Zmigroval jsem na systemD

Gerda_R

Re:Zmigroval jsem na systemD
« Odpověď #90 kdy: 23. 03. 2017, 11:49:25 »
Takže znova, je žádoucí, aby byl SystemD tak komplexní, a aby SystemD init na sebe povinně nabalil i ten tetris?

Pred 2ma roky jste narikali, ze tam tetris neni. A ted placete, ze tam je?

https://www.root.cz/zpravicky/do-systemd-je-integrovana-nahrada-za-su/vlakno/1/

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 23. 03. 2017, 11:51:30 »
Takže znova, je žádoucí, aby byl SystemD tak komplexní, a aby SystemD init na sebe povinně nabalil i ten tetris?
Ne, není žádoucí, aby měl v sobě tetris. Osobně jsem pro miny nebo hada.

« Odpověď #92 kdy: 23. 03. 2017, 12:59:25 »
Takže když se nám otázka nehodí, tak ji označíme za špatnou? OK, tomu rozumím.
Ne, nerozumíte. Kde jsem psal, že se mi otázka nehodí? Nikde. Psal jsem, že ta otázka je špatně. Protože součástí té otázky je tvrzení, které není pravda. Takže se na ní nedá odpovědět.

Když se vás někdo bude ptát, proč je tráva modrá, taky mu těžko budete moci odpovědět na jeho otázku, a místo toho mu budete muset vysvětlit, že tráva je zelená.

Jinak to vysvětlení nevysvětluje co tvrdíš. A nikdo se nebaví o SystemD initu, ale o SystemD, jehož je SystemD init nedílnou součástí, což je jaksi jádro problému, viz původní dotaz.
Viz původní komentář, na který jsem reagoval. A tentokrát si ho doopravdy přečtěte:

300K řádků?
Není to na init system trošku moc?
O čem se tam píše, o samotném initu, nebo o celém systemd?

Takže znova, je žádoucí, aby byl SystemD tak komplexní
Pro mnohé je to žádoucí. A ničemu to nevadí. Takže je to OK.

aby SystemD init na sebe povinně nabalil i ten tetris?
Opět další lež, systemd init na sebe nic nenabaluje.

BoneFlute

• 2 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #93 kdy: 23. 03. 2017, 13:40:00 »
Takže když se nám otázka nehodí, tak ji označíme za špatnou? OK, tomu rozumím.
Ne, nerozumíte. Kde jsem psal, že se mi otázka nehodí? Nikde. Psal jsem, že ta otázka je špatně. Protože součástí té otázky je tvrzení, které není pravda. Takže se na ní nedá odpovědět.
Jenže ta otázka není špatně.

Když se vás někdo bude ptát, proč je tráva modrá, taky mu těžko budete moci odpovědět na jeho otázku, a místo toho mu budete muset vysvětlit, že tráva je zelená.
Samozřejmě, to máš pravdu. Jenže ona ta tráva skutečně je zelená, přestože tvrdíš, že je modrá.

aby SystemD init na sebe povinně nabalil i ten tetris?
Opět další lež, systemd init na sebe nic nenabaluje.
Hééj, pokud je možné používat pouze SystemD init, tak to je ale dobrá zpráva.

« Odpověď #94 kdy: 23. 03. 2017, 14:08:55 »
Jenže ta otázka není špatně.
Systemd init není komplexní. Takže otázka, která se ptá na komplexní systemd init, je špatně. Nebo mi sna dokážete odpovědět na otázku, proč je tráva modrá?

Jenže ona ta tráva skutečně je zelená, přestože tvrdíš, že je modrá.
Popletl jste si osoby a obsazení. Nebo snad dokážete napsat, co je na systemd initu komplexního?

Teď už zbývá jen vysvětlit tu záhadu, proč systemd pořád kritizuje někdo, kdo o něm nic neví.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #95 kdy: 23. 03. 2017, 14:28:23 »
Teď už zbývá jen vysvětlit tu záhadu, proč systemd pořád kritizuje někdo, kdo o něm nic neví.
To je super mít tu odborníka na sD. Toho využiju a zeptám se na přímo. Jak použít pouze sD init, bez jakýchkoliv dalších částí sD?

« Odpověď #96 kdy: 23. 03. 2017, 14:43:48 »
Jak použít pouze sD init, bez jakýchkoliv dalších částí sD?
Zkompilujete si ho a nainstalujete. Jako kterýkoli jiný OSS.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #97 kdy: 23. 03. 2017, 16:02:47 »
Jak použít pouze sD init, bez jakýchkoliv dalších částí sD?
Zkompilujete si ho a nainstalujete. Jako kterýkoli jiný OSS.
No ale tam chybí první krok. Vykostit kraviny, zalepit po nich díry a pak az kompilovat. Jinak aby bylo jasno, nic proti sD jako initu nemam, i když po něm nijak netoužím. V initech je dlouhodobe bordel a jeden navíc nikomu neublíží a třeba se i hodí, ale problem je prave v tech dalších kusech, který bori některé dlouho fungující principy a bez kterých se to neobejde. Byt to hromada samostatných a samostatne fungujicich nástrojů, tak je to cajk.

