Kdyby byla běžná pracovní doba 6 hodin, tak by se to dalo v klidu vydržet, tedy nepřetržitě pracovat, ale opravdu nebudu 8 hodin v kuse jak dement cvakat do klávesnice, mám snad právo na chvilku rozptýlení a nebo jsem otrok?
Kdo hovoří o osmihodinové nonstop práci? Nárok na přestávku (případně přestávky) máte už ze zákoníku práce. Navíc by mě dost překvapilo kdyby jakákoliv firma sledovala využití internetu zaměstnanci, pokud nemá problém s tím že se zaměstnanci desítky procent pracovní doby flákají při soukromém brouzdání webu.
Spousta věcí je technicky vzato proti pravidlům, ale v malém rozsahu se tolerují. Je rozdíl když použijete pracovní kopírku na zkopírování jedné stránky, a když si nosíte do kanceláře pravidelně knihy na okopírování (ano, viděl jsem takové případy, kopírovali knihy pro sebe i své známé). V tom druhém případě můžete čekat že se zaměstnavatel bude bránit, dotyčného chytí a vyhodí. Podobně je rozdíl pokud služební mobil občas použijete k soukromým účelům (zvlášť pokud se vejdete to paušálu), a když z něj denně voláte příbuzným do USA. Opět v tom druhém případě čekejte postih.
Mimochodem samostatným problémem jsou krádeže na pracovišti. Pokud si domů odnesete propisku, nikdo to řešit nebude. Pokud zaměstnanec hotelu krade froté ručníky, kus za pár set Kč, v počtu desítek za měsíc, tak to zaměstnavatel jistě také bude řešit. A když se lihovarníkovi ztratí 40% produkce ještě než opustí závod, tak pochopitelně nainstaluje kamery a rozdá hodinové výpovědi, dost možná i podá trestní oznámení.
Takže nakonec je to všechno o přiměřenosti. Neznám firmu, která by chtěla zaměstnance bezdůvodně šikanovat. Ale když je problém, musí se řešit, i když to bolí.