Zmigroval jsem na systemD

zerber

Re:Zmigroval jsem na systemD
« Odpověď #60 kdy: 22. 03. 2017, 15:51:35 »
Na CentOSu vidím verzi 219: http://mirror.centos.org/centos/7/updates/x86_64/Packages/

Centos = RHEL = LTS. Verze jsou zmrazeny od data vydani po dobu podpory a backportuji se jenom bugfixy (momentalne aktualni tusim 30ta komiplace). Kdyz chces novoty tak mas Fedoru nebo kompiluj src.rpm sam.

« Odpověď #61 kdy: 22. 03. 2017, 15:59:32 »
Centos = RHEL = LTS. Verze jsou zmrazeny od data vydani po dobu podpory a backportuji se jenom bugfixy (momentalne aktualni tusim 30ta komiplace). Kdyz chces novoty tak mas Fedoru nebo kompiluj src.rpm sam.
No dyť. Řeč byla o RHELu, ne o Fedoře.

Inkvizitor

« Odpověď #62 kdy: 22. 03. 2017, 15:59:46 »
Závěr: Stačilo by místo fušérského "AND/OR" napsat pouze "nebo".

Nestacilo. Lomitko tam znaci, ze plati jedno nebo druhe, Tedy ne "nebo", ale "bud, anebo". Tedy slozi server nebo znici data nebo udela oboji.
Matematika (obzvláště logika) asi není tvoje silná stránka, co?

Sice jste s kolegou asi silni v logickych operacich, nicmene and/or se konkretne v anglictine pouziva bezne a to ne proto, ze je mluvci ignorant, ale prave proto, ze nebo se casto v prirozenem jazyce uziva ve smyslu "exclusive or" a on chce zduraznit, ze ma na mysli i splneni obou moznosti najednou.

zerber

« Odpověď #63 kdy: 22. 03. 2017, 16:30:51 »
Neni treba jit daleko, taky doma mame "a", "nebo" anebo "anebo" :D
Viz jazykovy koutek http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/322944

zerber

« Odpověď #64 kdy: 22. 03. 2017, 16:38:32 »
No dyť. Řeč byla o RHELu, ne o Fedoře.

No ale to neznamena, ze "vydejte sedmicku az bude systemd stabilni" ale proste "dnes mame deadline posledni bety RHEL7, tak posledni otestovanou kompilaci systemd zmrazte a pujde ven". V dobe vydani RHEL7 byla z relativne poslednich release tagu githubu. To, ze ma dnes dva roky je vec LTS, ne toho ze novejsi jsou spatne :-) Stejny je to v RHEL treba u kernelu, apache atd.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 22. 03. 2017, 18:17:52 »
Matematika (obzvláště logika) asi není tvoje silná stránka, co?

Zkus neaplikovat matematickou logiku na hovorovou rec. Mohlo by se ti stat, ze se nedomluvis v pekarne, az budes chtit koupit pet housek.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 22. 03. 2017, 18:31:10 »
To se pak bude SW portovat uplne levou zadni.

To ale neni problem uplne autoru systemd, ze ne ?:-)
Navic ze by s portovanim SW byly nejake extra problemy se rici neda - SW ktery skutecne striktne vyzaduje systemd zas tolik neni....

To jejich problem mozna neni, ale je to problem tech, co to portuji. System si hraje na vic, nez jen init a dela to tak blbe, ze cpe do systemu vselijake logind namisto existujicich zalezitosti a podnecuje vznik zavilosti na sobe samem. Zatim je to Gnome, otazka je, co to bude zitra. Abychom se nahodou nedockali toho, ze na systemd zacnou zaviset i aplikace, coz by bylo uplne v p​r​d​e​li. Autori systemd jaksi hledi vpred ku svetlym zitrku, kdy systemd bude delat temer vse a zaviset na nem bude zbytek, ale jaksi by si meli uvedomit, ze nejsou v systemu sami, ale ze v nem bezi i programy nekoho jineho.

Abychom se jednou nedockali toho, ze na systemd bude zaviset i ls, pokud nebudeme muset rovnou psat systemd-ls.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #67 kdy: 22. 03. 2017, 18:44:28 »
Neni treba jit daleko, taky doma mame "a", "nebo" anebo "anebo" :D
Viz jazykovy koutek http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/322944

coz ale je irelevantni vzhledem k formulaci "nejnevhodnejsi chvili slozi server AND/OR znici data"
protoze to znamena ze muze nastat samostatne jedna situaci, druha situace, nebo obe situace dohromady, naproti tomu to tve "anebo" obe situace dohromady vylucuju, viz i na odkazu kterej si postoval:
V případech, kde uvádíme různé alternativy řešení, které nemohou nastat zároveň, tedy dojde vždy jen na jednu z nich, můžeme použít spojky nebo a anebo

takze jsi to bud necetl a/nebo ses blbej ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 22. 03. 2017, 19:14:55 »
Panove, opuste tu jazykovedu, drzte na mysli cil teto diskuse. A to je nadavani na systemd. ;-)

YF

« Odpověď #69 kdy: 22. 03. 2017, 20:12:44 »
Tak jsem zmigroval nasich 6 debianu na systemD ...
... tos nemel delat ...