DareBack

« Odpověď #98 kdy: 23. 03. 2017, 16:39:45 »
Najprv to vyskusaj a potom bud mudry. Je to modularne ako kernel.

« Odpověď #99 kdy: 23. 03. 2017, 16:46:56 »
Jakým způsobem se to přeloží pro kernel bez cgroups?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #100 kdy: 23. 03. 2017, 16:58:28 »
No tak si to nejdřív vyzkoušej a potom buď moudrej, protože modulární to sice je, ale modularita je založená na vlastním API, který se ještě rok zpátky měnilo pod rukama, takže nahradit jakoukoliv součást znamenalo, že na to musel člověk něco ohýbat a měl téměř stoprocentní jistotu, že se mu to s příští aktualizací sD rozbije. Jak moc se mění teď nevím a je mi to tak nějak jedno, sD trpím tam kde musím a tam kde nemusím sice nakonec taky asi přejdu, ale doufám, že se do té doby vyřeší některý nechutnosti. Jinak, dřív si člověk mohl vybrat z několika kvalitních syslogů, cronů, time daemonů a nevím, čeho dalšího, ale dnes už smolíček. To by to totiž někdo musel upravit tak, aby se z toho sD nepokakal.
Jinak poslední skvělá zkušenost se sD na SLES12: instalace jednoho moc fajn komerčního softu rozhodila /etc/group a vyhodila z toho jednu skupinu, která tam byla pro sD. Tohle chyba sD nebyla a nevyčítám mu, že to nerozdejchal, ale to jak to nerozdejchal - bez jakékoliv viditelné chyby se do nekonečna snažil načíst jakousi kravinu. Žádná chyba, žádná recovery konzole, prostě asi 2 hodiny čekal na službu, která měla nastavenej timeout na 90 vteřin!!! No sorry jako... 

« Odpověď #101 kdy: 23. 03. 2017, 17:06:22 »
Jakým způsobem se to přeloží pro kernel bez cgroups?

A jak se to zkompiluje bez pocitace? A jak pro Windows?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #102 kdy: 23. 03. 2017, 17:40:20 »
A jinak, abych jen nehejtoval, udělat pořádek v initu je zajisté záslužná činnost, ale sD má dva zásadní problémy:
1. banda tupých hlav ho procpala do mnoha dister v době, kdy by to příčetný vývojář označil jako alpha verzi (momentálně bych to nazval betou, maximálně RC)
2. vývojáři v čele s LP jsou arogantní hajzlíci, kteří nejsou schopní normální diskuze a v rámci svého supr čupr agilního vývoje jsou schopní ze dne na den rozbít léta fungující věci, je jim to u míst, kde záda ztrácejí svoje pěkné jméno a pak kopou kolem sebe, že se mají ostatní přizpůsobit

No a pak je tu další problém a to jsou další retardovaní vývojáři, kteří aby nemuseli náhodou napsat pár řádek kódu navíc, tak raději vytvoří mnohdy zcela zbytečné závislosti na sD. Občas mám pocit, že se z Linuxu stává windows ENT (eště novější technolodžy). A takhle to dopadá, když se do komunitního projektu začne cpát nepřiměřené množství komerčních subjektů prosazujících svoje zájmy (zisk).

jose

« Odpověď #103 kdy: 23. 03. 2017, 18:13:25 »
A jinak, abych jen nehejtoval, udělat pořádek v initu je zajisté záslužná činnost, ale sD má dva zásadní problémy:
1. banda tupých hlav ho procpala do mnoha dister v době, kdy by to příčetný vývojář označil jako alpha verzi (momentálně bych to nazval betou, maximálně RC)
2. vývojáři v čele s LP jsou arogantní hajzlíci, kteří nejsou schopní normální diskuze a v rámci svého supr čupr agilního vývoje jsou schopní ze dne na den rozbít léta fungující věci, je jim to u míst, kde záda ztrácejí svoje pěkné jméno a pak kopou kolem sebe, že se mají ostatní přizpůsobit

No a pak je tu další problém a to jsou další retardovaní vývojáři, kteří aby nemuseli náhodou napsat pár řádek kódu navíc, tak raději vytvoří mnohdy zcela zbytečné závislosti na sD. Občas mám pocit, že se z Linuxu stává windows ENT (eště novější technolodžy). A takhle to dopadá, když se do komunitního projektu začne cpát nepřiměřené množství komerčních subjektů prosazujících svoje zájmy (zisk).

+1

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #104 kdy: 23. 03. 2017, 18:23:33 »
Jak by mohl systemd vyřešit, že v distru A je knihovna verze X a v distru B verze Y?

Jednoduse. Pote, co zdola Tetris, Solitaire, jadro a dalsi veci, zautici na knihovny. Ty budou prichazet pouze v Poetteringove verzi, coz bude dusledne kontrolovane pri bootu podle digitalniho podpisu. System s nedovolenymi knihovnami odmitne bootovat a bude nutna reinstalace.