatím sakra vyplatilo. Jen při zastavení růstu bývám trochu nervozní :-) ale i kdyby ze dne na den klesl na polovinu, tak jsem stále v dost slušném plusu.
Za mě, bitcoin ano, ale sledovat vývoj a případně část zásob mít i jinde. Otázka je kde a jakou část.