Shimon
Mas pravdu, ta "vysoka matematika" nie je pre softveroveho vyvojara velmi potrebna. Ale rovnako tak nemusi softverovy vyvojar vediet, ako funguje kazda suciastka v pocitaci, ani sa nemusi zodrat pri xy projektoch za semester. Softverovy vyvojar potrebuje na to, aby bol dobry, najma prax, nie vysoku skolu. Tym nechcem povedat, ze nemas ist studovat nikam, urcite ti vyska toho vela da, ale ked ti skola da dostatok priestoru robit niekde na polovicny uvazok, tak by som nad tym naozaj silno uvazoval.
Bol som v prakticky rovnakej pozicii ako ty, gymnazista, elektro nula bodov, potreba najst si part-time job uz pocas studia - myslim, ze FI.MUNI bola ta najspravnejsia volba. Mozno by sa ti pacil obor Aplikovana informatika a rovnomenny studijny program - dost velke percento predmetov si mozes zvolit sam podla toho, co ta zaujima, plus patri do Zakladu II, cize ani matika tam nie je az taka narocna, len to chce poctivu priebeznu systematicku pripravu. Co sa tyka programovania, zas to nie je take strasne, mozes si napisat C, C++, Javu, .NET (plus seminare, ak chces ist hlbsie), ako bonus funkcionalne programovanie (Haskell), ktore sice dost ludi nezvlada, ale mohlo by ta zaujat; ja neviem, co viacej treba? Aj tak plati, ze ak sa niecomu z vymenovaneho chces venovat profesionalne, nema ta viest skola, ale ty sam - programovanie na skole nebude o tom, ze budes vyskilleny natolko, ze z kazdeho jazyka budes mat v hlave komplet referencny manual a budes schopny nakodit akukolvek profesionalnu aplikaciu, to by bol nezmysel. Samostudium a prax ti uz potrebne znalosti daju. Ano, je pravda, ze na FI si moc skupinovych projektov neuzijes, ale znova - mas moznost ist robit.
Na FIT.VUT by si sa kvoli elektro zo zaciatku dost trapil, aj ked zasa musim povedat, ze znalosti sa (na kazdej skole) po prvom, maximalne po druhom rocniku vyrovnaju, takze by som sa nebal, ze zostanes hendikepovany navzdy. Ja som FIT zavrhol kvoli tomu, ze nech som sa porozpraval s ktorymkolvek studentom ci absolventom FIT, negativnych informacii som vzdy pocul akosi viac ako od studentov FI; myslim, ze objektivne zhodnotenie bc. studia na FIT je napr. blog na stoyan.cz. Ked som od viacerych studentov FIT pocul, aby som isiel radsej na FI, mal som rozhodnute.
Hlavne to prosim nezacni brat tak, ze FIT je zamerana ciste na prax a na FI sa nedockas ineho, iba teorie.
K slovenskym skolam, nad FIIT.STU by som sa nezamyslal vobec, co som sa bavil s kamaratmi odtial, tak to v porovnani s ceskymi skolami doslova nema uroven. MatFyz nepoznam, nemusi to byt zla volba, ale vo vseobecnosti si myslim, ze ceske skolstvo je daleko popredu oproti slovenskemu. Blbeckov ako je megahu by som sa nebal, takych v CR stretnes naozaj minimum.