Zmigroval jsem na systemD

MP

Re:Zmigroval jsem na systemD
« Odpověď #120 kdy: 24. 03. 2017, 09:37:28 »
No a pak je tu další problém a to jsou další retardovaní vývojáři, kteří aby nemuseli náhodou napsat pár řádek kódu navíc, tak raději vytvoří mnohdy zcela zbytečné závislosti na sD.

Par radek kodu. Ano, pro kazdou distribuci jine radky, kazdy program vlastni radky, proc si vlastne ti vyvojari nepisou rovnou vlastni obsluhu fs, vlastni obsluhu netstacku, vlastni obsluhu shellu...

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #121 kdy: 24. 03. 2017, 10:17:55 »
No a pak je tu další problém a to jsou další retardovaní vývojáři, kteří aby nemuseli náhodou napsat pár řádek kódu navíc, tak raději vytvoří mnohdy zcela zbytečné závislosti na sD.

Par radek kodu. Ano, pro kazdou distribuci jine radky, kazdy program vlastni radky, proc si vlastne ti vyvojari nepisou rovnou vlastni obsluhu fs, vlastni obsluhu netstacku, vlastni obsluhu shellu...
He? Pro každou distribuci jiné řádky? Tím asi narážíš na init, což je zcela irelevantní, protože nejde o závislosti na initu, kterej je v podstatě každýmu softu, potažmo jeho vývojářům, úplně u zadku, ale jde o závislosti na tom bordelu kolem.
A proč si nepíšou vlastní obsluhu všeho možnýho? To jako toho, co dělá jádro, což je jaksi z principu povinná závislost (a nemusí to být jen Linux) a co zvládnou s pomocí standardních knihoven? Závislosti na sD se dá vyhnout, což má dost zásadní vliv na možnost zkompilování a používání aplikace na jiném OS a většinou je to tak moc práce, že pokud ten SW používá víc lidí, vždy se najde někdo, kdo z něj tu závislost vytluče. Takže je otázka, jestli není lepší naspat SW rovnou bez závislosti na sD, případně sD mít jen jako nepovinnou možnost, pokud to přinese nějakou výhodu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #122 kdy: 24. 03. 2017, 10:22:42 »
komerce vyzaduje pravidla a spoleh

Ano, a to presne zaruci systemd: :-D

Citace
No a pak tu mame jeste jine unixy - bsd (oblibeny u sitaru), macos (oblibeny u vyvojaru a grafiku) a treba takove Haiku (ex beos). Ty fragmentaci na desitky dister netrpi a tam podobne schizma jako prinesl systemd nehrozi.

Bohuzel u Haiku a dalsich nehrozi ani dobra HW podpora a dostatek aplikaci.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #123 kdy: 24. 03. 2017, 10:28:41 »
No a diky bohu za to, ze se tam ty komercni subjekty cpou. Jinak bysme skoncili se systemem, na kterem by se mohla vyucovat historie operacnich systemu.

Aby se podle Linuxu se systemd jednou nevyucovala historie slepych cest, ktere vedou do totalni p​r​d​ele, ze ktere neni navratu.

Kim

« Odpověď #124 kdy: 24. 03. 2017, 10:42:54 »
Ptaji se vnoucata JardyP.
- Dedo a kdy jsi presel na systemd ?
- Ale jdu si tak vlakem v kupe, na kolenou notas. Proti mne sedi Kim Kardashian a rekla, ze kdyz nainstaluji systemd a vylizu ji pekac tak mi da tenle zlaty prsten!

tnr

« Odpověď #125 kdy: 24. 03. 2017, 10:51:43 »
Aby se podle Linuxu se systemd jednou nevyucovala historie slepych cest, ktere vedou do totalni p​r​d​ele, ze ktere neni navratu.

To vis ze jo, Jardo :-D Pokracuj ve svem vlhkem snu :-D

PetrM

« Odpověď #126 kdy: 24. 03. 2017, 11:13:54 »

Zajímalo by mě, zda existuje nějaká metodika, který by vytvořila něco jako "zaručený" software. Tak nějak bych stále věřil spíše hw řešení (systém zpětných brzd etc).

Spousta příležitostí, aby se něco pokazilo: šváb, kabeláž, sw...

To normy věří HW taky, například motor není vypnutý, pokud (na 400V) nejsou kontakty 3mm od sebe. Takže frekvenční měnič není problém, jeho řízení po CANu nebo MODBUSu není problém, ale před ním stykač s ovládáním z PLC a u toho ještě bezpešnostní modul...

