Cílem programátora není psát rozsáhlé molochy. Nejsem placen za řádky, ale za výsledek. Když je má aplikace 100× rychlejší než aplikace konkurenta, tak jsem spokojen dvojnásobně.
Vy mozna, ale zakaznik zaplati treba za 10x vice hodin, nez kdyby to nekdo udelal v Jave. Navic podle dost lidi ve velkych aplikacich je Java pomalejsi pouze o 0-1x nez C++, ale za vyvoj Javovske verze zakaznik zaplati zlomek penez (vyviji se velmi rychle, skoro vse je standardizovane, zajete nastroje, Java programatori na kazdem rohu) a je to pak snazsi na udrzbu (tusim ze u C++ byly problemy s konvencemi - knihovnami a programatory a napr. stylem pointeru, vse slo resit [a resilo se] mnoha zpusoby v jedne code base; v Jave mate zajete velke knihovny, ktere se pouzivaji na ty molochy, v C++ myslim takoveho nic ani neni). Pokud zvolite spatny nastroj (PHP, C, assembler) a sice dosahnete vyssiho vykonu, ale za cenu napr. o rad vice hodin, tak jste spokojen vy, ne nutne zakaznik. Co tak sleduji vyvoj projektu v Jave, tak vykon se resi spise spravnym navrhem, vhodnymi knihovnami, nastavenim db, optimalizaci dotazu a velmi vyjmecne se meri kazda instrukce a spada se k optimalizaci na urovni bytekodu. Nikdy jsem nevidel, ze by to nekdo resil prepisem do C++. IMO to bude tim, ze takovy vykon potrebuje jen par gigantu na planete, vetsina malych a strednich firem si vystaci s tim, ze to funguje a kdyztak poridi silnejsi zelezo za par supu, protoze se proste nevyplati to cpat do optimalizaci na urovni SW.
Jestli jsem to pochopil správně, tak nailgun je server. To nepotřebuji.
Protoze nemate 2Kc na pamet? Pak tedy nepiste hlouposti, ze v Jave by ten plugin nesel napsat, protoze to pomalu startuje, kdyz by ten start Javovskeho programu mohl byt skoro o rad rychlejsi nez standardni interpret PHP.
Z použitelných nástrojů mi tedy zbývá Perl a Haskell + pár dalších, které jsi neměřil, ale také dávají dobré výsledky.
Kdyz mate poradne IDE, tak mate neco ala live templaty z IDEA a neni potreba zadny dalsi plugin, ktery si musite sam psat. Podle me jen resite neexistujici problemy. Pokud nemate 2Kc na pamet, tak asi ani nepracujete, protoze i s minimem ze zakona by nebyl problem si ji dokoupit (po par mesicich, prece jen s minimem nasetrit tisicovku na pamet, kde rozjedete az 340 instanci weboveho servru v Jave, chvili trva

).