Majzlik

« Odpověď #70 kdy: 22. 03. 2017, 21:39:30 »
Abychom se nahodou nedockali toho, ze na systemd zacnou zaviset i aplikace, coz by bylo uplne v p​r​d​e​li. Autori systemd jaksi hledi vpred ku svetlym zitrku, kdy systemd bude delat temer vse a zaviset na nem bude zbytek, ale jaksi by si meli uvedomit, ze nejsou v systemu sami, ale ze v nem bezi i programy nekoho jineho.
Aleluja ze jsi na to prisel. Vzdyt o to nam uz snad desetileti jde. Vnest do bordelu a chaosu desitek dister nejaky rad. Jako programator dlim slava Potteringu na vysosti, ze rozdelil svet linux na dva tabory. Normalni se systemd kde se muzu spolehnout na jeho API stejne jako na API kernelu a obstarozni svet bez systemd kde se nemuzete spolehnout na nic. Doby kdy zdrojak z githubu je nutno prehnat 10ti debian patches aby to vubec slo nahodit do systemu budou jiz brzo za nama. Protoze o tuto "radost" nas nastesti odbremeni maintaneri systemd v distru.

Jestli ste nazoru, ze svet linuxu je v poradku tak to teda neni. Proto vznikaji blbosti typu flatpack protoze autor SW chce aby to bezelo na kazdem linuxu ne na vuli/zvuli maintaineru balicku kde-ktereho distra a jeho nazoru ktere liby v jake verzi jsou ty svate. I takove prkotiny systemd vyresi.

Zakladni kamen dister je porad kernel. Pak uz dneska kamen druhy - systemd. Neni co resit, budoucnost je jasna. Muzete kritizovat nejake detske bolistky nasazeni v minulosti ale to je asi vse. I ty jednou zmigrujes  8)

Citace
Abychom se jednou nedockali toho, ze na systemd bude zaviset i ls, pokud nebudeme muset rovnou psat systemd-ls.
Porad si tam muzes nainstalovat nejake starozitne gnu utils a prefixnout je g-ckem. A budes mit gls no. Appliste to maju uz leta, ze brew alternativy jsou prefixovany g-ckem a nevzrusuje je to :)

BoneFlute

• 2 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 23. 03. 2017, 03:14:28 »
Aha. A je zadouci, aby init byl komplexni? Aby navic nebyl init, ale nabalil na sebe kdeco, vcetne Tetris a firewallu?

SD neni (jen) init, ale komplexni zaklad userspace systemu, takze tento argument je irelevantni.
To není odpověď na otázku.

Otázka zněla, zda je to žádoucí. Co je SD zač všichni ví (ať už v dobrém, či zlém).

« Odpověď #72 kdy: 23. 03. 2017, 07:19:02 »
Aha. A je zadouci, aby init byl komplexni? Aby navic nebyl init, ale nabalil na sebe kdeco, vcetne Tetris a firewallu?

SD neni (jen) init, ale komplexni zaklad userspace systemu, takze tento argument je irelevantni.
To není odpověď na otázku.

Otázka zněla, zda je to žádoucí. Co je SD zač všichni ví (ať už v dobrém, či zlém).
Je to vysvětlení, proč je ta otázka špatně. Systemd init není komplexní. Ve skutečnosti je jednodušší, než SysVinit. Na rozdíl od něj totiž dělá právě jenom to, co musí dělat proces s PID 1.

« Odpověď #73 kdy: 23. 03. 2017, 07:19:25 »
Jestli ste nazoru, ze svet linuxu je v poradku tak to teda neni. Proto vznikaji blbosti typu flatpack protoze autor SW chce aby to bezelo na kazdem linuxu ne na vuli/zvuli maintaineru balicku kde-ktereho distra a jeho nazoru ktere liby v jake verzi jsou ty svate. I takove prkotiny systemd vyresi.
Jak by mohl systemd vyřešit, že v distru A je knihovna verze X a v distru B verze Y?

« Odpověď #74 kdy: 23. 03. 2017, 07:40:37 »
No ale to neznamena, ze "vydejte sedmicku az bude systemd stabilni" ale proste "dnes mame deadline posledni bety RHEL7, tak posledni otestovanou kompilaci systemd zmrazte a pujde ven". V dobe vydani RHEL7 byla z relativne poslednich release tagu githubu. To, ze ma dnes dva roky je vec LTS, ne toho ze novejsi jsou spatne :-) Stejny je to v RHEL treba u kernelu, apache atd.
Jasný. Tak bys mohl přestat vyvracet něco, co jsem netvrdil, a koukněme se na to prakticky:

Kód: [Vybrat]
$ mkdir /tmp/nejotestovanejsi-sw-na-linuxu
$ cd /tmp/nejotestovanejsi-sw-na-linuxu
$ wget http://vault.centos.org/7.0.1406/os/Source/SPackages/systemd-208-11.el7.src.rpm
$ rpm2cpio systemd-208-11.el7.src.rpm | cpio -idmv
$ ls -l *.patch | wc -l
232

Kód: [Vybrat]
$ mkdir /tmp/uplne-stejny-pripad
$ cd /tmp/uplne-stejny-pripad
$ wget http://vault.centos.org/7.0.1406/os/Source/SPackages/kernel-3.10.0-123.el7.src.rpm
$ rpm2cpio kernel-3.10.0-123.el7.src.rpm | cpio -idmv
$ ls -l *.patch | wc -l
3

...a teď si prosím znovu přečti, co jsem říkal.

EDIT: sorry, nekorektní srovnání - kernel je už opatchovaný uvnitř. No nic, každopádně 232 patchů systemd je i tak výmluvných.
« Poslední změna: 23. 03. 2017, 07:43:26 od Mirek Prýmek »