Jinak kde o něco jde, tam jsou dva systémy s inverzní logikou. Když situaci vyhodnotí stejně (jeden musíš, druhý smíš), tak se to teprve zapne. A když jeden vyhodnotí musíš a druhý nesmíš, vypne stykač...

Nebo se třeba porovnávají tři identický systémy. Stejný výsledku OK, jeden dá jiný výsledek a vypadne obsluze warning, všechny tři se liší a systém se odstaví. Atd. Na VUT jsme na tyhle finty, výpočty spolehlivosti, zálohy, záskoky atd. měli extra předmět a bylo to docela zajímavý.

Duff

« Odpověď #127 kdy: 24. 03. 2017, 12:10:02 »
Cca před rokema půl se mi na notebooku Debian Jessie po jednou updatu system tak rozsypal, že šlo nabootovat jen do singleuser režimu pře sysv skripty. Tehdy jsem se tak naštval, že šel z notebooku do háje.

Cca před rokem jsem měl problém s OpenSuse (nevím přesně verzi, ale byla to nějaká tehdejší stable) na vmware esxi, kde po restartu někdy naběhla a někdy nenaběhla sít. Díky bohu jsem to musel jen nainstalovat, tak nevím jak to vyřešili.

YF

« Odpověď #128 kdy: 24. 03. 2017, 12:18:33 »
Cca před rokema půl se mi na notebooku Debian Jessie po jednou updatu system tak rozsypal, že šlo nabootovat jen do singleuser režimu pře sysv skripty. Tehdy jsem se tak naštval, že šel z notebooku do háje.

Cca před rokem jsem měl problém s OpenSuse (nevím přesně verzi, ale byla to nějaká tehdejší stable) na vmware esxi, kde po restartu někdy naběhla a někdy nenaběhla sít. Díky bohu jsem to musel jen nainstalovat, tak nevím jak to vyřešili.
... smarja co to je za smutnej pribeh synku...

Trupik

« Odpověď #129 kdy: 24. 03. 2017, 12:36:50 »
Muzete najit Slackware skanzen nebo Gentoo gheto, ale na produkci to nema nikdo.
Ja mám Gentoo skoro na všetkých produkčných serveroch (okolo 20 kusov). Málokedy sa stane, že by s tým bol nejaký problém. Ide mi to stabilnejšie a dlhodobo udržateľnejšie, než všetky ostatné distribúcie, ktoré som kedy skúšal. A samozrejme, SystemD tam nemám. Skúšal som ho vo virtuáli a neprišlo mi, že by to malo jedinú výhodu pre moje účely.

Martin

« Odpověď #130 kdy: 14. 05. 2017, 14:50:50 »
No po dvou mesicich zmigrovano dalsich 20 servru, vsechno funguje jak ma. U tech zmigrovanych drive zadny problem a celkove tak nejak se mi zda, ze mam mene prace s administraci. Je to proste dobre, neni se treba toho prechodu obavat.

SB

« Odpověď #131 kdy: 17. 05. 2017, 11:14:50 »
Neni treba jit daleko, taky doma mame "a", "nebo" anebo "anebo" :D
Viz jazykovy koutek http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/322944

Obávám se, že to soudruh Prošek nevysvětlil dobře či přesně. Spojka "nebo" se dá použít ve významu slučovacím, kdy platí alespoň jeden ze spojovaných členů, ale klidně i všechny (to je to, o co se tu někteří marně snaží s odkazem na nějakou zzadekenou angličtinu), nebo ve významu vylučovacím, kdy platí jen jeden z členů, pak ale musí před "nebo" být čárka.

Sten

« Odpověď #132 kdy: 17. 05. 2017, 11:37:50 »
Obávám se, že to soudruh Prošek nevysvětlil dobře či přesně. Spojka "nebo" se dá použít ve významu slučovacím, kdy platí alespoň jeden ze spojovaných členů, ale klidně i všechny (to je to, o co se tu někteří marně snaží s odkazem na nějakou zzadekenou angličtinu), nebo ve významu vylučovacím, kdy platí jen jeden z členů, pak ale musí před "nebo" být čárka.

Krásná ukázka použití ve významu vylučovacím  ;D

SB

« Odpověď #133 kdy: 17. 05. 2017, 12:39:19 »
Chtěl jsem jít příkladem. ;)

Uzel

« Odpověď #134 kdy: 17. 05. 2017, 21:59:04 »
Takže ukončete jazykové nebo pindíkoměrné okénko, nebo se systémdé nesouvisí.